Potrebna bolja skloništa i oštrije kazne

Savjet za zaštitu životinja ukazao da je potrebna veća pažnja za unapređenje zaštite životinja

3597 pregleda 0 komentar(a)
Psi u prihvatilištu (ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović
Psi u prihvatilištu (ilustracija), Foto: Dragana Šćepanović

Uspostavljanje Registra kućnih ljubimaca bio je značajan i potreban korak za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu pasa i dao je mogućnost za dalje sprovođenje mjera za kontrolu populacije tih životinja i odgovorno vlasništvo.

To piše u Izvještaju o radu Savjeta za zaštitu životinja koji je nedavno usvojila Vlada. Konstatovano je da je u prethodnom periodu čipovan i registrovan veliki broj pasa, ali i da unapređenje zaštite životinja predstavlja pitanje kojem treba posvetiti dodatnu pažnju.

“Veoma mali broj gazdinstava ispunjava minimalne standarde Evropske unije u pogledu higijene, zaštite životne sredine i dobrobiti životinja”, piše u izvještaju.

Savjet je donio niz preporuka, među kojima je i to da lokalne samouprave obezbijede održiva skloništa za napuštene životinje u skladu sa zakonom i da imaju strateški pristup rješavanju populacije pasa lutalica. Utvrđeno je da treba dodatno unaprijediti stanje u skloništima za napuštene životinje, ali i pojačati inspekcijski nadzor.

“Neophodna je saradnja svih aktera uključenih u pitanje zaštite dobrobiti životinja. Saradnja treba da obuhvati Vladu i njena nadležna tijela, lokalne samouprave, nevladin sektor, veterinarske službe i držaoce životinja”, piše u preporukama.

Savjet je ocijenio i da treba intenzivno sprovoditi kaznenu politiku prema neodgovornim vlasnicima. Svim vlasnicima preporučeno je da treba da budu svjesni odgovornosti za obaveze prema životinjama i da snose posljedice i sankcije u slučaju da ne izvršavaju zakonske obaveze.

Konstatovano je da je potrebno naći načine da se obezbijedi novac za sprovođenje svih mjera iz oblasti zaštite životinja, ali i da je u toj oblasti neophodna edukacija i podizanje nivoa svjesti.

Bonus video: