Dio nastavnika OŠ Pavle Rovinski" pokreće postupak: Sud da poništi nezakonite odluke

Iz Ministarstva tvrde da prosvjetni inspektori nijesu našli nepravilnosti, ali i da im se žalila druga grupa prosvjetara iz iste škole, koja osporava tvrdnje kolega

10256 pregleda 32 reakcija 16 komentar(a)
Nepravilnosti ili sve po zakonu: OŠ “Pavle Rovinski” (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Nepravilnosti ili sve po zakonu: OŠ “Pavle Rovinski” (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Dio članova Nastavničkog vijeća OŠ “Pavle Rovinski” pokrenuće postupak pred sudom protiv Ministarstva prosvjete kojim će tražiti poništenje, kako tvrde, svih nezakonito donesenih odluka u vezi sa formiranjem Školskog odbora, ali i izbora direktorke Nataše Popović.

To su najavili u otvorenom pismu dostavljenom Ministarstvu i medijima.

Iz resora Miomira Vojinovića tvrde da je povodom navoda dijela Nastavničkog vijeća postupala i Prosvjetna inspekcija, ali da nijesu utvrđene nepravilnosti.

“Sa druge strane, u Ministarstvo je krajem avgusta, stigao i dopis ‘druge grupe nastavnika’ iz OŠ ‘Pavle Rovinski’, koji osporavaju navode svojih kolega”, poručuju iz tog resora.

Šta nastavnici zamjeraju ministru

“Obavještavamo Vas da ćemo preko advokatske kancelarije koja nas zastupa pokrenuti postupak pred nadležnim sudom za poništenje svih odluka koje su nezakonito donesene”, navodi se u otvorenom pismu, uz koje su “Vijestima” dostavljeni i potpisi članova Nastavničkog vijeća škole.

Nastavnici ministru prosvjete i njegovim saradnicima, između ostalog, zamjeraju “uplitanje politike u OŠ ‘Pavle Rovinski’. Tvrde i da su ga u ranijim dopisima obavještavali o situacijama koje su, prema njihovom mišljenju, bile sporne od decembra prošle godine do danas.

“U pismu Vama naglasili smo da smo sigurni da ste u saznanju da je JU OŠ ‘Pavle Rovinski’ ozbiljno poljuljan ugled za vrijeme rukovođenja Popović, kao i visoko mjesto koje je naša škola imala u obrazovnom sistemu. Pokušajem političkog imenovanja direktora naše škole u decembru prošle godine unijeli ste razdor u naš kolektiv, a onda su uslijedile i gore navedene nezakonite radnje. Smatramo Vas direktno odgovornog za: nezakonito konstituisanje novog Školskog odbora, nezakonitu odluku Školskog odbora za izbor Nataše Popović za direktoricu, uplitanje politike u OŠ ‘Pavle Rovinski’, kao i razdor i neslogu koji uništavaju jedan do juče složan i cijenjen kolektiv”, poručili su nastavnici.

Optužbe na račun izbora i rada Popović

U otvorenom pismu, nastavnici ističu da su ministra prosvjete informisali o nezakonitostima koje su pratile izbor direktorke škole.

“Čak smo Vas informisali o tome kako je kandidatkinja Popović za vrijeme mandata v. d. direktorice kršila zakon po više tačaka: nije se bavila nastavnim procesom - nije obavljala jednu od najznačajnijih funkcija pedagoškog rukovodioca (sve njene aktivnosti bile su usmjerene na obezbjeđivanje podrške za izbor na konkursu, uglavnom putem pritisaka i ucjenjivanja), nije obezbjeđivala javnost rada ustanove (o čemu svjedoče podnesene prijave zaposlenih, što je po članu 83 jedan od uslova za razrješenje direktora), ostvarila je veoma lošu saradnju sa prvim saradnicama i stručnom službom…”, navodi se u otvorenom pismu.

Nastavnici tvrde i da je Popović naložila raspisivanje konkursa za nastavnika suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete.

“…I sklopila je ugovor o radu za nepostojeće časove za ljetnje mjesece jul i avgust (za broj časova utvrđen raspodjelom časova za školsku 2023/24. godinu), dostavila je netačne podatke o nastavnicima sa nedostajućim časovima, kao i neraspoređene časove za školsku 2023/24. godinu, što je lako provjerljivo iz MEISA, kao i podataka Sindikata prosvjete. Za sve ovo postoje dokazi i uslovi su za razrješenje direktora po članu 83 Opšteg zakona o obrazovanju (tačke 6, 7, 9, 14a, 14c). Iako ste dobili informacije na ruke, potpisali ste saglasnost za izbor Nataše Popović, što ukazuje da su sve nezakonitosti urađene u dogovoru sa Vama. O svemu smo mejlom upoznali i Školski odbor, kojeg takođe to nije interesovalo jer ste ga Vi u saradnji sa Natašom Popović i oformili”, poručuju nastavnici.

Tvrde da je Nastavničkom vijeću bilo onemogućeno da se izjasni o kandidatima, iako zakoni prepoznaju mišljenje tog tijela kao savjetodavno u procesu izbora direktora.

“Posebno skrećemo pažnju na činjenicu da je, prema ocjeni komisije za razmatranje programa razvoja, samo program jedne kandidatkinje bio usklađen sa izvještajem eksterne i interne evaluacije, odnosno sa članom 80 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju. Taj program razvoja nije izradila kandidatkinja Popović, koja je izabrana za direktora, pa je samim tim njen izbor nezakonit. Na odluku Školskog odbora dali ste saglasnost iako ste o svemu navedenom blagovremeno upoznati”, naglasili su nastavnici.

“Učinićemo sve da dokažemo da znanje, sposobnost, istina i pravda, ono čemu učimo naše učenike, ipak na kraju pobjeđuju neznanje, laž, nepravdu i bahatost, poručili su.

Ministarstvo: Prosvjetna inspekcija kaže da je sve po zakonu

Iz Ministarstva odgovaraju da je Prosvjetna inspekcija u nekoliko navrata vršila inspekcijski i kontrolni nadzor u OŠ “Pavle Rovinski”, povodom sjednica Nastavničkog vijeća i Školskog odbora i izbora članova odbora.

“Nadzorom je utvrđeno da je ‘Ustanova postupala u skladu sa pozitivnim propisima, te da je postupanje od strane ovog organa u ovom postupku okončano’. Prosvjetni inspektor je u svom posljednjem zapisniku, sačinjenom 19. 7. 2023. godine, konstatovao da ‘nema osnova za preduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti i da je postupak od strane ovog organa u ovoj predmetnoj stvari okončan’”, kažu iz prosvjetnog resora.

Poručuju da im je krajem avgusta, stigao i dopis “druge grupe nastavnika” iz škole “Pavle Rovinski”.

“...Koji osporavaju navode svojih kolega. Podsjetićemo još jednom da prema izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koje važi od 1. maja ove godine, rad direktora kao i njegov izbor i razrješenje je u nadležnosti Školskog odbora”, naglasili su iz Ministarstva.

Bonus video: