MCP: Imovina nesporno vlasništvo crkve, Đurašković ne odustaje od nepravednog odnosa

Mitropolija crnogorsko-primorska kazala da potezi gradonačelnika Cetinja "ne služe vladavini prava niti interesima građana"

8152 pregleda 249 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mitropolija crnogorsko-primorska je, povodom vijesti da Prijestonica Cetinje traži da se državi vrati groblje u Građanima upisano na MCP, kazala da gradonačelnik Nikola Đurašković "očigledno ne odustaje od anticivilizacijskog i nepravednog odnosa" prema Mitropoliji i njenoj imovini.

Prijestonica je tamošnjem Osnovnom sudu juče predala tužbu protiv MCP, kojom se traži da seoska groblja u Građanima, u Riječkoj nahiji, budu vraćena u vlasništvo države, odnosno na raspolaganje Prijestonice.

Mitropoija je saopštila da Đurašković potpuno ignoriše to da su građani i nadležne institucije o pitanju crkvene imovine "već dali svoj sud", što se, kako su rekli, "pokazalo i na primjeru pokušaja otimanja crkve na Ćipuru".

"Ovakvi potezi gradonačelnika, uvjereni smo, služe samo u marketinške svrhe cetinjske lokalne samouprave i dokazivanja da se nalaze na 'pravovjernoj' ideološkoj anticrkvenoj liniji. Sigurno je da ne služe vladavini prava niti interesima građana Cetinja i Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Rekli su da će MCP braniti svoju imovinu koristeći zakonske mogućnosti.

"Na nadležnim organima Prijestonice, koje je gradonačelnik uveo u ovakvu situaciju, ostaje nemogući i, usuđujemo se reći, nečasni zadatak da osporava nespornu i vjekovnu crkvenu imovinu", zaključuju iz MCP.

Bonus video: