Kolašin: Kupili opštinsko, pa htjeli i državno

Vlasnici stepeništa u Kolašinu namjeravali su da kroz proces kompletiranja urbanističke parcele postanu vlasnici i dijela katastarske parcele koja je u vlasništvu Vlade Crne Gore. Reagovao i zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa

5743 pregleda 4 komentar(a)
Stanari nemoćni, stepenište nije opštinsko, Foto: Dragana Šćepanović
Stanari nemoćni, stepenište nije opštinsko, Foto: Dragana Šćepanović

Vlasnici katastarske parcele 434/5, odnosno stepeništa koje povezuje ulice IV proleterske i Palih partizanki namjeravali su da kroz proces kompletiranja urbanističke parcele postanu vlasnici i dijela katastarske parcele 434/2 koja je u vlasništvu Vlade Crne Gore.

Iz PJ Uprave su, krajem prošle sedmice “Vijestima” kazali da je površinu od 247 kvadrata (stepenište), Opština prodala po cijeni od 24.700 eura u junu 2007. godine, sada pokojnom Kolašincu. Dva mjeseca kasnije prodata je za 10.000 eura istom čovjeku susjedna parcela 434/3, čija je površina 107 metara kvadratnih. Već u septembru, vrijedan javni prostor u jezgru Kolašina je postao vlasništvo Miroslava Rakočevića i Dejana Kašćelana i tako je do danas.

Dio parcele 434/2 je uže stepenište (prolaz) uz jednu od zgrada u Ulici IV proleterske, a Skupština stanara promjene u parcelizaciji je otkrila slučajno. Odmah potom obratili su se zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Iz kolašinske Područne jedinice (PJ) Uprave za katastar i državnu imovinu, objašnjavajući zaštitniku novonastalu situaciju, u junu ove godine, potvrdili su da su dio državne parcele neformalno izdvojili i dali mu novi podbroj 434/6. To su, tvrde, učinili u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata. Međutim, kako objašnjavaju, takvo stanje postoji samo na katastarskom planu, označeno pomoćnim linijama, nije bilo promjene u listu nepokretnosti, pa je zemljište i dalje državno.

“Donošenjem DUP Centar dio katastarske parcele 434/2 pripao je urbanističkoj parceli broj 7, zoni B, podzona B3. Na predmetnoj urbanističkoj parceli, vlasnici najvećeg dijela urbanističke parcele su Miroslav Rakočević i Dejan Kašćelan, jer su suvlasnici katastarske parcele 434/5, neplodna zemljišta. Kako su Rakočević i Kašćelan većinski suvlasnici urbanističke parcele shodno članu 52, stav 2 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, radi kompletiranja urbanističke parcele, ovom organu su dostavili zahtjev za ovjeru elaborata parcelacije po DUP-u”, piše u objašnjenju Uprave.

Parcele objavljene na Geoportalu
Parcele objavljene na Geoportalufoto: Geoportal

Podsjećaju i da je Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata određeno da je “vlasnik katastarske parcele obavezan da trpi promjene granica katastarske parcele prema elaboratu parcelacije”.

Kažu da su ovjerili elaborat parcelizacije i na digitalnom planu označili parcele prema planu parcelacije, te novu parcelu označili pomoćnim linijama i dali joj novi podbroj 434/6. Međutim, kako podnosilac zahtjeva za ovjeru elaborata nije to tražio, nije bilo ni promjena u listu nepokretnosti.

Zaštitnik je nakon tih informacija obavijestio Skupštinu stanara kolašinske zgrade da će “u slučaju bilo kakvih promjena kroz zvanični katastarski operat u vezi sa katastarskom parcelom 434/2 iz listu nepokretnosti br.933 KO Kolašin, preduzeti sve zakonom predviđene pravne radnje”.

U planu parcelizacije, koji je u septembru prošle godine obavio Geoportal iz Podgorice, kao građevinsko zemljište označeno je, pored većeg stepeništa koje je do sada slovilo za opštinsko, takođe i uže stepenište pored jedne, kao i par parking mjesta ispod druge zgrade u Ulici IV proleterske. U starijoj dokumentaciji, koju su stanari dostavili “Vijestima”, ali bez naznačenog, izvora, zemljište na kojem su sada dva-tri parking mjesta označeno je kao katastarske parcele 434/8 i 434/9. U evidenciji Uprave sada su to sastavni djelovi parcele čiji su suvlasnici Rakočević i Kašćelan.

Kolašinac koji se u ime stanara obratio zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, a prema nezvaničnim informacijama, podnio i krivičnu prijavu na katastar, nije želio za “Vijesti” da komentariše prošlogodišnju parcelizaciju. On je objasnio da su “u toku nekoliko zvaničnih postupaka, koji će dovesti do razjašnjenja situacije”.

Bonus video: