HRA: Sudski savjet da rasporedi nedostajuće sudije

Iz HRA su kazali da u da u osnovnim sudovima u Crnoj Gori postoji 36 upražnjenih sudijskih mjesta, a da Sudski savjet skoro pet mjeseci drži na čekanju 11 kandidata za sudije.

4143 pregleda 2 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je na Sudski savjet da hitno rasporedi nedostajuće sudije u crnogorskim osnovnim sudovima, navodeći da je na čekanju 11 kandidata za sudije koji su uspješno završili obuku.

Iz HRA su kazali da u da u osnovnim sudovima u Crnoj Gori postoji 36 upražnjenih sudijskih mjesta, a da Sudski savjet skoro pet mjeseci drži na čekanju 11 kandidata za sudije.

„Raspoređivanje kandidata izgleda da je ukočio propust, koji je Sudski savjet napravio prije nešto više od dvije godine, kada je prilikom izbora 11 kandidata za sudije propustio da žrijebanjem utvrdi redosled na listi onih kandidata koji su bili ocijenjeni istim brojem bodova, a što je bila njegova zakonska obaveza“, navodi se u saopštenju HRA.

Iz te nevladine organizacije su rekli da kandidati imaju pravo izbora suda u kome će se zaposliti u skladu sa redosledom na rang listi.

„Prva četiri kandidata imaju identičan broj bodova, kao i sedmi i osmi kandidat sa rang liste“, naveli su iz HRA i dodali da Sudski savjet do danas nije objavio da li će i kako taj propust riješiti.

Prema saznanjima HRA, neki od kandidata su dobili pisma Sudskog savjeta u kojima se od njih tražilo da se izjasne o sudu u koji žele da budu raspoređeni.

Kako su kazali, iz sadržaja tog mejla, u koji su imali uvid, ne vidi se da je Sudski savjet ispravio svoj propust i izvršio rangiranje kandidata putem žrijebanja.

„Naprotiv, stiče se zaključak da Savjet nije preduzeo ništa po ovom pitanju već da je odlučio da izvrši raspoređivanje kandidata u skladu sa rang listom formiranom prije dvije godine, uprkos činjenici da su njeno formiranje neki kandidati doveli u pitanje“, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su rekli da propuštanje Sudskog savjeta da ispravi grešku, koju su sami i priznali prije mjesec i po, dovodi u pitanje transparentnost i zakonitost raspoređivanja novih sudija.

“Apelujemo na Sudski savjet da transparentno i hitno prevaziđe ovaj problem i rasporedi nedostajuće sudije u sudove, da bi što prije počeli da rade u opštem interesu”, zaključili su iz HRA.

Bonus video: