Inženjer tvrdi da je upitna statika privatne škole, vlasnici da je sve u skladu sa zakonom

I dok Vladimir Perišić, direktor firme koja je izvodila radove, upozorava da projekat konstrukcije nije urađen za 9. stepen seizmičkog intenziteta, što je, kako tvrdi, obavezno za područje Podgorice i od značaja za bezbjednost djece, suvlasnica Tijana Azar Đurović navodi da su sve dozvole dobijene od drugog izvođača i da su u skladu sa zakonom...

27284 pregleda 117 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Salon arhitekture
Foto: Salon arhitekture

Inženjer Vladimir Perišić tvrdi da je privatna osnovna škola United Kids International Montenegro (UKIM) u Podgorici puštena u rad i pored konstruktivnih nedostataka u toku izgradnje koji nijesu otklonjeni, zbog kojih bi mogla da bude ugrožena bezbjednost djece.

I dok Perišić, direktor firme koja je izvodila radove, navodi da je zbog nedostataka dao negativno mišljenje - da objekat nije za upotrebu, predstavnica investitora i suvlasnica škole Tijana Azar Đurović tvrdi za “Vijesti” da su sve dozvole dobijene od drugog izvođača i da su u skladu sa zakonom.

Škola je izgrađena i otvorena prošle godine.

Perišić upozorava da projekat konstrukcije nije urađen za 9. stepen seizmičkog intenziteta, što je, kako tvrdi, obavezno za područje Podgorice i od značaja je za bezbjednost djece u toj ustanovi. Pojašnjava da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih je obustavio radove i zahtijevao da se utvrde činjenice oko “navedenih nepravilnosti”.

On je kazao da je utvrdio da objekat nije za upotrebu i da se to na kraju moglo utvrditi jedino ispitivanjem konstrukcije objekta što, tvrdi, nije urađeno. Zbog svega sumnja kako je ta ustanova dobila dozvolu za rad.

Upotrebna dozvola se izdaje za objekat ili dio objekta za koji je građevinskom dozvolom određena faznost građenja, pojasnio je Perišić, direktor firme “Orto projekt”.

U izjavi, koja je data investitoru na obrascu koji propisuje Ministarstvo, Perišić, kao ovlašćeni inženjer koji rukovodi građenjem objekta u cjelini, je naveo da zgrada nije za upotrebu, i da se to naknadno jedino može utvrditi ispitivanjem konstrukcije objekta.

Objasnio je da je u januaru 2021. potpisao ugovor sa investitorom - UKIM Montenegro za izvođenje radova na izgradnji škole u naselju Tološi.

U dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid naziv projekta je - montažni objekat kafeterije i stanovanje u školskom prizemlju, koji naručilac gradi na urbanističkoj parceli u zahvatu DUP-a “Tološi 2-dio”. Kao izvođač radova je naveden “Orto projekt”, a odgovorno lice je Perišić. Nadzor je povjeren “Arhitektura Aurea”, projektant je “DVARP + C”, odgovorno lice arhitektica Dijana Vučinić, a investitor PU OC United Kids International Montenegro, čiji je predstavnik Tijana Đurović Azar.

Prijava gradnje za radove je predata 11. februara 2021. godine, nakon čega su radovi započeti.

“Dana 6. maja 2021. na gradilištu smo utvrdili da postoje neusaglašenosti između projektne dokumentacije (projekat arhitekture i projekat konstrukcije nisu bili usaglašeni u smislu osovinskih dimenzija između konstruktivnih elemenata - stubova). Nakon ovog saznanja obavijestio sam o ovome investitora i nadzor, a preko nadzora i projektanta, obustavio sam radove na gradilištu dok se ne usaglasi projektna dokumentacija i dok se uočene nepravilnosti ne isprave”, kazao je Perišić za “Vijesti”.

Istakao je da je, s obzirom na to da, kako tvrdi, nadzor i projektant nisu reagovali na njegovu konstataciju, nakon održanog sastanka pismenim putem 26. maja obavijestio Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - Direktorat za inspekcijske poslove, o tome da su “radovi na predmetnom objektu obustavljeni zbog nedostataka u projektnoj dokumentaciji”.

“Međutim, nakon ovoga investitor bez mog znanja nastavlja radove (bez izmjene dokumentacije), i obavještava me u septembru da su radovi završeni i da od mene zahtijeva da dam izjavu o kvalitetu izvršenih radova”, navodi Perišić.

UGOVOR RASKINUT ZBOG NAVODNOG NEPOŠTOVANJA ROKOVA

Na pitanja “Vijesti” o tome kako su radovi izvođeni na gradilištu, odnosno tokom izgradnje škole, ako je građevinska inspekcija obaviještena da su radovi obustavljeni zbog nepravilnosti i da li je obavljena inspekcijska kontrola gradilišta nakon što je izvođač obustavio radove, iz Ministarstva ekologije i prostornog planiranja nisu odgovorili. Iz PR službe “Vijestima” je potvrđeno da su pitanja dobili u četvrtak.

Na pitanje na koji način je škola dobila upotrebnu dozvolu ako je izvođač dao negativno mišljenje, predstavnica investitora i vlasnica škole Tijana Azar Đurović kazala je da je Perišić kao izvođač radova bio angažovan na objektu svega nekoliko mjeseci i da nije ispoštovao rokove:

“Kako nije rokove ispoštovao, niti se na objektu pojavio više od dvaput u tih par mjeseci, poslat mu je raskid ugovora, a radove je nastavio drugi izvođač koji ih je i završio u roku. Sve dozvole su dobijene nakon završenog rada na objektu od strane drugog izvođača radova i u skladu su sa zakonom”, kazala je ona.

Perišić je tvdio da je na projektu glavnu riječ vodila arhitektica Dijana Vučinić.

U odgovoru dostavljenom “Vijestima” na pitanja o dozvolama, Vučinić je navela da je na projektu škole bila angažovana kao glavni i odgovorni arhitekta, da taj projekat ima saglasnost glavnog gradskog arhitekte, pozitivan izvještaj revizije i sve ostale saglasnosti u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, čime su se i stekli uslovi za izgradnju.

“Predajom glavnog revidovanog projekta moj angažman na tom projektu je završen. U procesu izgradnje objekta nijesam bila angažovana na bilo koji način, a sa gospodinom Perišićem sam komunicirala dva puta da odgovorim na tehnička pitanja koja je imao u vezi sa projektom, od toga jednom da mu predam odštampani projekat”, kazala je ona.

Tehnički pregled objekta nakon izgradnje, kako je “Vijestima” u odgovoru navedeno, obavio je arhitekta Boban Mitrović sa stručnim kadrom svoje firme “Archipro”.

“Na osnovu sve dokumentacije, izjava izvođača radova (drugog po redu, jer prvi nije u roku završavao svoje obaveze), izjava stručnog nadzora, atesta i ostalog, naravno stanja na terenu, i dali pozitivan izvještaj o tehničkom pregledu objekta”, naveo je Mitrović.

Na pitanje o nedostacima, Mitrović je kazao da je tada bio “u firmi koja je bila revident i projekat je prošao kompletnu reviziju bez primjedbi, plaćene su komunalije i dobijene saglasnosti nadležnih službi. Sam projekat je dobio pozitivan izvještaj revizije, što je preduslov za prijavu građenja. Izvođač radova je dobio, prije davanja ponude, revidovani glavni projekat na uvid i bio saglasan sa njim, dok nisu nastali problemi oko roka za koji je trebalo izvesti objekat”, navodi Mitrović u odgovoru.

Na pitanja “Vijesti” nije odgovorila ni arhitektica Gordana Raičević, koja je ispred svoje firme “Arhitektura aurea” obavljala stručni nadzor.

Bonus video: