Više tužilaštvo da dostavi sve o slučaju maloljetnog L. H.

Tužilački savjet na juče održanoj sjednici i o maloljetniku iz Podgorice koji je osumnjičen da je počinio teško ubistvo

5437 pregleda 3 komentar(a)
Maloljetnik je osumnjičen je da je počinio teško ubistvo (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Maloljetnik je osumnjičen je da je počinio teško ubistvo (ilustracija), Foto: shutterstock.com

Tužilački savjet (TS) tražio je od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da im dostave punu informaciju o postupanju u predmetu koji se odnosi na maloljetnog L. H. (2006) iz Podgorice, koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo.

To je, kako su kazali “Vijestima”, zaključak TS sa juče održane sjednice.

Sedamnaestogodišnji L. H. osumnjičen je da je počinio teško ubistvo na štetu sedamdesetdvogodišnje F. B.

Njeno beživotno tijelo nađeno je 6. juna u blizini jedne porodične kuće u naselju Konik, na Vrelima ribničkim, u Podgorici.

Pet dana prije toga, kako je potvrdila i Uprava policije, maloljetnik je pobjegao iz pritvorskih prostorija podgoričkog Odjeljenja bezbjednosti.

Nakon hapšenja zbog sumnje da je počinio ubistvo, L. H. je 60 dana proveo u pritvoru.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, koje je formiralo predmet u tom slučaju, nedavno su za “Vijesti” podsjetili na hronologiju događaja - da je donijeta naredba za pokretanje pripremnog postupka sa predlogom za određivanje pritvora, da je rješenjem Višeg suda određen pritvor od 30 dana, da je po predlogu tužilaštva pritvor produžen za još 30, odnosno ukupno 60 dana, koliko prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, može najduže da traje.

Po isteku pritvora, Viši sud je 5. avgusta donio rješenje kojim se L. H. određuje mjera privremenog smještaja u vaspitnu ustanovu, Centar za djecu i mlade “Ljubović”.

Sedamnaestogodišnjak se, međutim, nekoliko dana po smještaju, nakon jednog bezuspješnog, samovoljno udaljio iz te ustanove. Nakon trodnevne potrage ponovo je uhapšen, zbog sumnje da je počinio novo krivično djelo teška krađa i određen mu je pritvor u trajanju 30 dana.

Iz Višeg suda nedavno su za RTCG kazali da oni jesu od tužilaštva dobili predlog za izricanje maloljetničkog zatvora, ali i da je takav predlog podnijet kasno.

“Vijestima” su potom precizirali i da je predlog nadležnog tužilaštva da se L. H. izrekne kazna maloljetničkog zatvora dostavljen 7. avgusta. To je dva dana od isteka pritvora koji je određen zbog sumnje da je sedamnaestogodišnjak počinio teško ubistvo, odnosno dva dana od upućivanja tog maloljetnika u Centar “Ljubović”.

“Vijesti” su nedavno objavile i da su predlog da se maloljetnom L. H. izrekne kazna maloljetničkog zatvora, u mjesec dana sudovima dostavila dva tužilaštva - prije ovog za teško ubistvo, što je predložilo Više državno tužilaštvo, takav predlog uputilo je Osnovnom sudu u Podgorici i Osnovno državno tužilaštvo 4. jula, tada zbog produženog djela teška krađa.

Pravnik i saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje Vasilije Radulović kazao je “Vijestima” nedavno da se čitav slučaj u vezi sa L. H. mora pažljivo analizirati i utvrditi vremenski slijed preduzetih mjera i radnji. Rekao je i da je krivični postupak prema maloljetnicima vrlo kompleksan, “jer zahtijeva blisku saradnju više institucija - sudova, tužilaštva, njihovih stručnih službi, policije, centara za socijalni rad”, a da se u ovom slučaju vidi “da te institucije nisu dovoljno efikasne i da ne sarađuju dobro”.

“Pa imamo konstantno prebacivanje odgovornosti, a gotovo da je svako u tom lancu u nekom dijelu zakazao. Uostalom, da maloljetnik nije u međuvremenu počinio novo krivično djelo, on bi i dalje, zbog neprimjenljivih zakonskih rješenja, institucionalnih i infrastrukturnih nedostataka, predstavljao opasnost po društvo”, rekao je on i dodao i da “najveću odgovornost za ono čemu svjedočimo posljednjih nedjelja u slučaju maloljetnika L. H. nosi Ministarstvo pravde”.

Iz TS-a su ranije kazali da se tek nakon dodatnih konsultacija povodom slučaja L. H. eventualno mogu steći uslovi da neko od ovlašćenih inicijatora za pokretanje disciplinskog postupka to svoje pravo iskoristi i da pokrene postupak zbog težeg disciplinskog prekršaja.

Kako su pojasnili, pravo na pokretanje disciplinskog postupka imaju vrhovni državni tužilac, ministar pravde, rukovodilac tužilaštva, rukovodilac neposredno višeg tužilaštva i Komisija za praćenje primjene Etičkog kodeksa.

Bonus video: