Otvoreno velelepno zdanje najstarije svjetovne škole O.Š. “Dušan Korać”

Školu su otvorili premijer Dritan Abazović i ministar prosvjete Miomir Vojinović

4610 pregleda 1 komentar(a)
Svečano otvaranje OŠ Dušan Korać u Bijelom Polju, 4. septembra 2023. godine, Foto: Jadranka Ćetković
Svečano otvaranje OŠ Dušan Korać u Bijelom Polju, 4. septembra 2023. godine, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.09.2023. 15:40h

Velelepno zdranje novoizgrađene Osnovne škole „Dušan Korać“ otvoreno je danas u Bijelom Polju, nakon pet godina od početka izgradnje.

Svečanim presijecanjem vrpce školu građenu po svim savremenim standardima, koja je prostire na osam hiljada kvadratnih metara, otvorili su ministar prosvete Miomir Vojinović, premijer Dritan Abazović te direktorica škole Todora Peković.

Izgrađena je na slobodnom dijelu lokacije postojeće osnovne škole, ima 20 učionica opšte namjene, šest kabineta za specijalne namjene, prostorije za cjelodnevni boravak, biblioteku, salu za fizičko vaspitanje sa pratećim sadržajima, administrativne i ostale prostorije. Oformljeno je 36 odjeljenja, kao dva integrisana sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Ministar prosvete Miomir Vojinović, koji je i sam pohađao tu školu, kazao je da je ona primjer sticanja najboljih vještina i znanja.

Otvaranje novoizgrađene Osnovne škole „Dušan Korać“foto: Jadranka Ćetković

„Gdje vrijedni nastavnički kadar ove škole uči i na koji način ostaviti najvredniji trag -trag čovjeka“, kazao je ministar.

Otvaranje škole
foto: Jadranka Ćetković

On se ispred Ministarstva prosvete izvinio učenicima, roditeljima i nastavnicima što škola nije ranije zavšena.

„Imao sam bezrezervnu podršku premijera Dritana Abazovića, da ova škola poslije mnogih ranijih neispunjenih obećanja bude u vrhu prioriteta u radu 43. Vlade Crne Gore“, kazao je Vojinović, poželjevši da ovo zdanje bude novi temelj znanja našoj djeci i svim budućim generacijama.

Premijer Abazović je kazao da ne postoji ljepši način početka nove školske godine od ulaska u novo zdanje škole koje će i učenicima i nastavnicima pružiti priliku za sticanjem novih znanja i vještina.

„Najvažnija je da stičete nova znanja i vještine, ali prije svega da naučite da budete dobri ljudi, jer dobri ljudi će napraviti dobar grad, a dobari gradovi će napraviti dobru zemlju.U to ime neka je sretan početak nove školske godine“ , poručio je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Jadranka Ćetković

Nastavno osoblje je podsjetio da su se tokom ove godine po prvi put su opredijeljene nadoknade koje, kako je istakao, nisu dovoljne, te da u tom pravcu Crna Gora može i treba da nastavi, ističući da je ova škola i simbolično početak velikog investicionog ciklusa koji će se desiti širom Crne Gore.

„Biće otvaranja novih škola, vrtića, i nadam se novih fakulteta. Naredna godina biće posvećena tome, govorim sa sigurnošću, zato što je ova godina morala biti potrošena na pravljenje projekata, koji mogu da se realizuju naredne godine“, istakao je premijer.

Direktorica škole Todora Peković je kazala da je ovo veoma značajan trenutak u životu škole.

„Uvjereni smo da će otvranje ovog savremenog objekta biti imperativ da još snažnije nastavimo putem sticanja znanja, posvećenosti, uspješnosti, i da ćemo kao i do sada brojnim rezultatima iz oblasti znanja i obrazovanja biti svijetla tačka crnogorskog obrazovnog sistema. Decenijama su mnoge generacije, među kojima je ogroman broj uspješnih građana našeg društva sticale osnovna znanja u staroj zgradi škole, koja su im poslužila kao početna stanica budućih uspjeha. Duboko vjerujem da će novi objekat u mnogome olakšati vaspitno- obrazovni proces, te da će naši učenici imati najbolje uslove u okruženju, ali i visok stepen odgovornosti kako bi postizali najbolje rezultate. Nadamo se da ćemo uspješno nastaviti tradiciju najstarije svjetovne škole“, kazala je Peković, podsjećajući na izazove u prošloj godini, kada se zbog zastoja u radovima na izgradnji nove škole, nastava odvijaja na tri lokacije.

Izgradnja osnovne i škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dušan Korać“ počela je 2019. godine, za vrijeme mandata premijera Duška Markovića (ministar prosvete Damir Šehović) i najavljena je kao jedan od najljepših objekata u Crnoj Gori. Tada je istaknuto da će obezbijediti najviše standarde za oko 1,2 hiljade učenika.

Otvaranje škole
foto: Jadranka Ćetković

Izvođač radova je preduzeće „Unipred“ , a početka cijena izgradnje te vaspitno- obrazovne ustanove je bila 5,4 miliona, sa rokom završetka od 26 mjeseci.

Zbog poremećaja na tržištu i skoka acijena građevinskog materijala, nakon više negodovanja roditelja zbog prolongiranja rokova, aktuelni ministar prosvjete Miomir Vojinović u martu je saopštio da je bilo problema sa dodatnim radovima, kao i zahtjevom izvođača, a nakon zastoja izgradnja je nastavljena.

Škola osnovana 1845. godine

OŠ „Dušan Korać“ nastavlja tradiciju jedne od najstarijih škola sa ovih prostora, koja je osnovana 1845., a rad u ovom objektu započeo je 1948. godine.

Osnovno obrazovanje proteklih 75 godina steklo je 20 hiljada učenika, a među njima je mnogo poznatih kulturnih i javnih radnika, privrednika, umjetnika, sportista i drugih. Škola je brzo stekla istaknuto mjesto među obrazovno-vaspitnim institucijama u Crnoj Gori te je i nosilac brojnih priznanja i nagrada. Škola se prostire na oko 8 hiljada kvadratnih metara, građena je po svim savremenim standardima, a u njoj će biti smještena i Muziča škola. Antrfile: nastavnici Muzičke škole neće u neadekvatne prostorije

Nastavnici, osoblje i učenici Muzičke škole smještene u neuslovnim prostorijama Centra za kulturu neće preći u novu školu, izgrađenu u sklopu O.Š.“Dušan Korać“, zbog kako su ranije najavili nepravilnosti u izgradnji učionica.

Oni su više puta upozorili da su prostorije Muzičke škole neuslovne, da nema prozora i da nipošto neće preseliti u njih

Muzička škola, kako su „Vijestima“ kazali njeni nastavnici useliće se nakon što, uz posredovanje Ministarstva prosvete, budu urađene određene prepravke.

Bonus video: