NADLEŽNI NEMOĆNI DA SE IZBORE SA PROBLEMOM

Dim sa Lovanje guši čitav zaliv

Bokeški forum optužio nadležne da namjerno tolerišu spaljivanje otpada i pozvao građane da se samoorganizuju
102 pregleda 6 komentar(a)
Lovanja dim, Foto: Čitalac Vijesti
Lovanja dim, Foto: Čitalac Vijesti
Ažurirano: 28.08.2017. 13:55h

Nakon što je preksinoć po ko zna koji put izbio požar na bivšoj deponiji smeća Lovanja u blizini aerodroma Tivat, strpljenje Tivćana je došlo do kraja, pa su iz Bokeškog foruma pozvali na okupljanje građana i organizovani odlazak na Lovanju, ukoliko se i ove noći ponovi nešto slično.

Dio žitelja bespravnog improvizovanog romsko-egipćanskog naselja na nekadašnjoj kotorskoj deponiji smeća bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina, zbog čega na Lovanji često pale stare automobilske gume i elektro-kablove, kako bi iz njih izvadili čeličnu žicu, odnosno bakar. To su ponovno po svemu sudeći uradili i prekjuče poslijepodne, a vatra je zahvatila i naslage starog smeća na zatvorenoj kotorskoj deponiji.

Gusti i toksičan dim obavio je preksinoć i rano juče gotovo čitav Tivatski zaliv, a smrad i miris paljevine osjećali su se u cijelom gradu. Posebno je teško bilo stotinama ljudi koji su se preskinoć zatekli u koloni na Jadranskoj magistrali odmah pored  Lovanje , a gdje je zbog udesa bio jednočasovni zastoj u saobraćaju.

Požar na Lovanji gasili su kotorski vatrogasci kojima su poslavši im dvije cisterne vode, pomogle i kolege iz Tivta, ali se zapaljene naslage smeća izuzetno teško mogu ugasiti bez angažovanja građevinskih mašina koje će ih prekriti zemljom. Sličan požar na Lovanji desio se i prije oko mjesec dana, a i nakon njega gotovo svakodnevno se dešavalo podmetanje manjih namjernih požara kako bi se spalile gume i kablovi, o čemu svjedoče stubovi gustog crnog i toksičnim materijama prepunog dima koji se dižu iznad Lovanje.

Nakon brojnih pritužbi građana, prvenstveno žitelja najbližih naselja Kavač, Gradiošnica i Brda, i lokalna uprava Tivta zatražila je odlučniju akciju nadležnih da se spriječi skoro svakodnevna ekološka katastrofa koja se dešava na ovom prostoru, ali to do sada nije rezultiralo nikakvim napretkom.

Iz Bokeškog foruma optužili su tivatski DPS da lokalni i državni organi koji su pod kontrolom te partije, namjerno tolerišu nelegalno spaljivanje otpada na Lovanji „radi 50-ak glasova koje od žitelja  Lovanje  DPS dobije na izborima“. Predsjednik BF Andrija Petković pozvao je juče građane da se samoorganizuju i sami riješe problem koji opštinske i državne instuticije neće ili ne mogu riješiti.

"Smrad i dim su postali nemogući... Truju nas, a nadležni lokalni organi žmure. Poštovani prijatelji, žrtvuju naše živote zbog 50-ak glasova. Pozivam vas da budete noćas spremni i kad dim sa  Lovanje  krene, odemo skupa tamo da vidimo ko nas truje! Da se borimo za naša prava, dosta je bilo”, napisao je juče Petkovič na svom FB profilu, objavivši fotografije koje pokazuju enormnu koncentraciju toksičnog dima sa  Lovanje  na nekoliko lokacija u Tivtu.

Petkovič je najavio da će BF podnijeti krivične prijave protiv svih nadležnih u državi koji ne spriječavaju masovno trovanje građana, kao i protiv samih počinilaca nelegalnog paljenja otpada na Lovanji.

Preporučujemo za Vas