Britanski izaslanici odbrane: Crna Gora se dokazala kao pouzdan i kredibilan saveznik

Državni sekretar Ministarstva odbraneć sastao se sa Kalunjatom i Vajt Bojkotom

2203 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora se dokazala kao pouzdan i kredibilan saveznik sa kojom Ujedinjeno Kraljevstvo ima poseban profesionalni odnos, kazali su novoimenovani i odlazeći britanski izaslanici odbrane, Entoni Kalunjat i Timoti Vajt Bojkot.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da se državni sekretar tog resora Krsto Perović sastao sa Kalunjatom i Vajt Bojkotom.

Perović je zahvalio Vajt Bojkotu na predanom radu, rezultatima i zalaganju koji su, kako je rekao, značajno doprinijeli jačanju saradnje Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane, ostavljajući prostor i čvrstu osnovu za njeno dalje unapređenje.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo odbrane

On je čestitao Kalunjatu i poželio mu uspjeh na dužnosti izaslanika odbrane za Crnu Goru na rezidentnoj osnovi.

To, kako je naveo Perović, predstavlja dodatni podsticaj i potvrdu opredijeljenosti da se u istom duhu nastavi uspješna odbrambena saradnja.

Iz Ministarstva su kazali da se sa britanskim izaslanicima odbrane sastao i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Rajko Pešić.

On je istakao da su dva ministarstva odbrane u proteklom periodu imala veoma uspješnu saradnju, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou.

Kako je saopšteno, Pešić se osvrnuo na veliki doprinos britanske strane jačanju crnogorskih kadrovskih kapaciteta kroz različite vidove obrazovanja i obuke, realizaciju zajedničkih vježbi, kao i intenzivnu saradnju u oblasti odnosa sa javnošću i sajber odbrane.

„Upriličen je sastanak i sa načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Aleksandrom Pantovićem, koji je kazao da je, zahvaljući podršci britanske strane, uspješno realizovan niz aktivnosti koje su doprinijele unapređenju sposobnosti VCG“, navodi se u saopštenju.

Pantović je ocijenio da imenovanjem izaslanika odbrane u Crnoj Gori na rezidentnoj osnovi UK iskazuje snažnu posvećenost bilateralnoj vojnoj saradnji.

Ministarstvo odbrane
foto: Ministarstvo odbrane

„Britanska strana je izrazila zadovoljstvo ostvarenom saradnjom u oblasti odbrane, naglasivši da se Crna Gora dokazala kao pouzdan i kredibilan saveznik sa kojom Ujedinjeno Kraljevstvo ima poseban profesionalni odnos“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su izaslanici naglasili da se i u budućem periodu može očekivati nastavak pune podrške Ujedinjenog Kraljevstva.

Bonus video: