Zgrada u kojoj je prije skoro 80 godina formirano ZAVNO i dalje ruina bez namjene

Uoči obilježavanja 80 godina od zasijedanja ZAVNO, zaštićeni objekat “stare škole” godinama propada. Novac iz budžeta obezbjeđen, iz Uprave za kapitalne projekte kažu da im nije dostavljena nikakva dokumentacija

13056 pregleda 4 komentar(a)
I dalje ruina bez namjene: Zgrada ZAVNO, Foto: Dragana Šćepanović
I dalje ruina bez namjene: Zgrada ZAVNO, Foto: Dragana Šćepanović

Do obilježavanja 80 godina, od kako je u Kolašinu tokom Drugog svjetskog rata formirano Zemaljsko antifašističko vijeće (ZAVNO) Crne Gore i Boke, ostalo je još nešto više od tri mjeseca, zgrada u kojoj se to desilo i dalje je ruina i bez namjene, a javnosti nije poznato da je napravljen bilo kakav korak u procedurama koje bi vodile ka skorijoj adaptacije objekta.

Zahvaljujući amandmanu poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) na predlog ovogodišnjeg Zakona o budžetu, konačno je obezbijeđeno 66.000 eura iz državne kase za izradu projektne dokumentacije i rekonstrukciju objekta kojeg još zovu i “stara škola”. Poslanici SDP-a su novac za taj projekat uspjeli su da izdejstvuju nakon četiri godine bezuspješnog podnošenja istog amandmana.

U zgradi je 2011. godine bio izvođen dio nastave OŠ “Risto Manojlović”, a od tada nema nikavu zvaničnu namjenu. Objekat je formalno istorijski spomenik i stavljen je pod zaštitu, međutim, enterijer i eksterijer ogledalo su nemarnog odnosa države već više od deceniju.

Ni jubilarna godina nije bila motiv državi da obrza procedure, kako bi zgrada konačno, poslije godina obećanja, dobila “novo ruhu”. I 70 godina od zasijedanje ZAVNO-a proslavljeno je daleko od “stare škole”, a ugledne zvanice nijesu posjetile taj objekat. Nakon toga, uslijedilo je više obećanja različitih ministara, koji su najavljivali skoru adaptaciju i privođenje namjeni zgrade.

U kolašinskoj Opštini kažu da nijesu dobijali informacije sa državnih adresa o namjerama i planovima za taj objekat.

Iz Uprave za kapitalne projekte “Vijestima” su kazali da im, do sada nije dostavljena nikakva dokumentacija, vezano za objekat zgrade u kojoj je održano ZAVNO. Podsjećaju da je rekonstrukcija tog objekta planirana kroz program “Izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata kulture”.

“Kroz program “Izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata kulture” planirana je rekonstrukcija objekta u Kolašinu u kojem je 1943.godine održano zasjedanje ZAVNO Crne Gore i Boke, a za taj program su opredijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 300.000, od čega je 50.000 eura za tekuće i 250.000 eura za kapitalne izdatke. Obavještavamo Vas da do danas nije dostavljeno ništa od dokumentacije vezano za ovaj projekat, a kako bi Uprava za kapitalne projekte mogla pokrenuti aktivnosti iz svoje nadležnosti”, piše u odgovoru na pitanja “Vijesti”.

Prvo zasjedanje ZAVNO, koji je bio najviši organ narodne vlasti, jedan je od bitnijih događaja u novijoj istoriji Crne Gore. Zasjedanje je održano 15. i 16. novembra 1943. godine uz prisustvo oko 540 delegata, narodnih predstavnika iz svih krajeva Crne Gore. Tokom rada tog tijela definisano je “da položaj naroda Crne Gore i Boke može biti politički i državno valorizovan samo ako bude građen na ravnopravnim osnovama sa drugim narodima na području Jugoslavije”.

Taj događaj lokalni i državni, tokom minulih godina, zvaničnici često su nazivali “obnovom modern crnogorske državnosti”.

Na kraju zasjedanja izabrana je Skupština kao “politički i predstavnički organ” koju je činilo 118 narodnih predstavnika.

Pored konstitusanja ZAVNO u “staroj školi”, tokom Drugog svjetskog rata, održani su i Prvi kongres Antifašističke omladine Crne Gore i Boke (25. i 26. novembra 1943. godine), a početkom decembra iste godine održan je i Prvi kongres Antifašističkog fronta žena Crne Gore i Boke. U februaru 1944. godine to je bilo mjesto gdje je drugi put zasjedao ZAVNO, a u julu iste godine obilježene su tri godine ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora. Istog dana počelo je i Treće zasjedanje ZAVNO, koji je postao Crnogorska antifašistička skupština narodnog oslobođenja (CASNO).

Tokom minulih godina, sva državna briga o objektu svela se na postavljanje ograde.

Bonus video: