Svjetski dan prve pomoći : Da se spasi život, ublaži bol i patnja

Svjetski dan prve pomoći se obilježava svake druge subote u septembru

11283 pregleda 68 reakcija 1 komentar(a)
Prva pomoć, Foto: Crveni Krst
Prva pomoć, Foto: Crveni Krst

Svjetski dan prve pomoći se svake godine obilježava druge subote u septembru, a iz organizacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta ukazuju na važnost poznavanja prve pomoći.

Koordinator prve pomoći u Crvenom krstu, Igor Jokanović kazao je za “Vijesti” da građani mogu preventivno djelovati prije nego što se desi neka hitna/krizna situacija.

“Od ključnog značaja je adekvatna priprema, kroz osnovnu edukaciju prve pomoći, kao i kako pomoći sebi i drugima kad je to potrebno, do nabavke materijala prve pomoći. Važno je imati u svom prebivalištu kutiju prve pomoći s osnovnim materijalom, pripremljen ruksak za hitnu evakuaciju u slučaju neke krizne situacije ili vremenske neprilike, kao i zemljotresa ili poplave, savjetuje on.

Jokanović je kazao da u osnovne vještine prve pomoći spadaju one koje su potrebne da se nekome spasi život, ublaži bol i patnja.

“To podrazumijeva znanje o tome kako postupiti u slučaju kada je osoba bez svijesti i disanja, kada se i zašto stavlja osoba u bočni relaksirajući položaj, kako zaustaviti krvarenje, ili kako postupiti kada neko ima neko oboljenje poput srčanog udara, astme ili dijabetesa.”

Neke od mogućih svakodnevnih situacija u kojima se može primijeniti ova vještina jesu nezgode na poslu, saobraćajne nesreće, masovne manifestacije na kojima je moguće očekivati određeni broj povrijeđenih, ali i nezgode koje se dogode u kućnom ambijentu, objašnjava koordinator prve pomoći.

“U svakom trenutku i na svakom mjestu je potrebno znati odreagovati na pravi način.”

Prva pomoć kao obavezan predmet u školama

Jokanović smatra da predmet Prva pomoć treba da se uvede kao obavezan predmet u osnovnim i srednjim školama.

“Na taj način povećali bismo zainteresovanost prosvjetnih radnika i djece za ovu aktivnost, povećali nivo bezbjednosti u školama, i imali bismo djecu i mlade koji u svakom trenutku mogu da pruže prvu pomoć. Jedna od naših misija je upravo to da pokušamo da vratimo prvu pomoć u školstvo i obrazovanje kako je i bilo i prije desetak godina.”

Želja u Crnoj Gori za pružanje prve pomoći postoji, kaže Jokanović, a to se može vidjeti kroz takmičenja na lokalnom i nacionalnom nivou koja se organizuju, gdje svi imaju prilike da testiraju svoje znanje i prikažu vještine koje su naučili tokom obuke.

“Nije inicijativa samo mladih ljudi da nauče osnove prve pomoći, nego su tu i starije osobe, roditelji, društveno odgovorne kompanije koje žele da njihovi zaposleni znaju osnove prve pomoći. Ponosni smo na činjenicu da iz godine u godinu sve veći broj osoba u Crnoj Gori zna da pruži prvu pomoć.”

“Ova vještina se unapređuje kontinuirano. Usvajaju se nove tehnike, vještine i znanja, prate se novi trendovi… Svake četiri godine izlaze nove smjernice prve pomoći gdje timovi eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta predlažu, iznose činjenice i ostvarene rezultate zašto bi određene teme prve pomoći trebalo izmijeniti i unaprijediti.”

Ovakvi datumi služe za dodatno promovisanje prve pomoći, kao i na ukazivanje značaja i potrebe da se prva pomoć nauči, objašnjava Jokanović.

“Naš cilj je da imamo u svakom domaćinstvu barem jednu osobu koja zna prvu pomoć a kroz obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći, takmičenja u pružanju prve pomoći na lokalnom nivou, Državnom takmičenju prve pomoći iz dana u dan smo bliži tom cilju.”

Bonus video: