Đurašković: Crnogorski hramovi da budu upisani kao svojina naše države

Gradonačelnik Cetinja je kazao da vjeruje kako ema te politike i funkcije koja može biti važnija od borbe za elementarna ljudska prava vjerujućih Crnogoraca i prava Crnogorske pravoslavne crkve

4611 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Đurašković, Foto: Cetinje.me
Đurašković, Foto: Cetinje.me

Naša je obaveza borba da crnogorski hramovi budu upisani kao svojina naše države, kao zaštićena kulturna dobra, koja će biti u službi svih građanki i građana Crne Gore, kao i Crnogorske pravoslavne crkve, kazao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Đurašković je reagovao na navode Mitropolije crnogorsko-primorske da je očigledno da on "ne odustaje od anticivilizacijskog i nepravednog odnosa" prema Mitropoliji i njenoj imovini.

"Crkve i manastire, pa samim tim i groblja u Crnoj Gori vjekovima je gradio crnogorski narod, a u njima je služila autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva koja je nasilno ukinuta voljom Beograda", napisao je Đurašković na Fejsbuku.

Tako je bilo, kako kaže, do njenog "nasilnog ukidanja".

"Naša je obaveza da se za to pravo do kraja borimo, ne ugrožavajući prava drugih, bilo da je riječ o pojedincima ili vjerskim organizacijama", poručio je gradonačelnik Cetinja.

On je kazao da vjeruje kako nema te politike i funkcije koja može biti važnija od borbe za elementarna ljudska prava vjerujućih Crnogoraca i prava Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) da služi u crnogorskim hramovima.

"Upravo to je pitanje časti i pravde, a ne nikako nečasno i nepravedno postupanje kako to saopštava MCP u svom reagovanju", dodao je Đurašković.

Rekao je da slijedi pravna borba kako bi svi u Crnoj Gori imali ista prava, "što u proteklih više od vijeka nije biio slučaj".

Bonus video: