Završena 67. Bućarska olimpijada u Tivtu: Bachus se okitio lovorikama

Bućarska olimpijada u Tivtu predstavlja specifilnu lokalnu sportsku, ali i etnografsko-trurističku manifestaciju koja kroz tri karakteristilna društvena momenta – rabotu, mobu i feštu, predstavlja i sviojevrsno ogledalo lokalne kulture, tradicije i nekadašnjeg načina života starih Tivćana

5879 pregleda 0 komentar(a)
Bućarska olimpijada u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Bućarska olimpijada u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Bućari ekipe Bachusa pobjednici su 67. Bućarske olimpijade koja je odžana u Đurđevom brdu. Bachus je u finalu odiugranom u nedjelju veče, savladao ekipu Palme sa 2:1.

U meču za treće mjesto ekipa No name je pobjedila Češljar sa 2:0.

Finalni mečevi protekli su u neizvjesnoj borbi koju je posmatrao veliki broj ljubitelja bućanja. Video -poruku pobjdeniku 67. Bućarske olimpijade u Tivtu, ekipi Brđanina uputio je i popularni hrvatski pjevač Petar Grašo, koji je kazao da i sam igra buće.

On je naglasio da bi volio da u nekoj bliskoj budućnosti dođe u Tivat i zajedno za lokalcima zaigra, te da je divno što Tivćani na ovaj način čuvaju svoju tradiciju.

Bućarska olimpijada u Tivtu predstavlja specifilnu lokalnu sportsku, ali i etnografsko-trurističku manifestaciju koja kroz tri karakteristilna društvena momenta – rabotu, mobu i feštu, predstavlja i sviojevrsno ogledalo lokalne kulture, tradicije i nekadašnjeg načina života starih Tivćana.

To je ove godine bilo posebno naglašeno kroz niz pratećih multimedijalnih programa i fešti koje su pratile svakovečernja nadmetanja muških i ženskiih bućarskih ekipa na zogovima u Đurđevom Brdu, a koji su bili više nego uspješna reafirmacija tradicionalnog starog tivatskog duha i radosti življenja ovdašnjih starosjedilaca.

Ovu Bućarsku olimpijadu je zvanično proglasila završenom konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, koja je čestitala svima koji su učestvovali i aktivno radili na realizaciji projekta obnove bućališta i prostorija u Đurđevom brdu gdje je inače, odigranai prva tivatska Bućarska olimpijada davne 1952. godine.

Bućarski klub Brđanin je bio odličan domaćin ove tradicionalne sportsko turističke manifestacije. Mato Krstović, jedan od organizatora Olimpijade, izrazio je zahvalnost svim učesnicima i čestitao pobjednicima.

Bonus video: