Martinović: Kolašin jeste i ostaće najveće gradilište sjevernog regiona

Obilježen Dan opštine Kolašin

9870 pregleda 149 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Stabilnost i razvoj, ključne su riječi kojim se vlast u Kolašinu rukovodila, od preuzimanja vlasti, kazao je predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović na svečanoj sjednici SO, povodom 28. avgusta, Dana opštine.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji praznik obilježava se „u ljepšem Kolašinu koji, iz godine u godinu, postaje mjesto kvalitetnijeg i ugodnijeg života za građane“

„Duboke je bore ostavila prošlost na licu našeg malog mjesta, pokazujući veliko iskustvo i znanje stečeno učenjem na greškama i osvjetljavajujući tragove budućim generacijama. Zbog toga, mogu sa pravom da kažem da su građani Kolašina izabrali pravi put. O tome svjedoče brojni infrastrukturni projekti, poboljšani uslovi života, kako u gradu, tako i u rarulnom područiju naših građana, uspjesi naše djece...“, kazao je predsjednik Opštine.

Od preuzimanja vlasti, tokom minulih osam mjeseci, tvrdi on, „zahvaljujući dobrom planiranju, svjesni svojih prioriteta i potencijala, kao i dobrom saradnjom, kako sa Vladom Crne Gore i njenim upravama, međunarodnim partnerima u Crnoj Gori tako i sa opštinskim javnim preduzećima, građanima Kolašina poboljšan je kvalitet života“.

Dan opštine Kolašin
foto: Neđo Moračanin

„Stabilnost i razvoj, ključne su riječi kojim se vlast u Kolašinu rukovodila od preuzimanja vlasti. Kada kažem stabilnost, mislim na finansijsku u opštinskoj kasi. Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu, uspijevamo da opštinske finansije održimo stabilnim i pored brojnih izazova koji stižu na naplatu zbog ranijeg nedomaćinskog odnosa. Kada govorimo o razvoju, Kolašin je napravio veliki iskorak u infrastrukturnim projektima. Tako smo, od početka godine, započeli izgradnju vodovodne, atmosferske i kanaliziacione infrastrukture u ulicama Boska Rašovića i Boska Rašovića I i dijelu ulice Milivoja Bulatovića, a takođe, uz ove radove, uspjeli da riješimo višedecenijski problem kanalizacione mreže u Izbjegličkom naselju. Uz pomoć Evropske unije, dobili smo devet miliona eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), čija će realizacija početi po okončanju administrativnih procedura. Privode se kraju i radovi na rezervoarima za vodu u Dulovinama“, podsjetio je predsjednik Opštine na najkrupnije započete projekte u toj opštini.

Dan opštine Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

On je najavio radove na gradskoj zaobilaznici „gdje ce se riješiti problem atmosferskih voda i dobiće ce novi asfalt nakon punih 25 godina“.

Tokom ljeta, rekao je Martinović, sanirali su fasadu zgrade Zavičajnog muzeja, nastavili sa projektima na Partizanskom groblju i mostu knjaza Danila na Mrtvici.

Prema njegovim riječima, posebnu čast svakako predstavljaju započeti radovi na redovnom održavanju Spomen doma, kojima će se, objasnio je, „ riješiti problem prokišnjavanja tog kultnog arhotektonskog spomenika koji je tokom više decenija bio izložen nebrizi i grada i države“.

„U prethodnih osam mjeseci stigli smo i do svake od nasih 25 mjesnih zajednica, ravnomjerno ulažući u putnu infrstrukturu i rješavajući probleme građana u svakom dijelu naše Opštine“. Izdvojili smo i uplatili Mitropoliji 50.000 eura za spomenik počivšem mitropolitu Amfilohiju koji je rođeni Kolašinac. Za potrebe MOSI igara čiji domaćin je, prvi put, bio Kolašin, koji je tokom jula ugostio više od 2.000 sportskih radnika i sportista iz 29 gradova, izgrađeni su tereni za mali fudbal, odbojku na pijesku i odbojku, unaprijeđena postojeća sportska infrastrustruktura koja je na raspolaganje svim sportistima i djeci našeg grada“, podsjetio je predsjednik Opštine.

On očekuje da Kolašin i u narednoj godini ostane najveće gradilište u sjevernom regionu države. Interesovanje investitora za Kolašin, tvrdi on, ne smanjuje se, a tokom jeseni očekuje se i otvaranje novih hotelskih jedinica.

Dan opštine Kolašin
foto: Neđo Moračanin

Sanacija puta Kolašin- Mateševo i otvaranje tunela Klisura, koji ce povezati Kolašin sa Beranama, kazao je Martinović, povećaće interesovanje za Kolašin.

Sa druge strane, kako je obasnio, to će stvoriti obavezu lokalnoj vlasti da nastavi „ predano da radi na unapređenju infrastrukture, kako bi što spremnije dočekali nezaustavljivi razvoj grada“.

Martinović je rekao, između ostalog i da je, nakon više godina pauze, Tango kamp vraćen u Kolašin, a d aje podršku Opštine imao i međunarodni Festival aleternativnog taatra Korifej. Predsjednik Opštine pdosjetio je i na brojne druge kukturno-umjetničke manifestacije održane ovog ljeta u Kolašinu.

Čestitajući Dan opštine, Martinović je zahvalio svima, koji, prema njegovom mišljenju, doprinose razvoju našeg grada i njegovom ugledu u regionu.

Na najvažnije projekte i uspjehe, ali i izazove lokalne vlasti podsjetio je i predsjednik SO Vasilije Bulatović.

„Prije manje od godinu, u svojim kampanjama, govorili o problemima koje smo prepoznali i koje treba da rešavamo. Mislim da smo tokom godine pokazali da to nije ostalo samo na riječima. Radili smo na prevazilaženju podjela.Nema te investicije ili infrastrukturnog projekta, koji može nadomjestiti netrpeljivost među građanima, posebno među mladima koji treba da se druže, da unose živost i jačaju duh prosperiteta u našem okruženju. I uspjeli smo u tome. Pola godine nakon lokalnih, imali smo dva kruga predsjedničkih i parlamentarne izbore. Svjedoci ste da su protekli u znaku mira i tolerancije, na čemu bi nam zavidjele i države sa dokazanom demokratskom praksom. U tome je svakako i opzicija dala jednak doprinos“, rekao je Bulatović.

U svim ovim aktivnostima u proteklom periodu, kako je kazao, veliku podršku lokalnoj upravi davala je lokalna Skupština, koja je, tvrdi Bulatović, „ radila u ambijentu tolerancije, razumijevanju, međusobnom uvažavanju, dobronamjernim kritikama i konstruktivnim dijalozima“.

Opštinska prizanja su ove godine pripala najboljoj studentkinji završne godine fakulteta Marini Šuković, najboljim učenicama završnog razreda srednje i osnovne škole Katarini Peković i Heleni Vuković. Opštinsku nagradu dobila je i najbolja mlada sportistkinja Ljubica Vlahović.

Svećanost povodom dana opštine uveličali su nastupi KUD Mijat Mašković i violinistkinja Verica Čuljković.

Bonus video: