Održana manifestacija "Stazama Veljka Vlahovića",

“Svojom skromnošću, ali i principijelnošču i znanjem imao je veliki autoritet u društvu. To je potvrdio na studentskim demonstracijama 1968. godine kada su studenti od kompletnog jugoslovenskog rukovodstva, prihvatili da razgovaraju samo sa Veljkom Vlahovićem", kazao je potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore

2420 pregleda 1 komentar(a)
Trmanje, Foto: Privatna arhiva
Trmanje, Foto: Privatna arhiva

Tradicionalna manifestacija „Stazama Veljka Vlahovića“, održana je i ove godine, u organizaciji Planinarskog saveza Crne Gore, a uz podršku SUBNOR-a i antifašista Crne Gore

Planinari su prošli stazu, čija je visinska razlika 709 metara,od Abisinije u kanjonu Platije do rodne kuće Veljka Vlahovića u Trmanju.

Milojica Dakić, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, u Trmanju je podsejtio učesnike manifestacije na bogatu biografiju Vlahovića i njegov revolucionarni put od beogradskog Univerziteta, internacionalne brigade u španskom građanskom ratu protiv fašizma, statusa u rukovodstvu KPJ-u do uloge u organizaciji radio stanice „Slobodna Jugoslavija“. Govorio je i o značaju tog znamenitog Rovčanina na društvenopolitičkoj sceni Jugoslavije, nakon Drugog svjetskog rata.

“Svojom skromnošću, ali i principijelnošču i znanjem imao je veliki autoritet u društvu. To je potvrdio na studentskim demonstracijama 1968. godine kada su studenti od kompletnog jugoslovenskog rukovodstva, prihvatili da razgovaraju samo sa Veljkom Vlahovićem. Zapamćeno je i kada je, u Njujorku, pješke išao od hotela do zgrade Ujedinjenih nacija na zasijedanje i kada je policajac zaustavio saobraćaj da bi heroj Drugog svjetskog rata prešao raskrsnicu”, kazao je Dakić.

On je kazao Vlahovićeva poruka „osjećao sam da svijetom nosim teret rođenja, teret Crme Gore“ treba da bude vodilja generacijama, “koje neće dozvoliti da se ugroze slobodarske i državotvorne vrijednosti i temelji Crme Gore”.

Bonus video: