Zbor na Grahovu okupio više od 250 izviđača

Po prvi put na kamp, koji je trajao tri dana, bili su pozvani i roditelji izviđači koji su imali priliku da učestvuju u programu koji je Savez izviđača pripremio

3601 pregleda 0 komentar(a)
Zbor na Grahovu, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Zbor na Grahovu, Foto: Savez izviđača Crne Gore

Na Grahovu je Savez izviđača Crne Gore (SICG) organizovao zbor na kome je učešće uzelo više od 250 izviđača i planinki iz Crne Gore, ali i gosti iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

„Zbor je nacionalna aktivnost koja se organizuje svake godine, a cilj joj je da okupi sve izviđače i planinke Crne Gore na jednom mjestu kako bi razmijenili iskustva stečena tokom ljeta. Više od 250 izviđača i planinki družili su se i stvarali uspomene na kampu SICG, na Grahovu koji, kao prvi planirani izviđački centar, polako postaje dom svim izviđačima kojem se uvijek rado vraćaju“, stoji u saopštenju koje potpisuje načelnica za informisanje SICG-a, Milica Radonjić.

Po prvi put na kamp, koji je trajao tri dana, bili su pozvani i roditelji izviđači koji su imali priliku da učestvuju u programu koji je Savez izviđača pripremio.

Pored sportskih aktivnosti i, tokom kampa organizovane su brojne radionice. Tihomir Radonjić je izviđače upoznao sa svijetom gmizavaca, Božidar Komatina kako da na najbolji način iskoriste sunčevu energiju, dok im je kapetan Goran Pajović približio način i funkcionisanje Vojske.

Lekcije iz prve pomoći u otežanim terenskim uslovima pružili su im članovi opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić, Goran Damjanović i Nardi Ahmetović, dok im je Luka Bijelović, iz Službe zaštite i spasavanja Nikšić, predstavio ulogu i značaj posla vatrogasac-spasilac. O putu na krov svijeta čuli su od Dragutina Šlagija Vujovića iz PSK „Javorak“, a o radio-amaterskim vezama od članova Saveza radio-amatera.

Kamp nije mogao da prođe bez izviđačkih vještina snalaženja u prirodi, ali ni bez takmičenja i kreativnih radionica, kao i aktivnosti na Grahovskom jezeru za koje je bila zadužena ekipa iz „Montagna travel“-a.

„Da ne odemo kući bez poklona, pobrinula se ekipa iz NVO Centar za omladinsku edukaciju i svi naši članovi dobili su posebnu personalizovanu izviđačku Eyca karticu koja će im obezbijediti popuste u prevozu, prilikom kupovine, u pozorištu i na mnogim drugim mjestima“, saopštila je Radonjić.

Da sve protekne u najboljem redu tokom organizovanja zbora potrudili su se predsjednik SICG-a Peko Vukadinović i načelnica Sara Krpuljević. U večernjim satima organizovan je bogat kulturno-zabavni program, koji je bio dio „Septembarskih dana“

„Iako kampovi čekaju do nekih narednih toplijih dana, kancelarija Saveza izviđača Crne Gore nastavlja da radi sa ciljem širenja izviđačke porodice u Crnoj Gori i stvaranja boljeg svijeta. Na tom putu čeka nas izrada strategije, trening za nove lidere izviđačkih jedinica, nove ideje i projekti zahvaljujući kojima djeca i mladi Crne Gore dobijaju aktivnosti pristupačne svima koje izgrađuju njihov duh, ličnost i vještine i spremaju ih za život“, poručila je načelnica za informisanje SICG-a.

Bonus video: