Nikšićko pozorište i Opština najmlađoj publici poklanjaju tri predstave

U ponedjeljak, 4. septembra, mališani stariji od četiri godine imaće priliku da pogledaju predstavu Pozorišta lutaka iz Mostara „Zlatokosa“

2063 pregleda 42 reakcija 0 komentar(a)
"Bajka o elektricitetu", Foto: Nikšićko pozorište
"Bajka o elektricitetu", Foto: Nikšićko pozorište

Nikšićko pozorište i Opština Nikšić odlučili su da najmlađoj publici, u sklopu manifestacije „Septembarski dani – Nikšić 2023“, poklone tri besplatne predstave.

U ponedjeljak, 4. septembra, mališani stariji od četiri godine imaće priliku da pogledaju predstavu Pozorišta lutaka iz Mostara „Zlatokosa“. Predstava, koja će biti izvedena u saradnji sa 10. Međunarodnim festivalom lutkarstva Podgorica – Crna Gora počeće u 18 časova. Režiju i dramatizaciju „Zlatokose“, prema poznatoj bajci braće Grim, uradila je Jelena Đorđević, dok scenografiju i kreaciju lutaka potpisuje Hristina Nedeva Mladenović. U predstavi igraju: Nina Popović/Lejla Pajić, Ali Kamer Aksoj, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš. Autor scenske muzike je profesor Srđan Marković, a lutke su rađene u najpoznatijim bugarskim radionicama lutaka.

„Bajka govori o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi nad mržnjom i potrebi za slobodom koja nema cijenu. Kroz maštoviti svijet predstave publiku vodi čudna družina iz jednog neobičnog frizerskog salona. Predstava priča priču o djevojci duge kose koja živi u kuli bez prozora i vrata, o jednoj opasnoj babi Gotel, o princu Klodoviku i neustrašivom konju Munji“, stoji u najavi predstave.

Narednog dana, 5. septembra, u isto vrijeme, biće izvedena predstava Nikšićkog pozorišta „Bajka o elektricitetu“, koja je namijenjena mališanima od osam i više godina. Predstavu je prema tekstu Milene Bogavac dramatizovao, adaptirao i režirao Milo Vučinić, a u predstavi igraju Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić.

'Zlatokosa'
"Zlatokosa"foto: Nikšićko pozorište

„Djetinjstvo Nikole Tesle, i njegova rana riješenost da svoju radoznalost stavi u službu istraživanja jedne prirodne pojave, kao i njegov sukob sa okolinom i porodicom povodom svoje odluke, vidimo kao čudo samo po sebi, ravno genijalnosti, čija neuhvatljiva priroda, samo kroz neosporan „talenat istrajnosti“ postaje stvarna i produktivna”, zapisao je reditelj o predstavi.

Treća predstava, koja je namijenjena nikšićkim prvacima, biće izvedena 28. septembra u dva termina – u deset i u 12 časova. Riječ je o predstavi „Anin svet snova“ Pan teatra iz Beograda, koju je režirala Bojana Đurašković, a uloge tumače Tijana Upčev, Bojana Đurašković, Petar Arsić i Mario Šaran

“Šumska vila traži pomoć djevojčice čistog srca Ane, da pobjede zlog čarobnjaka Baltazara i oslobode šumu, kako bi vratili vili moći koje joj je zli čarobnjak oduzeo. Na putu do Baltazara, srešće se sa raznim izazovima koje priređuju Baltazarovi podanici. Dječjom snalažljivošću i neiskvarenošću, vila i Ana pokušavaju da premoste sve prepreke koje im postavljaju Baltazar i njegovi podanici: uobraženi Lav, lukava Lija, uspavani Meda i smotani Časovničar. Čistota srca može srušiti i najopasnije čini. Predstava je interaktivnog karaktera, obiluje pjesmama, plesom i humorom. Kroz svaku scenu vila i Ana dolaze do nove pouke”, stoji u najavi predstave.

Bonus video: