Nebom se krstari samo u Nikšiću

Licenca za posmatranje zvijezda dostupna na samo dvije lokacije u Crnoj Gori - na Presjeci i na Vučju

19764 pregleda 99 reakcija 3 komentar(a)
Nebo čisto, nezagađeno svjetlošću, Foto: Privatna arhiva
Nebo čisto, nezagađeno svjetlošću, Foto: Privatna arhiva

Nikšićka Duga, “crnogorski Termopili”, kako je često zovu, vjekovima je bila važan prolaz moćnih vojnih sila. Prošli su njenim klancem mnoge vojske i vojskovođe, ali nikada slobodno i mirno, nikada bez prolivene krvi, pa su zato Dugu i pobijeđeni i pobjednici najčešće zvali “krvavom”. Nova vremena Dugi su donijeli novi epitet - “zvjezdana”.

Zahvaljujući FitCamp Montenegro, koji se nalazi u zaseoku Zaselje, na Presjeci u Dugi, petnaestak kilometara udaljenom od Nikšića, romantičari, ali i oni koji ne žele da budu “izgubljeni” u galaksiji, mogu se diviti Mliječnom putu, zvijezdama padalicama, sazvežđima, kroz koji ih vodi audio vodič “Visit dark skies”.

Turistički centar Vučje
Turistički centar Vučjefoto: Privatna arhiva

Kamp i turistički centar Vučje jedini su vlasnici licence za “nebeski vodič” u Crnoj Gori.

“Jedna od stvari koja je u razvijenom svijetu aktuelna je posmatranje zvijezda u sredinama gdje je nebo čisto, nezagađeno svjetlošću. Crna Gora ima dosta takvih ruralnih sredina koje su idealne za posmatranje zvijezda, a moguće je i na plažama koje nijesu turistički valorizovane”, priča Anđela Đokić, koja je sa suprugom Matijom prošle godine otvorila kamp i gdje turistima, isključivo strancima, nude život u saglasju s prirodom.

A bez zvijezda to saglasje je gotovo nemoguće.

“Autori licence, koja funkcioniše po principu nemasovnosti, su ljudi iz Njemačke koji su astronomi i inženjeri. Broj licenci zavisi od prostora zemlje, tako da su Njemci odlučili da maksimalno pet biznisa u Crnoj Gori može imati licencu za taj rad. Mi i Vučje smo se trudili da motivišemo još tri dodatna biznisa da uđu u ovu priču, iako ih ima dosta koji bi po opisu i lokaciji odgovarali”, kazala je Đokić, ali dodaje da im to nije pošlo za rukom jer nijesu svi imali sluha za zvjezdano nebo.

FitCamp Montenegro
FitCamp Montenegrofoto: Privatna arhiva

Posmatanje zvijezda i promovisanje audio-vodiča za sjevernu hemisferu, “Visit dark skies”, na Presjeci i Vučju organizovano je 12. avgusta, kada je bila kiša meteora. Bilo je potrebno, objašnjava Anđela, nebo nezagađeno svjetlošću, tišina i tama, livada, prostirke i želja da se oči naviknu na mrak.

“Potpuno je drugačije iskustvo posmatrati zvjezdano nebo s vodičem. Prijatan glas koji vas 30 minuta vodi kroz cijelo nebo i lijepa muzika u pozadini koja sve to obogati. On vam da početnu tačku koju možete da prepoznate, na primjer zvijezdu Sjevernjaču ili Veliki medvjed, i od te tačke vas vodi kroz cijelo nebo, navodi vas šta treba da vidite i bolje da razumijete. Poslije dvadesetak minuta slušanja vodiča i gledanja u zvjezdano nebo, naše oči stvaraju široki ugao i cijeli svod vidimo kao na fotografijama”, objašnjava Đokić.

“Nebesko putovanje” uz licenciranog audio vodiča je, prema njenim riječima, izuzetno prijatno i jednostavno, a jednostavnost je, kako ističe, uvijek najbolja stvar u životu.

“Naš cilj u razvoju FitCamp je da budemo u skladu s prirodom, pa je suština cijelog našeg bitisanja ovdje ekološki ruralni turizam i razvoj poljoprivrede i turizma na jedan blagonaklon način, kada je priroda u pitanju - da je ne narušavamo na bilo koji način”, kažu Đokići.

Bonus video: