Nikšić: Podnijeta inicijativa za sazivanje zbora građana MZ Centar I kako bi se izabrao Savjet i predsjednik

Mandat prethodnom Savjetu i predsjedniku istekao prije više od deset godina

4301 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Udruženja „Korina“ podnijelo je inicijativu predsjedniku opštine Nikšić, Marku Kovačeviću, za sazivanje zbora građana mjesne zajednice Centar I kako bi se izabrao Savjet i predsjednik, u skladu sa Odlukom o mjesnim zajednicama Opštine Nikšić.

Iz tog Udruženja navode da je mandat prethodnom Savjetu i predsjedniku istekao prije više od deset godina, i da je formiranje Savjeta preduslov za dalje aktivnosti u okviru pomenute mjesne zajednice.

Podsjećaju da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da Opština stvara uslove, podstiče i pomaže učešće lokalnog stanovništva u ostvarivanju lokalne samouprave, putem različitih oblika učešća stanovništva u izjašnjavanju i odlučivanju o poslovima od zajedničkog interesa.

Na osnovu pomenutog zakona, ističu iz "Korine", kao i Odluke o mjesnim zajednicama, jemči se pravo na učestvovanje građana u participaciji odluka koje se donose u mjesnoj zajednici u kojoj imaju prebivalište.

„Iako je sve uredno i taksativno navedeno u zakonskim i podzakonskim aktima, u opštini Nikšić u pojedinim mjesnim zajednicama ne postoje prethodno navedeni organi. Mjesna zajednica Centar I kao jedna od najurbanijih (zajedno sa Centrom II) već godinama nije aktivna. Osim Centra I, ni mjesne zajednice Dragova Luka, Trebjesa i Rudo Polje, nemaju izabrane organe. Na sajtu Opštine su sa spiska svih mjesnih zajednica donedavno bile izostavljene Tović i Vidrovan“, navodi se u saopštenju i dodaje da na području opštine Nikšić postoje 32 mjesne zajednice.

Kao jedan od pozitivnih primjera učešća građana, u Udruženju "Korina" navode MZ Župa nikšićka.

Bonus video: