Penzionisani prosvjetni inspektor o slučaju Pomorske škole: Predložio smjenu direktora zbog brutalnog kršenja zakona

Iako je Ministarstvo prosvjete prošle sedmice saopštilo da nikada nijesu dobili predlog za razrješenje Petrovića, Joksimović je “Vijestima” kazao da je akt uputio 27. juna prošle godine, a da je zbog više utvrđenih nepravilnosti podnio i zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv škole i Petrovića

19354 pregleda 13 komentar(a)
Pomorska škola u Kotoru, Foto: Krsto Vulović
Pomorska škola u Kotoru, Foto: Krsto Vulović

Prosvjetni inspektor u penziji Vesko Joksimović potvrdio je “Vijestima” da je 27. juna prošle godine Ministarstvu prosvjete, odnosno ministru Miomiru Vojinoviću, podnio predlog za razrješenje direktora kotorske Pomorske škole Ratka Petrovića.

Joksimović je reagovao na izjavu Petrovića da je uložio prigovor zbog toga što je inspektor tokom nadzora “…bio vrlo tendenciozan i neprofesionalan, ponašao se veoma bahato i neprimjereno za nekog ko pokriva to mjesto…”, kao i da je u inspekcijskim nalazima “toliko neistine i obmana”.

Iako je Ministarstvo prosvjete prošle sedmice saopštilo da nikada nijesu dobili predlog za razrješenje Petrovića, Joksimović je “Vijestima” kazao da je akt uputio 27. juna prošle godine, a da je zbog više utvrđenih nepravilnosti podnio i zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka protiv škole, kao pravnog, i Petrovića, kao odgovornog lica u pravnom licu.

U reagovanju koje je dostavio “Vijestima”, Joksimović navodi da je po prijavama izvršio četiri inspekcijske kontrole u Pomorkskoj školi u Kotoru, u periodu od 14. do 30. juna 2022.

“Direktor Pomorske škole je suprotno zakonu zaposlio svoju kćerku preuzimanjem iz druge škole. Ne samo što je zbog toga mogao i trebalo da bude razriješen, nego je još i učinio prekršaj. I ne samo to. On je u prekršaj bukvalno ‘uvukao’, izvinjavam se zbog ovog izraza, i Muzičku školu iz Tivta i direktoricu iste škole. Nadalje, on je kćerku zaposlio na mjesto nastavnika engleskog jezika, kao zamjenu nastavnici na bolovanju, a ne duže od 28. 2. 2022. godine, iako ona ne ispunjava uslove tog radnog mjesta, jer ne posjeduje zakonom propisani odgovarajući profil stručne spreme”, kaže Joksimović.

Prema njegovim riječima, prije nego što je preuzeo kćerku na to radno mjesto, sekretarka Pomorske škole, pravnica po vokaciji, je, saglasno zakonskoj obavezi i opisu svog posla, krajnje odgovorno, upozorila direktora na nezakonitost zapošljavanja svoje kćerke na ovaj način, na šta se on oglušio.

“Dokaz o tome postoji u omotu spisa u mojoj arhivi. Direktor škole je sa svojom kćerkom zaključio Ugovor o dopunskom radu uz mjesečnu nadoknadu od 265,35 eura pri tom brutalno kršeći odredbe člana 101 i 101 b Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i ponovo učinio prekršaj, shodno članu 146 stav 1 tačka 8 istog zakona. Sedmog marta 2022. godine direktor Pomorske škole sa svojom kćerkom zaključuje Ugovor o privremenim i povremenim poslovima na period od 30 (trideset) dana, a ne duže od 31. 3. 2022. godine na poslovima radnog mjesta administrator za refundaciju dačkih karata, a da to radno mjesto nije ni sistematizovano, dakle ne postoji, niti je odobreno od strane Ministarstva prosvjete”, navodi Joksimović.

Dodaje da direktor posljednjeg dana maja sa svojom kćerkom zaključuje Ugovor o dopunskom radu i “raspoređuje je na radno mjesto administratora sa polovinom punog radnog vremena (4 sata) od 1. 6 do 30. 6. 2022. godine za šta će joj se isplaćivati mjesečna naknada u iznosu od 250 eura”.

“Ako u ovim radnjama i postupanjima direktora Pomorske škole nema nepotizma, brutalnog kršenja zakona i zloupotrebe službenog položaja i slično, onda ih nema nigdje”, ocijenio je Joksimović.

On dodaje i da je u vrijeme vršenja inspekcijskog nadzora (kontrole) bio legitimni prosvjetni inspektor.

“Dakle, direktorova slutnja da sam moguće bio već u penziji kada sam vršio kontrolu ne pije vodu, prosto nije tačna”, poručio je Joksimović.

U vezi sa izjavom Petrovića da je bio neprofesionalan i tendenciozan, da je iznio neistine i obmane, Jokismović je rekao da je “upravo direktor kotorske škole iznio sve same neistine”.

“S punom krivičnom i drugom odgovornošću mogu da zaključim i ustvrdim da sve ovo što je direktor uputio na moju adresu, nažalost, karakteriše upravo njega kao pedagoškog rukovodioca jedne renomirane obrazovne ustanove u Crnoj Gori. Jednom tvrdi da nema nikakvih izvještaja inspektora, a potom, kad ga novinar uhvati u laži, kaže da je podnio prigovor na ponašanje inspektora i na izvještaj”, ističe Joksimović i dodaje da Petrović “u prigovoru, sa naknadnom i zakašnjelom pameću, nije opovrgao nijednu utvrđenu činjenicu u toku ispitnog postupka”.

“…Osim što me je u prigovoru vrijeđao, insinuirao, izmišljao neke stvari na krajnje primitivan i, rekao bih, nekulturan način i prijetio krivičnom prijavom na šta sam mu odgovorio da ga najljubaznije molim da me što prije procesuira, da me nimalo ne štedi, pa da odgovaram u zakonom propisanom postupku, te da ću mu na tome biti veoma zahvalan”, kazao je Joksimović.

Dodao je na to da “inspektor nije taj da to cijeni, već institucija koja postavlja, imenuje i razrješava direktore javnih ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja”.

“Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, kao i Statutom škole je propisano da se direktor javne ustanove, između ostalog, može razriješiti ako zloupotrebljava svoj položaj i ako izabere nastavnika ili saradnika suprotno zakonu”, kaže Joksimović.

Na osnovu svega utvrđenog, ističe, ali i na osnovu Zakona o prosvjetnoj inspekciji u vezi s odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, 27. juna prošle godine nadležnom resoru podnosi predlog za razrješenje Petrovića.

“Podnio sam Ministarstvu prosvjete, dakle, ministru prosvjete, Predlog za razrješenje direktora Pomorske škole iz Kotora s adekvatnim i utemeljenim obrazloženjem i prilozima kao dokazima, te je ovdje sva moja dalja aktivnost kao postupajućeg inspektora završena. Zbog učinjenih prekršaja, shodno zakonskoj obavezi, nadležnom Sudu za prekršaje podnio sam i dva Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv ustanove kao pravnog lica i protiv direktora kao fizičkog lica u pravnom licu, čije ishode ne znam. Takođe, podnio sam Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i protiv Muzičke škole iz Tivta i direktorice škole, koja je, rekao sam već, ‘uvučena’ u prekršaj”, zaključuje Joksimović.

Dodaje da je direktor Pomorske škole u prvom susretu s njim kao službenim licem “u više navrata nazivao svoje koleginice i kolege stokom, idiotima, partijskim igracima i uhljebima i slično”.

“…Pa sam bio prinuđen da ga, uz naglašen i povišen ton, upozorim da ću napustiti prostorije škole, prekinuti inspekcijsku kontrolu i o svemu obavijestiti nadležne, ukoliko i dalje nastavi da na ovako besprizoran način kvalifikuje nastavno i vannastavno osoblje u školi i da me ometa u vršenju službene radnje, nakon čega se on uistinu izvinio i prestao s neprimjerenim kvalifikacijama”, ističe prosvjetni inspektor u penziji.

CGO: Hitno formirati privremeno upravljačko tijelo

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je juče Ministarstvo prosvjete i ministra Vojinovića da se na odgovoran način uključe u razrješenje direktora Pomorske škole u Kotoru Ratka Petrovića.

“...Jer su nesporni dokazi nezakonitog rukovođenja, potvrđeni i nalazom prosvjetnog inspektora uz prateći predlog za njegovo razrešenje, a koje iz nejasnih razloga ministar ignoriše od juna 2022. godine. Ministar Vojinović ima obavezu da javnosti objasni zbog čega štiti Petrovića i da li ga je isti nečim zadužio pa ga to ograničava u primjeni zakonskih nadležnosti. Takođe, ministar treba da prestane prebacivati odgovornost na druge, za sada nefunkcionalne mehanizme, kao što je to Školski odbor nepotpunog sastava”

CGO je podsjetio na to da Školski odbor Pomorske škole do kraja avgusta nije imao potpuno članstvo, da su njegovo kompletiranje pratile brojne opstrukcije, kao i da je jedan predstavnik roditelja odjednom postao predstavnik Ministarstva, a Savjet roditelja ostao bez svog predstavnika u tom tijelu.

“Stoga je CGO podnio, u zakonu utemeljenu, inicijativu ministru Vojinoviću da hitno formira privremeni školski odbor kako bi to tijelo u punom sastavu i urgentno odlučilo o razriješenju Petrovića”, poručili su iz te NVO.

Školski odbor spao na četiri člana

Nastavničko vijeće Pomorske škole izglasalo je juče nepovjerenje svojim predstavnicima u Školskom odboru.

To je “Vijestima” potvrdilo više članova Nastavničkog vijeća.

Iako su, kako tvrde, profesori tražili da se odmah glasa za nove predstavnike, to je ipak odloženo za neku od narednih sjednica.

Školski odbor ove ustanove treba da ima sedam članova. Do sada je funkcionisao sa šest, a nakon izglasanog nepovjerenja, broji tek četiri člana.

Bonus video: