CKCG: Prva pomoć mora biti dostupna svima i svuda, što je u skladu sa principom da "svako može spasiti živote"

"Ponosni smo na činjenicu da u Crnoj Gori broj osoba koji se jave da nauče prvu pomoć iz godine u godine raste i da je povećano interesovanje javnosti za ovu aktivnost", kazali su iz CKCG.

1160 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CKCG
Foto: CKCG

Prva pomoć mora biti dostupna svima i svuda, što je u skladu sa principom da "svako može spasiti živote".

To je saopšteno danas iz Crvenog krsta Crne Gore (CKCG).

U saopštenju se navodi da se Svjetski dan prve pomoći svake godine obilježava druge subote u septembru, pa će tako i ove godine 9. septembra organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta još jednom ukazati na važnost poznavanja prve pomoći.

"Prva pomoć kao skup vještina od neprocjenjivog je značaja za umanjenje posljedica povreda i pozitivan uticaj na šanse za spasavanje života svih onih koji se nađu u potrebi za ovim vidom pomoći. Zbog toga prva pomoć mora biti dostupna svima i svuda, što je u skladu sa principom da "svako može spasiti živote". Procjenjuje se da je preko 23 miliona ljudi na svijetu prošlo obuku prve pomoći, a Svjetski dan prve pomoći je prilika za poziv svima da steknu vještine pružanja prve pomoći. Ponosni smo na činjenicu da u Crnoj Gori broj osoba koji se jave da nauče prvu pomoć iz godine u godine raste i da je povećano interesovanje javnosti za ovu aktivnost", ističe se u saopštenju CKCG.

Oni su dodali da je ovogodišnja tema usmjerena na prvu pomoć u digitalnom svijetu kroz širenje znanja o prvoj pomoći putem digitalnih tehnologija, promociju značaja digitalnih pristupa u usvajanju vještina prve pomoći, te podršku digitalnoj transformaciji treninga prve pomoći i kampanja podizanja svijesti o važnosti poznavanja ovih vještina.

Prva pomoć
foto: CKCG

Iz CKCG su poručili da digitalne tehnologije daju poseban doprinos usvajanju vještina prve pomoći i da je zbog toga važno:

  • uklopiti se u digitalno doba inovirajući i razvijajući digitalne alate za prvu pomoć;
  • unaprijediti digitalna znanja i vještine u timovima prve pomoći;
  • podsticati razvoj efikasnog digitalnog obrazovnog sistema za usvajanje vještina pružanja prve pomoći;
  • prilagoditi koncepciju obuka prve pomoći zajednici, potrebama, ciljnim grupama, pristupu resursima, itd.

"Organizacije Crvenog krsta u Crnoj Gori će Svjetski dan prve pomoći obilježiti nizom aktivnosti kako bi još jednom ukazali na značaj prve pomoći i uputili poziv građanima da se jave organizaciji Crvenog krsta u svom gradu i nauče prvu pomoć - jer prva pomoć je svuda za svakoga. Zato, učimo zajedno da pomažemo", zaključuje se u saopštenju CKCG.

Bonus video: