Milatović: Kolašin se izdvaja po velikim ljudima, najvećim sinovima i šćerima koje pamti Crna Gora

"Samo ona lokalna samouprava ili državna vlast koja je izložena kritici građanstva i neizvjesnosti ishoda izbornog procesa može biti posvećena javnom interesu i odnositi se odgovorno prema mandatu dobijenom od građana”

11694 pregleda 20 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Boreći se za crnogorski barjak, prije gotovo osam decenija, Kolašinci su u Narodnooslobodilačkoj borbi dali neprocjenjiv doprinos i izvojevali slobodu postavši simbol crnogorskog antifašizma, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanosti povodom Dana opštine Kolašin.

"Nije slučajno baš u Kolašinu osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke Kotorske iz kojeg se kasnije iznjedrilo najviše zakonodavno tijelo u tadašnjoj državi, čime se značajno oblikovala političko-institucionalna realnost i nasljeđe na kojem danas počiva sistem vlasti u Crnoj Gori", rekao je Milatović.

On je kazao da su se tada u Kolašinu donosile odluke koje su ključno odredile obnovu i razvoj države za decenije koje su uslijedile.

"Ova opština izdvaja se i po velikim ljudima, najvećim sinovima i šćerima koje pamti Crna Gora. Danas želim da spomenem dva. Intelektualac i revolucionar Veljko Vlahović, velikan je svog doba zavidnih obrazovnih dostignuća i rijetko viđene svestranosti, čije ime je dugo nosio i Univerzitet Crne Gore. Bio je čovjek razvijene književne i filosofske misli rođene 'između Kamenika, Komova, Prokletija i Durmitora'. Uprkos čestom odsustvu iz zemlje nije se odricao Crne Gore i o tome je pisao: 'Osjećao sam da svijetom nosim teret rođenja – teret Crne Gore....Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo. Crna Gora je i morska pjena i sniježna prašina, igra kamenih litica i sunovrat potoka, grohot bitaka i pijanstvo ratova. To je zemlja nade i očajanja, jave i snoviđenja...govorio je Veljko. Rijetko viđena oštroumnost odlikovala je još jednog rođenog Kolašinca - uglednog jerarha, mitropolita Amfilohija. Ovaj mitropolit crnogorski važio je za jednog od najobrazovanijih vladika u našoj crkvi, kojeg pamtimo sa posebnim osjećajem poštovanja, cijeneći da je bliskošću narodu, autoritetom i smjelošću ostavio trajni otisak u crnogorskoj istoriji, i nesumnjivo dao nemjerljiv doprinos ne samo obnovi naše duhovnosti, već i demokratizaciji Crne Gore i promjenama 2020. godine', naveo je Milatović.

Ocijenio je da je, za razliku od državnog nivoa, promjena vlasti u Kolašin došla značajno ranije.

"Upravo je Kolašin bio među prvim crnogorskim opštinama u kojoj su građani obezbijedili smjenjivost vlasti tako što su tokom prethodne decenije različite stranačke strukture dobijale povjerenje da upravljaju ovim gradom, čime su građani i građanke Kolašina pokazali tada, nažalost, rijetko prisutan, demokratski kapacitet u zemlji. Kritički odnos Kolašinaca prema učincima lokalne samouprave izdvojio je ovaj grad i njegove stanovnike kao pokretače demokratskih procesa u državi i kao svijetli primjer kako se može i treba tražiti odgovornost od donosilaca odluka. Zato danas odavde želim i da poručim da samo ona lokalna samouprava ili državna vlast koja je izložena kritici građanstva i neizvjesnosti ishoda izbornog procesa može biti posvećena javnom interesu i odnositi se odgovorno prema mandatu dobijenom od građana”, kazao je Milatović.

Istakao je da institucija Predsjednika mora insistirati na društvenoj koheziji, demokratskom razvoju i inkluzivnim javnim politikama, što su preduslovi uspješnosti evropskog puta države.

"Vjerujem da su se skorašnjim izbornim procesima stvorile pretpostavke za smirivanje društvenih tenzija i stavljanje fokusa na zajedništvo u svrhu dostizanja ciljeva ekonomskog blagostanja i ubrzanja procesa evropskih integracija. Pitanje ekonomskog napretka je upravo tema koja treba da nas okuplja. Podsjećam da je opština Kolašin katalizator ekonomskog razvoja sjevernog regiona Crne Gore, kao i jedno od najvećih gradilišta u našoj državi. Uvjeren sam da efekti izgradnje i otvaranja prioritetne dionice autoputa vidljivi i za građane i realni sektor u ovoj opštini. Ne sumnjam da će osim turista, autoput, privući pažnju dodatnih investitora koji će nastaviti već započeti intenzivni investicioni ciklus na ovom području. Upravo kroz vrijedne građevinsko-turističke projekte i unapređenje skijaške infrastrukture, Kolašin pomaže izgradnju međunarodnog imidža Crne Gore kao privlačne destinacije za posjetioce tokom cijele godine. Zato je za regionalni razvoj, ali i ukupni prosperitet naše države svima nama važno da Kolašin napreduje”, zaključio je Milatović.

Predsjednik Crne Gore posjetio je i Zavičajni muzej, razgovarao sa kustoskinjim Draginjom Kujović i direktorom Centra za kulturu Branislavom Jeknićem.

Bonus video: