Opasno mršavljenje uz "ozempic" - lijek namijenjen osobama sa dijabetesom koristi se i u druge svrhe

Primjena van odobrenih indikacija, kod osoba kojima nije namijenjen, može izazvati hipoglikemiju, vrtoglavicu, povraćanje i akutni pankreatitis

48323 pregleda 69 reakcija 19 komentar(a)
“Ozempik” koristiti uz ljekarski nadzor, Foto: Shutterstock
“Ozempik” koristiti uz ljekarski nadzor, Foto: Shutterstock

Sve je veći broj poznatih ličnosti, influensera, ali i građana iz regiona koji, radi ubrzavanja procesa mršavljenja, koriste lijek “ozempic” primarno namijenjen osobama sa dijabetesom.

Crna Gora je u januaru prošle godine dobila dozvolu za njegovo stavljanje u promet, ali se još uvijek ne primećuju zloupotrebe ovog lijeka, ponajviše zbog njegove nestašice na globalnom nivou.

Uzimanje ovog lijeka na svoju ruku, u nekontrolisanim uslovima i uz savjetovanje sa nestručnim licima, prema riječima ljekara, “može dovesti do dugoročnih posljedica”.

To su “Vijestima” kazali iz PR službe Instituta za ljekove i medicinska sredstva.

Specijalistkinja higijene i dijetološkinja Snežana Barjaktarović-Labović ističe da je “ozempic” dao rezultate koji ga čine “vrlo interesantnim medicinskoj struci, ali da se on kao medikament samostalno ne treba unositi”.

Nesavjesno uzimanje vodi ka dugoročnim posljedicama

Primjena “ozempica” u cilju gubitka tjelesne mase, prema riječima predstavnika Instituta, nije u skladu sa odobrenim indikacijama.

“Jedan od efekata primjene ovog lijeka je smanjenje apetita, što za posljedicu ima brzi gubitak tjelesne mase. To je dovelo do njegove upotrebe od zdravih osoba, u cilju mršavljenja, a ova zloupotreba je dodatno promovisana putem društvenih mreža”, kazali su iz te ustanove.

Uzimanje ovog lijeka na svoju ruku, u nekontrolisanim uslovima i uz savjetovanje sa nestručnim licima, prema njihovim riječima, “može dovesti do dugoročnih posljedica”.

“Lijek ‘ozempic’, kao i ostali ljekovi, može imati neželjena dejstva poput hipoglikemije, vrtoglavice, povraćanja i akutnog pankreatitisa. Primjena van odobrenih indikacija, od osoba kojima nije namijenjen, može rezultirati češćim ispoljavanjem poznatih, ali i pojavom novih, neočekivanih neželjenih reakcija”, upozoravaju iz Instituta.

Iz te ustanove upozoravaju na masovnu zloupotrebu tog lijeka na globalnom nivou koja je dovela do njegove nestašice.

“Zbog nesavjesne promocije i zloupotrebe ovog lijeka kao “sredstva za mršavljenje” od strane zdravih osoba, uskraćena je terapija pacijentima koji boluju od dijabetesa. Na taj način, ugroženo je ne samo zdravlje onih koji zloupotrebljavaju lijek, već i zdravlje pacijenata kojima je taj lijek zaista potreban”, izričiti su iz te ustanove.

Trajno rješenje ili ne

Specijalistkinja higijene i dijetološkinja Snežana Barjaktarović-Labović objasnila je da je ključ zdravog mršavljenja kombinacija kvalitetne fizičke aktivnosti i pravilne ishrane.

“Sve se krije iza onoga koliko energije putem hrane unesemo, i koliko energije putem kretanja, tj. fizičke aktivnosti utrošimo. Time uređujemo, odnosno upravljamo našom tjelesnom masom. Ako smo u dobroj tjelesnoj masi, moramo sprovoditi svakodnevnu fizičku aktivnost i poštovati principe pravilne ishrane. Pri čemu, kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, uvijek se preporučuje kombinovanje aerobnih i anaerobnih aktivnosti kod mlađe populacije, a kod onih koji imaju višak masti što je obilježje gojaznosti tu se preporučuje umjerena fizička aktivnost koja je dugog trajanja”, kazala je Barjaktarović-Labović.

Specijalistkinja higijene i dijetološkinja Snežana Barjaktarović-Labović
Specijalistkinja higijene i dijetološkinja Snežana Barjaktarović-Labovićfoto: TV Vijesti

Za “ozempic” specijalistkinja “Vijestima” kaže da “kao i svaki drugi lijek, zahtijeva stručan medicinski nadzor”.

“Prije svega kao i za svaki drugi lijek, morate jasno naznačiti indikacije za njegovo unošenje. ‘Ozempic’ je dao određene rezultate koji ga čine vrlo interesantnim našoj struci, međutim nikako ne bih mogla savjetovati da ga neko samostalno unosi i koristi taj medikament, ali uz nadzor ljekara apsolutno da, ako je indikovan. Ono što moram da kažem je da je kod tog, a i kod drugih ljekova koji imaju slične rezultate, a možda slične ili različite mehanizme djelovanja, uvijek je neophodno sprovoditi dijetoterapiju i fizičku aktivnost”, ističe specijalistkinja.

O budućnosti primjene ovog lijeka, ona kaže da u Evropi nije predugo u upotrebi da bi se mogao izvesti krajnji zaključak da li je on “trajno rješenje ili ne”.

“Kao i kod nekih ranije poznatih ljekova tokom uzimanja lijeka dolazimo do rezultata, međutim po uzimanju lijeka ako prekinemo da vodimo računa o načinu ishrane i stepenu fizičke aktivnosti, sve se pogoršava. Tako da, koji god lijek za liječenje ovih poremećaja zdravlja koristili moramo sprovoditi regularno svakodnevnu fizičku aktivnost, kao i dijetoterapiju”, kazala je Barjaktarović-Labović.

Iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva kazali su da u Crnoj Gori nije zabilježena zloupotreba “ozempica”.

“U svakom slučaju, obaveza zdravstvenih radnika je da Institutu za ljekove i medicinska sredstva prijave svaku sumnju na neželjeno dejstvo lijeka, pa time i štetne posljedice izazvane zloupotrebom ljekova. Do sada nije dostavljena nijedna prijava koja se odnosi na lijek ‘ozempic’”, rekli su “Vijestima” iz te ustanove.

Bonus video: