U subotu, 2. septembra, u Nikšiću Street Workout dan

Ovaj sportski pristup fokusira se na korišćenju sopstvene težine tijela kako bi se povećala mišićna masa, postigla snaga, izdržljivost i agilnost“, kazao je izvršni dikretor Ekološkog udruženja mladih "Zeleni centar"

2674 pregleda 1 komentar(a)
Street Workout u Nikšiću 2. septembra, Foto: Zeleni centar
Street Workout u Nikšiću 2. septembra, Foto: Zeleni centar

Na nikšićkom Trgu slobode će 2.septembra, sa početkom u 17 časova, biti održana prezentacija zdravih stilova života, Street workout pokreta & calisthenics gimnastičkih disciplina, a gosti događaja su eminentni predstavnici svjetski poznatog Street Workout pokreta "Back to the Basics" - Uroš Ašković i Nikola Vejnović, među omadinom poznati kao Aške i Kinez.

"U današnje vrijeme, briga o zdravlju postaje sve važnija. Dok nova tehnologija olakšava naš život, ne smijemo zaboraviti koliko je bitno brinuti se i o svom tijelu i umu. Upravo zato su se u svijetu pojavili koncepti i pokreti poput calisthenics-a i street workout-a, koji su na naučnoj osnovi dokazali da imaju dubok pozitivni uticaj na fizičko i psihičko blagostanje. Ovaj sportski pristup fokusira se na korišćenju sopstvene težine tijela kako bi se povećala mišićna masa, postigla snaga, izdržljivost i agilnost“, kazao je Miloš Džiknić, izvršni dikretor Ekološkog udruženja mladih "Zeleni centar", organizatora događaja.

Prema riječima Džiknića, kako pomenuti sportski pravac zahtjeva cjelokupnu angažovanost tijela, postižući holistički razvoj u skladu sa individualnim predispozicijama, takav pristup omogućava postepeni napredak, od osnovnih vježbi do naprednih akrobatskih pokreta, uz pravilno i skladno razvijanje tijela.

"Calisthenicsom i street workout-om mogu svi da se bave, bez obzira na pol, uzrast i na trenutnu fizičku formu. Ovaj spoj fizičke i mentalne izdržljivosti pomaže da budete najbolja verzija sebe", poručuje Džiknić i dodaje da će po prvi put u Crnoj Gori, na najmodernijim prenosivim spravama za calisthenics, biće prezentovani zdravi stilovi života od strane dugogodišnjih najboljih učesnika StreetWorkout takmičenja u Crnoj Gori i predstavnika Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u freestylu.

Podršku u organizaciji "Street Workout Day"-a "Zelenom centru" pružila je Opština Nikšić, a događaj organizuju u saradnji sa Gimnatičkim klubom “Montenegro Street Workout”, Gimnastičkim Savezom Crne Gore, Sekretarijatom za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, Coca Cola Hellenics, AbakusWeb i Vector System Security.

U Nikšiću je, pod Trebjesom, napravljen prvi street workout park u Crnoj Gori gdje je, do sada, organizovano osam takmičenja u gimnastičkim street workout i calisthenics disciplinama.

Projekat "Promocija zdravih stilova života kroz program Street workout Nikšić“, podržan je od strane Opštine Nikšić prema Odluci o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata NVO za 2023. godinu.

Bonus video: