Roditelji učenika OŠ "Milorad Musa Burzan" nezadovoljni ukidanjem njemačkog jezika kao izbornog predmeta

Roditelji smatraju da su njihovi napori da se zadrži njemački jezik u toj školi "poput onih iz Kafkinog 'Procesa'

8245 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Roditelji učenika osnovne škole "Milorad Musa Burzan" nezadovoljni su odlukom uprave te ustanove da se od ove školske godine ukine njemački jezik, kao drugi strani jezik koji su đaci do sada mogli da izaberu.

Roditelji, u dopisu, tvrde da Savjet roditelja te ustanove nije bio prethodno obaviješten o toj odluci već su, kako kažu, sa njom upoznati "tek na kraju školske godine, na sjednici 25. maja".

Direktorica Milica Vuković kazala je "Vijestima" da je ta odluka donešena u skladu sa zakonom.

"U prostorijama osnovne škole 'Milorad Musa Burzan' 19. jula obavljen je inspekcijski nadzor evidencije i dokumentacije od Uprave za inspekcijske poslove, a koja se odnosila na odluke o izboru drugog stranog jezika u školi, za učenike šestog razreda, za školsku 2023/24", kazala je Vuković.

Roditelji, pak, poručuju da se radi o “lošoj saradnji uprave i roditelja”.

“…Kao razlog ukidanja jezika, netačno navodi prekoračena norma nastavnika njemačkog i ispostaviće se lažnim obećanjem da će se pokušati pronaći rješenje u saradnji sa drugim školama kako to lijepo predviđa zakon. Već narednog dana, mimo ikakvog dogovora, podijenjena je anketa u kojoj su đeca primorana da se do sljedećeg radnog dana opredijele između francuskog i italijanskog, tako im ograničavajući izbor i primoravajući one zainteresovane za njemački jezik da odaberu neki od druga dva ponuđena", stoji u dopisu roditelja, dostavljenom redakciji.

Roditelji smatraju da su njihovi napori da se zadrži njemački jezik u toj školi "poput onih iz Kafkinog 'Procesa'.

"Ohrabruje makar to što ćemo u očima đece biti pravi primjer istrajnosti i dobroj namjeri za razliku od onih koji bi o tome trebali da brinu", kazali su roditelji.

Direktorica Vuković je još kazala da je zapisnikom o izvršenom inspekcijskom nadzoru, prosvjetnoj inspektorki na uvid dostavljena cjelokupna dokumentacija.

"Prosvjetna inspektorka konstatovala je da nema osnova za preduzimanje upravnih mjera i radnji iz nadležnosti inspekcijske prosvjete", izjavila je Vuković.

Bonus video: