Prvi natkriveni parking za bicikla u Nikšiću za školarce

Projektom su, prema riječima Perovića, željeli i da pošalju poruku da svi zajedno, nevladin sektor, lokalna uprava, nadležne institucije, biznis partneri, mediji, mogu da doprinesu da se što veća pažnja pokloni bitnim temama kao što su bezbjednost saobraćaja i životna sredina

5329 pregleda 8 komentar(a)
Sa otvaranja natkrivenog parkinga u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Sa otvaranja natkrivenog parkinga u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Učenici Osnovne škole „Ratko Žarić“ u Nikšiću, sa prvim danom nove školske godine, dobili su i natkriveni parking za bicikla, prvi u gradu pod Trebjesom, kapaciteta deset mjesta. Parking je urađan u sklopu projekta „Biciklom u školu“ koji je navladina organizacija (NVO) „Alfa centar“ realizovala uz finansijsku podršku Opštine Nikšić.

Prema riječima Miloša Perovića, izvršnog direktora „Alfa centra“, željelu su da promovišu zdrave stilove živote, prije svega korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva, ali i da skrenu pažnju na bezbjednost u saobraćaju.

Kako je kazao, parking je namijenjen zaposlenima i učenicima starijim od 12 godina, pošto prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori sva djeca mlađa od 12 godina ne mogu da koriste bicikl u javnom saobraćaju.

Projektom su, prema riječima Perovića, željeli i da pošalju poruku da svi zajedno, nevladin sektor, lokalna uprava, nadležne institucije, biznis partneri, mediji, mogu da doprinesu da se što veća pažnja pokloni bitnim temama kao što su bezbjednost saobraćaja i životna sredina.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da mu je drago što je „Alfa centar“ pomenutu aktivnost realizovao baš na početku školske godine, jer se na taj način šalje „lijepa poruka biciklistima“, ali se i skreće pažnja na njih.

„Opština je ovaj projekat finansirala kroz podršku nevladinim organizacijama. Sugerisali smo da iza svakog projekta ostane nešto trajno, vidljivo i korisno. Ovaj projekat je ispunio sve te uslove i nijesmo pogriješili što smo ga finansirali. Čestitam 'Alfa centru' i nadam se da će i ostali projekti biti na sličan način realizovani, u korist naših sugrađana, pogotovo onih najmlađih“, poručio je Kovačević.

Direktorica škole Nevenka Nikčević zahvalila se na donaciji ističući da je cilj projekta „Biciklom u školu“ promocija bicikla kao najzdravijeg i ekološko najprihvatljivijeg prevoznog sredstva.

Prvi dan školske godine bio je prilika da se predsjednik Opštine obrati učenicima prvog, ali i ostalih razreda OŠ „Ratko Žarić“, nastavnicima, kao i roditeljima i da im poželi sve najbolje.

„Imamo dosta prilika da držimo govore i besjede, ali ovo je najozbiljnija publika i pred njom je najteže govoriti, pogotova na jedan ovakav dan. Dragi đaci prvaci počinjete onaj najljepši dio svog života u kom ćete steći prijatelje i uspomene koje ćete pamtiti do samog njegovog kraja. Sve ono što je do sada bilo ostaje u maglovitom sjećanju, a ono što počinje sada ostaje, što se kaže, za sva vremena. Želim vam da u školovanju steknete puno znanja, ali i da naučite da maštate i da volite, jer što kaže apostol Pavle – ako čitav svijet zadobijem i ako sva znanja imam, a ljubavi nemam, ništa sam. A ja vidim da vi to već umijete. Tu su vam ljubav prenijeli vaši roditelji i sada ćete zajedno sa svojim drugovima u školskim klupama naučiti i da budete ljudi i da idete dalje kroz život“, poručio je Kovačević.

Ove godine, škola „Ratko Žarić“ je bogatija za 63 đaka prvaka.

„Nije lako kofer prepun igračaka zamijeniti torbakom knjiga i obaveza, ali postali ste dovoljno veliki za velike stvari. Pored znanja, ne zaboravite da maštate i da se igrate. Važno je maštati i sanjati, naučiti da gajite snove i ideje, da to malo dijete koje ste danas bude u vama čak i kada vas ova škola za devet godina učini odraslima i mudrijima“, poručila je direktorica škole Nevenka Nikčević.

Bonus video: