DRI: CInMED nije uskladio koeficijente zaposlenih u skladu sa propisima

Institut je, kako navode iz DRI, "zaključivao ugovore o djelu sa istim izvršiocima za obavljanje poslova koji se mogu dovesti u vezu sa poslovima osnovne djelatnosti subjekta revizije i koji imaju obilježje posla za koji se zasniva radni odnos i/ili poslova sistematizovanih radnih mjesta"

3546 pregleda 3 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) za 2022. godinu, kojim je, između ostalog, utvrđeno da CInMED nije uskladio koeficijente zaposlenih u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima koji se odnose na zarade zaposlenih u javnom sektoru.

Kolegijum u sastavu: predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator Zoran Jelić - član Kolegijuma, izratio je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijsku reviziju i uslovno mišljenje na pravilnost poslovanja CInMED-a za prošlu godinu.

Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj Instituta za 2022. sastavljen i predstavljen na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

"Pored iskazanog pozitivnog mišljenja, nadležni Kolegijum skrenuo je pažnju Institutu za ljekove i medicinska sredstva, kao subjektu revizije da treba da obezbijedi da se uplata sredstava ostvarenih prilikom prodaje sopstvene imovine, vrši na žiro račun istog, u cilju pravilnog evidentiranja svih transakcija u poslovnim knjigama, kako je to propisano odredbama Zakona o računovodstvu", navode iz DRI.

Dodaju, između ostalog, da CInMED nije u Izvještaju o javnim nabavkama iskazao sve javne nabavke sprovedene u 2022. godini.

"Revizijom pravilnosti je utvrđeno da Institut za ljekove i medicinska sredstva nije uskadio koeficijente zaposlenih u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima koji se odnose na zarade zaposlenih u javnom sektoru; zaključivao ugovore o djelu sa istim izvršiocima za obavljanje poslova koji se mogu dovesti u vezu sa poslovima osnovne djelatnosti subjekta revizije i koji imaju obilježje posla za koji se zasniva radni odnos i/ili poslova sistematizovanih radnih mjesta; nije rješavao predmete iz ranijeg perioda koji se odnose na obnove dozvole i izmjene i dopune dozvole za lijek – varijacije u zakonoskom propisanom roku. Takođe, revizijom je utvrđeno da je Institut vršio veliki broj knjižih odobrenja i storniranje izlaznih faktura po osnovu nepotpune dokumentacije, kao i da nije u Izvještaju o javnim nabavkama iskazao sve javne nabavke sprovedene u 2022. godini, a u pojedinim slučajevima je vršio dijeljenje javnih nabavki".

Institut je dužan da do 8. oktobra dostavi DRI Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 8. marta iduće godine Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.

Izvještaj o reviziji će se dostaviti Skupštini Crne Gore, shodno potpisanom Protokolu o saradnji, dok će se zbog obima i karaktera utvrđenih nepravilnosti i nedostataka kod subjekta revizije, Izvještaj o reviziji dostaviti na upoznavanje skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, te Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu finansija.

Bonus video: