Položen kamen temeljac za novu školu "Vladimir Nazor", rok za izgradnju 17 mjeseci

Direktorica škole Ljiljana Marković kazala je da su se učenici "podstanarskog školovanja" dobro iznijeli sa tom situacijom. Ona se zahvalila roditeljima i djeci na strpljenju, kao i školama koje su ustupile prostorije za pohađanje nastave

14279 pregleda 338 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Jelena Kočanović
Foto: Jelena Kočanović

Više od godinu i po nakon što je objekat srušen, danas je postavljen kamen temeljac za novu zgradu podgoričke Osnovne škole "Vladimir Nazor”.

Direktorica škole Ljiljana Marković kazala je da su se učenici "podstanarskog školovanja" dobro iznijeli sa tom situacijom. Ona se zahvalila roditeljima i djeci na strpljenju, kao i školama koje su ustupile prostorije za pohađanje nastave.

kamen temeljac Vladimir Nazor
foto: Jelena Kočanović

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je "poznato je da rok za izgradnju 17 mjeseci i da će tada đaci sjesti u svoje klupe."

On je kazao da je učešče iz državnog budžeta 20 odsto, a ostatak se finansira iz raznih organizacija i donacija.

kamen temeljac Vladimir Nazor
foto: Jelena Kočanović

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da mu je žao što do ovog momenta nisu došli ranije, i da je zadovoljan jer je ispunjena data riječ da će radovi početi u avgustu. On je kazao da bi škola mogla biti izgrađena i prije predviđenih rokova uz pomoć partnera koji učestvuju u izgradnji.

kamen temeljac Vladimir Nazor
foto: Jelena Kočanović

Abazović je kazao da je najljepši momenat Crne Gore kada su djeca iz škole "Vladimir Nazor" organizovala protest sa jednostavnom parolom: "Hoćemo školu!"

Najavio je da se idejna rješenja za novu školu i vrtiće u Siti kvartu mogu očekivati do kraja godine.

Radovi na novoj školi "Vladimir Nazor" će, kako je u julu saopšteno, koštati 6,5 miliona eura.

Zgrada te ustanove srušena je do temelja u martu prošle godine, a kako je najavio tadašnji glavni državni arhitekta Mirko Žižić, objekat je trebalo da bude u funkciji “12 do 14 mjeseci od početka radova".

Žižić je tada kazao da je objekat srušen "zbog nepouzdanosti statike konstruktivnog sklopa, i da će škola biti izgrađena po uzoru na onu u Tološima".

Od tada do danas, roditelji i đaci su više puta protestovali ispred Ministarstva prosvjete i Vlade.

Upozoravali su na to da je više od 1.000 đaka i 100 zaposlenih raspoređeno u druge ustanove, nakon što su prosvjetne vlasti početkom 2021. saopštile da povratka u nebezbjedne učionice nema.

Bonus video: