Kako se u Ministarstvu prosvjete "zagubio" predlog za razrješenje Petrovića?

Iz Prosvjetne inspekcije poručuju da je na potezu Ministarstvo prosvjete, a da su oni učinili sve iz svoje nadležnosti. Kao odgovor na upit, Uprava za inspekcijske poslove dostavila “Vijestima” spise predmeta u vezi sa prošlogodišnjim nalazima u Pomorskoj školi i predlogom za razrješenje direktora

42949 pregleda 36 reakcija 30 komentar(a)
Ratko Petrović, Foto: UCG
Ratko Petrović, Foto: UCG

Prosvjetna inspekcija učinila je sve iz svoje nadležnosti u slučaju kotorske srednje Pomorske škole, a sada je sve na Ministarstvu prosvjete.

To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), naglašavajući da su još u ljeto prošle godine Ministarstvu prosvjete, na čijem je čelu Miomir Vojinović, dostavili predmet za razrješenje direktora te kotorske ustanove Ratka Petrovića.

Iz Ministarstva prosvjete više puta su saopštili da ovu dokumentaciju nijesu dobili.

Iz UIP su “Vijestima” dostavili i fotografije djelovodnih brojeva, poslate i primljene preporučene pošte u vezi sa razrješenjem Petrovića.

Dokumentacija koju su “Vijestima” dostavili iz Uprave za inspekcijske poslove, a koja dokazuje da je predlog za razrješenje Petrovića stigao u Ministarstvo prosvjete još prošlog ljeta
Dokumentacija koju su “Vijestima” dostavili iz Uprave za inspekcijske poslove, a koja dokazuje da je predlog za razrješenje Petrovića stigao u Ministarstvo prosvjete još prošlog ljetafoto: UIP

Tome je prethodio nadzor sada već penzionisanog inspektora Veska Joksimovića, koji je utvrdio više nepravilnosti u Pomorskoj školi.

Prema njegovim nalazima, Petrović je mimo zakona, ali i upozorenja na nivou ustanove, zaposlio člana svoje porodice.

Petrović je “Vijestima” najprije kazao da ne postoji niti jedan inspekcijski nalaz koji ukazuje na nepravilnosti u školi. Narednog dana, nakon što mu je novinar iščitao nalaz, kazao je da je uložio prigovor zbog toga što je inspektor tokom nadzora “…bio vrlo tendenciozan i neprofesionalan, ponašao se veoma bahato i neprimjereno za nekog ko pokriva to mjesto…”, kao i da je u inspekcijskim nalazima “toliko neistine i obmana”.

predlog razrešenja petrovića
foto: UIP

Iz Ministarstva prosvjete prethodno su tvrdili da predlog za razrješenje Petrovića ne postoji, te da inspektor nije u nalazu to eksplicitno tražio, bez obzira na to što su “Vijesti” objavile da im je taj akt, oznake UP IN-0501-741/22-5254/6 upućen još 27. jula prošle godine.

predlog razrešenja petrovića
foto: UIP

Iz tog resora “Pobjedi” je nedavno rečeno da su ponovo tražili od Prosvjetne inspekcije da utvrdi činjenično stanje u toj školi.

Spisi predmeta stigli u Ministarstvo

Iz inspekcije, međutim, poručuju da je sve na Ministarstvu prosvjete, a da su oni učinili sve iz svoje nadležnosti.

“U vezi sa pitanjima koja ste poslali, u prilogu su spisi predmeta kojima se dokazuje da je Uprava za inspekcijske poslove, odnosno Odsjek za inspekciju za prosvjetu u svemu postupio u skladu sa pozitivnim propisima. Ukoliko je potrebno dodatno objašnjenje, na raspolaganju smo”, odgovorili su iz UIP-a na upit “Vijesti”.

Dostavili su i fotografije djelovodnih brojeva, preporučenu poštu prosvjetnom resoru, ali i fotografiju kojom se dokazuje da je predlog uredno primljen.

Na dodatno pitanje “Vijesti” u vezi sa tim da li ta dokumentacija znači da je Prosvjetna inspekcija poslala, a Ministarstvo prosvjete primilo predlog za razrješenje Petrovića, kazali su:

“Tako je. Sada je sve na Ministarstvu, mi smo odradili što je u našoj nadležnosti”.

Prekršaji i na sudu, direktor nije dolazio na ročišta

Inspektor u penziji, Vesko Joksimović je, odgovarajući na Petrovićeve tvrdnje da je “…bio vrlo tendenciozan i neprofesionalan” i da se “ponašao veoma bahato i neprimjereno za nekog ko pokriva to mjesto…”, kao i da je u inspekcijskim nalazima “toliko neistine i obmana”, potvrdio da je predložio njegovo razrješenje u ljeto prošle godine.

“Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, kao i Statutom škole je propisano da se direktor javne ustanove, između ostalog, može razriješiti ako zloupotrebljava svoj položaj i ako izabere nastavnika ili saradnika suprotno zakonu”, kaže Joksimović.

Na osnovu svega utvrđenog, kazao je ranije Joksimović, ali i na osnovu Zakona o prosvjetnoj inspekciji u vezi s odredbama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, 27. juna prošle godine nadležnom resoru podnosi predlog za razrješenje Petrovića.

“Podnio sam Ministarstvu prosvjete, dakle, ministru prosvjete, Predlog za razrješenje direktora Pomorske škole iz Kotora s adekvatnim i utemeljenim obrazloženjem i prilozima kao dokazima, te je ovdje sva moja dalja aktivnost kao postupajućeg inspektora završena. Zbog učinjenih prekršaja, shodno zakonskoj obavezi, nadležnom Sudu za prekršaje podnio sam i dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv ustanove kao pravnog lica i protiv direktora kao fizičkog lica u pravnom licu, čije ishode ne znam. Takođe, podnio sam zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i protiv Muzičke škole iz Tivta i direktorice škole, koja je, rekao sam već, ‘uvučena’ u prekršaj”, zaključuje Joksimović.

Ministarstvo prosvjete
Ministarstvo prosvjetefoto: Ministarstvo prosvjete

Predsjednik budvanskog Suda za prekršaje Marko Đukanović kazao je “Vijestima” da su ovi postupci u toku.

“Prekršajni postupci koji su predmet Vašeg interesovanja su u toku. Do momenta pisanja ovog odgovora, u oba predmeta ročišta su više puta odlagana, što zbog neuredne dostave poziva okrivljenima, odnosno neodazivanja okrivljenih na pozive, kao i zbog neodazivanja svjedoka - postupajućeg inspektora koji je u međuvremenu, po saznanju postupajućih sutkinja penzionisan, kao i zbog izmjene optužnog akta u jednom od predmeta od strane zastupnika optužbe što zahtijeva dodatno vrijeme za pripremanje odbrane okrivljenih”, kazao je Đukanović “Vijestima”.

U oba predmeta, dodao je on, ročišta su zakazana u drugoj polovini septembra mjeseca.

“Vijesti” pitaju, ali odgovora nema

Petrović u obraćanju medijima tvrdi i da se protiv njega i njegove porodice vodi “besomučni i neprimjereni rat”.

“Već par dana se po crnogorskim portalima (“Analitika”, “Vijesti”, “Pobjeda”) vodi besomučni i neprimjereni rat saopštenjima protiv mene i moje porodice. Povod nije bilo potrebno tražiti jer je ovo pripremano pune dvije godine i odvijalo se periodično različitog intenziteta. Bivša uprava koja je dovela školu do ivice gašenja, puštajući da isteknu svi sertifikati i stvarajući dug od 44.000 eura, udarila je svim silama na mene”, rekao je on.

U ispovijesti za podgorički portal “Borba” još tvrdi da su ga, od svih medija, “samo ‘Vijesti’ jednom kontaktirale”.

Redakcija ima podatke o broju poziva i razgovora sa Petrovićem, ali i poruke koje smo sa njim razmijenili.

Direktor još nije odgovorio na upit redakcije da li je provjerio javnu ispravu - dnevnik, gdje su, prema našim informacijama, upisivane ocjene u kolone kojima ne pripadaju, korektorom ispravljane ocjene, bez pojašnjenja ispravke i faksimila škole, učeniku koji je pri kraju prošle školske godine imao veliki broj jedinica.

Upravo to je, tvrde izvori “Vijesti” iz škole, bila kap u prepunoj čaši.

“Nije produžen ugovor o radu onim nastavnicima koji nijesu htjeli da popuste pred pritiscima i daju tom učeniku pozitivnu ocjenu”, kazali su nam iz škole.

Direktor je tada ocijenio da su “notorna laž” informacije o navodnim pritiscima na nastavnike u slučaju tog đaka s velikim brojem jedinica.

Zbog svega, gotovo dvije trećine članova Nastavničkog vijeća zatražilo je od Ministarstva prosvjete da postupi po prošlogodišnjem nalazu inspekcije i smijeni Petrovića.

Bonus video: