Kolašin: Pomažu da dođe struja na katune

Slična pomoć iz Opštine Kolašin biće obezbijeđena za vodosnabdijevanje na planinama

4414 pregleda 90 reakcija 1 komentar(a)
Katun na Bjelasici, Foto: Shutterstock
Katun na Bjelasici, Foto: Shutterstock

U okviru Programom podsticajnih mjera u poljoprivredi opština Kolašin je raspisala poziv za dodjelu podrške za nabavku fotovoltažnih sistema na katunima.

Pravo na podršku imaju poljoprivredna gazdinstva upisana u registar poljoprivrednih gazdinstava, koja, tokom predhodne tri godine, nijesu dobili tu vrstu pomoći, ali su lani ostavrili pravo na premiju za za izdig.

Uslov je i da imaju najmanje četiri krave muzare, 40 ovaca ili isto toliko koza. Visina podrške za stočare mlađe od 40 godina je do 70 odsto od ukupnog iznosa investicije, a maksimalno do 1.500 eura. Za ostale podnosioce zahtjeva finsirana polovina ukupne investicije, to jest, maksimalno 1.200,00 eura.

U Programu je konstatovano i da obezbjeđivanje električne energije kroz nabavku fotovoltažnih sistema je važan faktor za smanjenje depopulacije stanovništva na katunima. Slično, je kako piše i sa vodosnabdijevanjem na planinama, pa će i ove godine biti nastavljena podrška za stvaranje boljih uslova za stočarstvo i boravak stočara na katunima.

Za podsticajne mjere u poljoprivredi na teritoriji Kolašina ove godine iz opštinskog budžeta izdvojeno je 150.000 eura. Najviše novca, prema Programu podsticajnih mjera koji je prekjuče objavljen, biće opredijeljeno za podršku za nabavku motokultivatora i motokosačica i priključaka za tu vrstu mehanizacije.

Bonus video: