ODGOVORNI BIVAJU I NAGRAĐENI

Zoronjić: Plagijatori idu u ambasadore, prepisuju se kurikulumi, lopovi na slobodi

Potpredsjednica GP URA skreće pažnju na početak školske godine i na situaciju u kojoj je nastavni kadar nepripremljen za izvođenje novog programa, a i na to da je takav program pisan za hrvatsku praksu i da će teško biti implementiran u crnogorskim učionicama
59 pregleda 3 komentar(a)
Suada Zoronjić, Foto: Građanski pokret URA
Suada Zoronjić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 03.02.2019. 22:05h

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić istakla je da je URA više puta upozoravala da je reforma obrazovanja dug proces koji treba da teče postepeno i kontinuirano, počevši sa implementacijom nastavnih programa od prvog ciklusa pa nadalje. Ona je podsjetila i da su u pokretu URA ukazali na to da resorno ministarstvo ovom reformom nije napravilo nikakav istorijski iskorak kojem su se dičili, ubjeđujući i sebe i druge u to, već da su degradirali obrazovni sistem do te mjere da štetu trpi čitava Crna Gora.

„Na stubu srama zbog ovako neozbiljne reforme obrazovanja  danas  se nalazi čitavo crnogorsko društvo. Plagijatorstvo je postalo svakodnevna pojava, sa ministarkom za nauku čiji je doktorski rad plagijat pa završivši sa ovim slučajem. Plagijatori prolaze nekažnjeno, ne osjećaju ni trunku odgovornosti prema građanima Crne Gore, naprotiv, bivaju i nagrađeni“, ističe Zoronjić.

Zoronjić skreće pažnju na početak školske godine i na situaciju u kojoj je nastavni kadar nepripremljen za izvođenje plagijatorskog programa, a i na to da je takav program pisan za hrvatsku praksu i da će teško biti implementiran u crnogorskim učionicama.

Ona kaže da su ponuđeni programi koji su bili na sajtu, povučeni i to zbog, kako su objasnili iz Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, otklanjanja tehničkih i leksičkih nedostataka.

„Tako nisko vrijeđanje zdravog razuma svojstveno je ovakvoj vlasti. Prosvjetni radnici su zahvaljujući sistemu vrijednosti koji je nametnula vlast DPS-a i njihovih satelita, dovedeni u situaciju da djeci ne mogu ukazivati da je prepisivanje pogrešno, da krađa i otimačina uvijek prolaze sa kaznom, kad je svakom građaninu Crne Gore jasno da to u sistemu koji je nametnula trodecenijska vlast ne važi“, kaže Zoronjić. 

Ona je istakla da su i djeca i roditelji i nastavni kadar izigrani, da je ova reforma neozbiljna, da nastavnici nijesu edukovani za primjenu novih nastavnih programa, da će učenici biti uskraćeni za važne nastavne sadržaje, da reformu ne prate odgovarajući udžbenici, da će se opteretiti kućni budžeti time što će djeca morati da koriste i po tri udžbenika za jedan predmet.

Zoronjić dodaje i da reformom neće biti rasterećeni učenici, jer će kao obavezne časove imati slobodne aktivnosti, dodatnu i dopunsku nastavu. Napominje i da će nastavnici ovom reformom imati znatno manje časova, da će da bi ispunili pun fond časova morati da rade u više škola, da imaju i razredno starješinstvo koje će dopunjavati normu, različite programe i predmete koji će nositi isti naziv (što će smanjiti mogućnost plaćanja od 5 odsto), smanjenje plata za 10 odsto i u konačnom, narušavanje dostojanstva prosvjetnih radnika.

Potpredsjednica pokreta URA zaključuje da u cilju vraćanja digniteta obrazovnom  sistemu Crne Gore, zaštite građana i učenika javnost, opozicija i sve relevantne institucije moraju da zaustave ovaj sramni čin.

„Treba tražiti odgovornost za plagijatorstvo, da ovakvi stručnjaci ne prave više istorijske iskorake od kojih će se stidjeti i buduća pokoljenja, već da se odvaže tj. podnesu ostavke i povežu „sigurne  korake“ kako bi išetali iz državnih institucija   i time prekinuli dalje urušavanje obrazovnog sistema i ugleda prosvjetnih radnika. Time bi se stvorili uslovi da kompetentni kadrovi preuzmu da vode, unaprijede i prilagode  obrazovni sistem potrebama građana Crne Gore“, ističe Zoronjić.