Kome odgovara „Jedro” na Zavali?

Izmjenama planskog dokumemta je izbrisan hotel kao megalomanski projekat, te umanjena izgradnja za 50 odsto, a na mjestu garaže bi bio hotel sa 5 zvjezdica istih gabarita

35235 pregleda 66 reakcija 25 komentar(a)
Animacija planiranog izgleda hotela, Foto: Privatna arhiva
Animacija planiranog izgleda hotela, Foto: Privatna arhiva

Američka kompanija “Stratex grupa”, koja je vlasnik rezidencijalnog kompleksa vila na poluostrvu Zavala, između Budve i Bečića, uputila je urgentan zahtjev Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, zatraživši hitnu smjenu dva člana Savjeta za reviziju, optuživši ih da “nemaju ovlašćenja ni da rade dosta prostije poslove iz domena njihove struke, a ne složenije”.

Prema važećem Urbanističkom projektu TN Zavala, pored naselja sa izgrađenim vilama, planirana je gradnja nebodera visine 141 metar, hotela od 40 spratova kojeg je prethodni vlasnik Zavale, ruska “Mirax grupa” posrnulog milijardera Sergeja Polonskog imenovala kao hotel “Jedro”. “Jedro” je ucrtano na neizgrađenom, zelenom dijelu Zavale, koji je u vlasništvu Opštine Budva.

“Primili smo treći Izvještaj o reviziji Nacrta Izmjena i dopuna Urbanističkog projekta “Turistički kompleks Zavala” (ID UP TK Zavala) za koji je pet članova Savjeta dalo saglasnost da ide u dalju zakonsku proceduru. Član koji pokriva oblast elektroenergetike je uputio sugestije za tehničko unapređenje plana, a dva člana Savjeta nijesu dala saglasnost usljed proizvoljnog i subjektivnog mišljenja da postojeća garaža ne treba da se rekonstruiše u hotel kategorije pet zvjezdica. Na kraju, zaključak Savjeta je negativan, suprotno pojedinačnim većinskim glasovima Savjeta koji su dali saglasnost da plan ide u dalju zakonsku proceduru, odnosno da se stavi na javnu raspravu”, navodi se u dopisu resoru na čijem je čelu Ana Novaković Đurović koji je uputio predsjednik “Stratex grupe” Nil Emilfarb.

Nil Emilfarb
Nil Emilfarbfoto: Vuk Lajović

U dopisu se navodi da “koliko je apsurdan stav ta dva člana Savjeta, govori i činjenica da je istima s aspekta urbanizma kvalitetnije rješenje da ostane na snazi postojeći UP TK Zavala, koji dozvoljava izgrađenost ukupno 103.040 kvadratih metara bruto građevinske površine (BRGP), a ne da se usvoje Izmjene i dopune koje dozvoljavaju izgrađenost svega 63.550 kvadrata. Dakle, u pitanju su sanacione izmjene plana, koje gotovo za 50 odsto ukidaju planiranu gradnju na rtu Zavala, ali ni ovaj značajni ključni faktor nije dovoljan da motiviše članove Savjeta, koji su upravo zaduženi za ovu oblast, da daju saglasnost. Tražimo hitnu reakciju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao obrađivača plana da razriješi članove Savjeta”, navodi se u dopisu.

U “Stratex grupi” kažu da “kako sam naziv kaže u pitanju je Savjet koji treba da unaprijedi plan - savjetodavno tijelo, a ne inkvizicioni organ koji svojim upitnim mišljenjima poništava i odluke obrađivača ovog plana - Ministarstva i Vlade Crne Gore i zabranjuje stavljanje u dalju zakonsku proceduru plana”.

Ana Novaković Đurović
Ana Novaković Đurovićfoto: Boris Pejović

Oni tvrde i da jedan od članova Savjeta nije čak ni član Inženjerske komore Crne Gore i da “time nema ni validnu licencu, odnosno da ne ispunjava uslove za izdavanje licence kao akta koji inženjere ovlašćuje za vršenje radnji iz svoje struke”.

Inženjer koji nema licencu, ili čija licenca nije zakonita, kao u konkretnom slučaju, ne može da obavlja ni poslove izrade tehničke dokumentacije objekata, a ne da bude član Savjeta za reviziju.

Iz Stratex grupe ističu da idejno rješenje hotela je inkorporirano u planski dokument iz koga se utvrđuje da u hotelu nema apartmana, već su projektovane hotelske sobe.

“To znači da je u pitanju klasični hotel koji će raditi tokom cijele godine, bez mješovitog ili kondo modela poslovanja. “Stratex Grupa”, investitor kompleksa “Dukley Gardens”, ima jedini cilj da rekonstruiše betonsku garažu, koja leži u srcu kompleksa i narušava njegov izgled, a ne da ostvari profit prodajom apartmana, kojih u hotelu nema. Ova investicija će se vratiti “Stratex Grupi” kroz minimum 15 godina, shodno zvaničnim ekonomskim pokazateljima. Kompleks “Dukley Gardens” zapošljava više od 200 ljudi, čiji broj će se povećati izgradnjom hotela. Dakle, u skladu sa programskim zadatkom, planira se hotel, sa vidikovcem, kao nova atrakcija opštine Budva, kao i za investitora “Stratex Grupu” koja je već dokazala svoju kredibilnost i doprinos Crnoj Gori i turizmu Crne Gore. Naglašavamo, da se postojeća betonska nezavršena garaža na obali mora sanira u hotel i to u visini do nivoa magistrale, koja svojim gabaritima ne utiče na prostor. Kao odgovorna grupacija, nezavisno smo angažovali stručnu zajednicu i profesore doktore arhitekture, kako bi se preispitala usklađenost planiranja hotela na predmetnoj poziciji s planom većeg reda, i svi su utvrdili, kako je i obrazloženo i dokazano u tekstualnom dijelu Nacrta IDUP TK Zavala, da je isti u cjelosti usklađen sa PPPNOP, koji jedini argument protiv hotela koriste ova dva člana Savjeta očigledno uz zajednički dogovor”, navode iz Stratex grupe.

Uvidom u izvještaj, kako tvrde u “Stratex grupi”, očigledno je da su potpisi na zaključku Savjeta skenirani.

“Te se javlja osnov sumnje da su na zaključku umetnuti potpisi članova Savjeta, posebno imajući u vidu činjenicu da je pet članova glasalo pozitivno. Sumnjivo je da član Savjeta da pozitivno pojedinačno mišlienje, a u zaključku negativno, u okviru istog dokumenta. Shodno zakonu Izvještaj o reviziji planskog dokumenta dužni su da potpišu svi članovi vršioca revizije, a očigledno je da u konkretnom slučaju zaključak nije potpisan od svih članova, jer su potpisi skenirani i nijesu originalni potpisi, niti je original dokument dostavlien. Iz ovakvog dokumenta, proizilazi osnovana sumnja da u radnjama pojedinaca ima elemanata krivičnog djela, jer Krivični zakonik propisuje posebne slučajeve falsifikovanja isprave i to da će se smatrati falsifikovanje isprave ko drugog obmane o sadržaju isprave i ovaj stavi svoj potpis na tu ispravu, smatrajući da potpisuje drugi sadržaj ili kada je neko lice stavilo svoj potpis na dokument koji se neovlašćeno popuni određenom izjavom koja ima vrijednost za pravne odnose”, navodi se u dopisu.

Imajući u vidu protok vremena od dana izrade prvog Nacrta dostavljenog Ministarstvu u decembru 2022. koji nije mogao biti stavljen u dalju zakonsku proceduru, odnosno na javnu raspravu, zbog mišljenja neovlašćenih i pristrasnih lica, osnovano je i opravdano da se plan odmah stavi na javnu raspravu, a u toku javne rasprave donese novo rješenje Ministarstva o imenovanju, odnosno zamjeni članova Savjeta za reviziju. Dosadašnja praksa Ministarstva kao obrađivača planova je pokazala da mišljenja Savjeta za reviziju ne utiču na dalji tok donošenja planskog dokumenta, pa su pojedina planska dokumenta i sa negativnim mišljenjem Savjeta stavljana na javnu raspravu. Ovakva odluka Ministarstva je i u cjelosti zakonita”, navode iz “Stratex grupe”.

Pozitivno mišljenje Opštine Budva

Predstavnik Opštine Budva, na čijoj teritoriji se primjenjuje ovaj planski dokument, je saglasan da plan ide u dalju zakonsku proceduru.

“Što znači da je Opština prepoznala interes izgradnje objekta od opšteg interesa, hotela visoke kategorije sa pet zvjezdica. Idejno rješenje hotela je od dana donošenja Odluke o izradi ID UP Zavala više puta mijenjano i usklađivano sa predstavnicima Opštine Budva, te je u Nacrtu inkorporirano Idejno rješenje hotela sa kojim je Opština saglasna. Pozitivno mišljenje predstavnika Opštine ukazuje da je prepoznat i sanacioni značaj ovog plana, odnosno da se umanjuje mogućnost buduće izgradnje za 50 odsto na nivou plana i to dijelom na parcelama u svojini Opštine”, naglašavaju u kompaniji koja gazduje kompleksom na Zavali.

Bonus video: