Adu Bojanu proglasiti ekološko-naturističkim parkom

Peticiju do sada potpisalo skoro dvije hiljade građana

3569 pregleda 1 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Mihailo Jovović
Ada Bojana, Foto: Mihailo Jovović

Grupa građana, ljubitelja Ade Bojane i višedecenijski gosti tog jedinstvenog prostora kraj Ulcinja Sanja Pajić, Bobo Stanišić, Lejla Hasanbegović, Miodrag Strugar, Marina Tarle..., pokrenula je online peticiju za usvajanje Predloga Zakona o proglašenju Ade Bojane za nacionalni ekološko-naturistički park Crne Gore, sa zaštitom autentičnog izgleda nudističkog naselja.

Peticiju je do sada potpisalo skoro dvije hiljade građana.

“U mozaiku svjetske prirodne i kulturno-istorijske baštine mjesto Crne Gore je davno osigurano. U tome je velika zasluga Ade Bojane. Vjekovi neometanog razvoja na dvije vode, uz more i rijeku Bojanu, iznjedrili su jedinstveni eko-sistem. Ada Bojana je postala stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta, među njima su i one koje se nalaze isključivo na ovom području, još uvijek sačuvane u dubini netaknute prirode ostrva. Prije 50 godina osnovan je naturistički centar FKK Ada Bojana. Naturizam, u potpunoj simbiozi sa zatečenom prirodnom sredinom, omogućio je opstanak ovog osjetljivog mikroekološkog prostora, istovremeno donoseći novi kvalitet kroz inspiraciju umjetnicima za stvaranje neprolaznih djela”, piše u peticiji.

Ističe se da je kultura tolerancije i poštovanja imanentna naturističkoj i nudističkoj subkulturi koja se njeguje na Adi Bojani, učinila od ostrva svojevrsno evropsko pa i svjetsko stjecište stvaralaca iz raznih oblasti.

“Ovaj u svijetu jedinstveni koncept, zasnovan na spoju ekologije, turizma, istorije i kulture – bez pretjerivanja može se reći brend, po kome je Crna Gora postala poznata i poštovana u svijetu, nakon pola vijeka istrajavanja zaslužuje da bude zaštićen od devastacije i sačuvan u originalnom obliku za naredne generacije. Najbolju zaštitu i obnovu, sa posebnim naglaskom na arhitekturu kompleksa, uz mogućnost novih sadržaja u saglasnosti sa osnovnim načelima, Adi Bojani može da obezbijedi proglašenje za Nacionalni ekološko-naturistički park Crne Gore”, piše u peticiji.

Peticija se može potpisati na sajtu peticijaonline.com.

Bonus video: