UIP: Inspektor nije pustio stranu državljanku da se udalji sa pitonom i krokodilom, nema ovlašćenja za primjenu sile

"U skladu sa obavezama koje proizilaze iz Zakona o inspekcijskom nadzoru, postupajući inspektor se legitimisao stranci u postupku inspekcijskog nadzora i istu upoznao sa predmetom inspekcijskog nadzora"

17898 pregleda 43 reakcija 8 komentar(a)
Fotografija koju je juče dostavio CZIP, Foto: Privatna arhiva
Fotografija koju je juče dostavio CZIP, Foto: Privatna arhiva

Ekološki inspektor stranu državljanku koja je zatečena na barskom šetalištu sa pitonom i krokodilom nije "pustio da se udalji", već Zakonom o inspekcijskom nadzoru on nema ovlašćenja za primjenu fizičke sile za zadržavanje lica, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Oni su reagovali povodom saopštenja Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) u kojem se između ostalog navodi da su od UIP-a dobili skandalozan odgovor, te da je inspektor NN lice pustio da se udalji sa krokodilom.

"Inspektori Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za ekološku inspekciju u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, i drugim zakonima, nemaju data ovlašćenja primjene sredstava i tehnika prinude, odnosno primjene fizičke sile za zadržavanje lica", ističe se u saopštenju UIP.

Oni su kazali da je 14. avgusta u toku vršenja inspekcijskog nadzora u zoni Šetališta kralja Nikole u Baru, u zoni ispod gradskog stadiona zatečena strana državljanka koja je posjedovala dvije jedinke divljih vrsta životinja: zmiju - piton i krokodila.

"Prije pomenuta, životinje je stavljala u promet radi sticanja dobiti na način što ih je nudila prolaznicima za fotografisanje uz nadokanadu, sa mogućnošću izrade-štampanja fotografija na licu mjesta. U skladu sa obavezama koje proizilaze iz Zakona o inspekcijskom nadzoru, postupajući inspektor se legitimisao stranci u postupku inspekcijskog nadzora i istu upoznao sa predmetom inspekcijskog nadzora (dozvole za životinje koje posjeduje u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode). Prije navedena je dala informaciju da se dozvole nalaze kod drugog lica, sa kojim se vršila komunikacija putem telefona, po pitanju dokumentacije i porijekla životinja. Od zatečenog lica zatraženo je da stavi na uvid lična dokumenta u cilju utvrđivanja identiteta, ali po izjavi ista ih kod sebe nije imala. Zbog prije navedenog, od strane postupajućeg inspektora zatražena je pozivom na broj 122 asistencija pripadnika Uprave policije Odjeljenje bezbjednosti Bar i dobijenja je informacija da će njihovi službenici doći na lice mjesta u što kraćem roku i da iste treba sačekati", piše u saopštenju UIP.

Iz te institucije su rekli da je nakon poziva prema policiiji, stranci-subjektu nazdora saopšteno da treba da sačeka dolazak policijskih službenika radi utvrđivanja njenog identiteta.

"Stranka – subjekat nadzora nakon nekih 15-ak minuta od poziva ka broju 122 Uprave policije – OB Bar, se sa još jednom osobom koja se tada na licu mjesta pojavila, svojevoljno udaljila sa lica mjesta i napuštila mjesto vršenja inspekcijskog nadzora. Postupajući inspektor, lice koje je bilo stranka u ovom postupku inspekcijskog nadzora nije "puštio" da se udalji, već je ono to učinilo svojevoljno i pored upozorenja. Do tog trenutka, pripadnici Uprave policije – OB Bar nijesu bili još stigli na lice mjesta, pa je postupajući inspektor pozivom na broj 122 dao obavještenje OB Bar o prije navedenom. O prije navedenom, kao i o stavljanju divljih vrsta životinja u promet na prije opisani način i o drugim prikupljenim informacijama u vezi sa tim, postupajući inspektor je pisanim putem obavijestio i ODT Bar i Odjeljenje bezbjednosti Bar u cilju preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti", piše u saopštenju

Iz UIP su kazali da se osoba koja je zatečena na šetalištu u Baru sa dvije jedinke divljih vrsta životinja, udaljila sa lica mjesta inspekcijskog nadzora svojevoljno i pored upozorenja, kao i da je o daljem postupanju inspektora u vezi sa tim kao i u vezi sa činjenicama i informacijama koje su dobijene u toku vršenja inspekcijskog nadzora, podnosiocu inicijative NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica data informacija u obavještenju o postupanju po incijativi.

"Inspektori Uprave za inspekcijske poslove – Odsjek za ekološku inspekciju u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, i drugim zakonima, nemaju data ovlašćenja primjene sredstava i tehnika prinude, odnosno primjene fizičke sile za zadržavanje lica. Po pitanju informacije koja je prisutna u medijima u vezi sa držanjem u zatočeništvu srna na katunu na planini Maganik, obavještavamo vas da su iste u skladu sa odredbama Zakona o divljači i lovstvu u nadležnosti inspekcije za šumarstvo, lovstvo i zaštitu bilja, a ne ekološke inspekcije", kazali su iz UIP.

Iz te institucije su poručili da u cilju rješavanja problema sa nelegalnim držanjem divljih vrsta životinja u Crnoj Gori, UIP – Odsjek za ekološku inspekciju kroz učešće u radnoj grupi za izradu novog Zakona o zaštiti prirode predlaže usvajanje u praksi funkcionalnih i primjenjivih normi po pitanju držanja divljih vrsta životinja u zatočeništvu, bilo u objektima u kojima se one drže radi prikazivanja javnosti, uzgajanju zbog drugih komercijalnih razloga ili se drže kao ljubimci, a naročito po pitanju postupaka oduzimanja divljih životinja koje se drže u zatočeništvu bez dozvola ili su predmet nelegalnog stavljanja u promet.

"Za rješavanje ovog problema potrebno je adekvatno i primjenjivo sistemsko rješenje koje može dati adekvatan odgovor ovom problemu u cjelosti, kao i obezbjeđivanje potrebne infrastrukture za prihvat i smještaj oduzetih životinja", zaključuje se u saopštenju UIP.

Bonus video: