Besplatan kombi prevoz za učenike iz sela Vinicka dok se ne nađe adekvatno rješenje

Ministarstvo prosvjete će na sjeveru rasporediti 30 novih vozila za prevoz učenika, koja će zamijeniti stare i obezbijeđena su sredstvima tog resora

2601 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Učenici iz beranske mjesne zajednice Vinicka će besplatno koristiti kombi prevoz za učenike od Plava do Berana dok se ne nađe adekvatno rješenje, saopštilo je Ministarstvo prosvjete, iz kojeg su rekli da će riješiti pitanje prevoza učenika shodno svojim mogućnostima.

Generalni direktor Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Goran Radević razgovarao je juče sa predstavnicima roditelja učenika Osnovne škole „Vukašin Radunović” iz Berana, koji putuju iz MZ Vinicka. Sastanku su, kako je saopšteno, prisustvovali i savjetnica za učenički standard u Ministarstvu prosvjete Tatjana Ilić, profesorica razredne nastave u OŠ “Vukašin Radunović" Danka Bogavac, predsjednica savjeta roditelja MZ Vinicka Nada Ćeranić, kao i predsjednik te mjesne zajednice Novica Lainović.

Predstavnici roditelja su istakli da njihova djeca imaju velike probleme sa prevozom do škole i insistirali da se mora naći adekvatno rješenje kako bi se konačno riješio problem.

Radević je naglasio da se prevoz učenika na teritoriji Opštine Berane obavlja od 2002. godine sa 14 kombi vozila. "Odvajanjem Petnjice i Gusinja iz sastava Opštine Berane, sedam kombi vozila je pripalo školama 'Mahmut Adrović', 'Radomir Mitrović' – dva vozila, 'Vuk Karadžić', 'Polica', 'Vladislav-Rajko Korać', kao i JU OŠ 'Vukajlo Kukalj'. Ovu vrstu prevoza koriste 402 učenika i 32 nastavnika sa teritorije Opštine Berane", podsjećaju iz ministarstva.

Od prošle godine obavlja se prevoz od Plava do Berana za učenike osnovnih i srednjih škola, u prijepodnevnoj i popodnevnoj smjeni, vozilom koje je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete za koje pokriva i troškove putovanja, dok Skupština opštine Andrijevica plaća vozača.

"Do početka nove školske godine, predstavnici Ministarstva prosvjete će obići škole u svim opštinama na sjeveru Crne Gore i sagledati sve probleme vezane za prevoz učenika. Na osnovu toga će rasporediti 30 novih vozila, koji će zamijeniti stare, a koji su obezbijeđeni sredstvima Ministarstva prosvjete", ističu iz tog resora..

Savjetnica za standard učenika u Ministarstvu prosvjete Tanja Ilić je istakla da na teritoriji Opštine Berane participaciju za međugradski prevoz plaćaju 82 učenika i da su među njima i učenici iz MZ Vinicka.

"Ministarstvo prosvjete će riješiti prevoz učenika shodno svojim mogućnostima, a dok se ne nađe adekvatno rješenje, učenici iz MZ Vinicka će besplatno koristiti kombi prevoz za učenike od Plava do Berana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: