CInMED: Pozitivno mišljenje DRI, preporuke se odnose na izolovane slučajeve

Kada je u pitanju pravilnost poslovanja Instituta, nije dato negativno, već uslovno mišljenje, što znači da su u pitanju manje nepravilnosti koje se mogu korigovati u zakonskom roku od šest mjeseci, na čemu Institut već intenzivno radi, kazali su iz CInMED-a

6554 pregleda 6 komentar(a)
Foto: CInMED
Foto: CInMED

Državna revizorska institucija dala je pozitivno mišljenje na poslovanje Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED), a njihove preporuke odnose se na izolovane slučajeve.

To je "Vijestima" saopšteno iz CInMED-a, a nakon što je na Portalu Vijesti objavljen sažetak Izvještaja DRI.

Iz CInMED-a ocjenjuju da tekst sačinjen na osnovu sažetka izvještaja DRI "ne odaje pravu sliku poslovanja Instituta i može dovesti javnost u zabludu".

"Institut za ljekove i medicinska sredstva poziva medije i javnost da realno i u cjelosti sagledaju Izvještaj Državne revizorske institucije, te da izvlačenje iz konteksta pojedinosti iz Izvještaja ne doprinosi respektabilnosti i ugledu kako medija, tako i institucija. Naime, DRI dala je POZITIVNO mišljenje na finansijsku reviziju Instituta za prošlu godinu. Finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj Instituta za 2022. godinu sastavljen i predstavljen na fer i objektivan način, u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja. Navedeno pozitivno mišljenje znači da je ukupno finansijsko poslovanje Instituta obavljano u skladu sa važećim zakonima, te da DRI nije imala nijednu preporuku, odnosno uočenu nepravilnost. Uvidom u tekst Izvještaja, jasno se vidi da je dato jedino 'skretanje pažnje', imajući u vidu da se radi o izolovanom slučaju, odnosno jednom prenosu sredstava. Naime, u pitanju je prodaja rashodovanog, nefunkcionalnog automobila koja je izvršena javnom licitacijom u skladu sa zakonom, a na taj način pribavljena sredstva su uplaćena na račun Sindikata Instiituta, odnosno za pomoć i donacije, imajući u vidu opredijeljenost Instituta da posluje društveno odgovorno. U tom smislu, skrenuta nam je pažnja da je uplata trebalo da bude izvršena prvo na račun Instituta, pa sa tog računa prenijeta na račun Sindikata", navode iz Instituta.

Dodaju i da, kada je u pitanju pravilnost poslovanja Instituta, nije dato negativno, već uslovno mišljenje: "Što znači da su u pitanju manje nepravilnosti koje se mogu korigovati u zakonskom roku od 6 mjeseci, na čemu već intenzivno radimo. I u ovom slučaju, molimo medije da prije plasiranja informacija javnosti izvrše detaljan uvid u izvještaj DRI, te da uvaže značaj Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, kao institucije od krucijalne važnosti ne samo za naš zdravstveni sistem, već i za usaglašavanje ove oblasti zdravstva u postupku pristupanja Evropskoj uniji".

Smatraju da Institut, koji je za nepune dvije godine od promjene upravljačke strukture i izvršenih organizacionih promjena uspio da "minimum pet puta ubrza rješavanje zatečenih zahtjeva klijenata i pozicionira se kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu kao izuzetno profesionalna i respektabilna institucija", zaslužuje "objektivan i fer pristup prilikom izvještavanja o radu".

"Institut po prvi put od svog osnivanja 2009. godine obavlja sve svoje zakonske nadležnosti u zakonom propisanim rokovima! Institut je postigao rekordne rezultate na zadovljstvo građana, naših klijenata i drugih aktera u zdravstvenom sistemu. Naše efikasno poslovanje dovelo je do višemilionskih ušteda budžetskih sredstava opredjeljenih za zdravstvo. Eksperti Instituta kako u pogledu svog obrazovanja, tako i iskustva i znanja mogu da pariraju svojim kolegama iz Evropske unije u procjeni kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekove i medicinskih sredstava, te javnost apsolutno može imati povjerenje u kvalitet našeg rada i poslovanja. Upravo i analiza visine zarada zaposlenih u Institutu govori u prilog tome, s obzirom na to da se data preporuka odnosi samo na pojedina radna mjesta na koja su raspoređena lica sa srednjom stručnom spremom, a koja po mišljenju DRI zahtijevaju neznatno usaglašavanje sa koeficijentima utvrđenim za državne službenike. Međutim, istakli bismo da je Institut nezavisan regulatorni organ koji se u potpunosti finansira od svog rada i nema apsolutno nikakve prihode iz budžeta Crne Gore, te je u tom smislu izuzet od primjene propisa koji se odnose na državne službenike i namještenike. U pogledu svih aspekata svoga poslovanja poštujemo zakonska ograničenja i pridržavamo se u cjelosti preporuka i mišljenja datog od strane resornog Ministarstva finansija koje je blagovremeno dostavljeno DRI u postupku revizije", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je CInMED zaključio ukupno tri ugovora o djelu.

"Još jedan primjer kako pogrešan utisak može ostaviti preporuka formalne prirode, kada se formuliše istrgnuta iz konteksta i parcijalno izvuče iz cjelokupnog izvještaja DRI, predstavljaju ugovori o djelu. Institut je zaključio ukupno tri ugovora o djelu i to sa istaknutim profesorima i ekspertima koji su jedini u svojim oblastima u našoj zemlji. Preporuka DRI je da je potrebno zaključiti drugu formu ugovora (što je već i korigovano i implementirano!), a potreba zaključivanja ovih ugovora nije ni dovedena u pitanje. Institut je preduzeo sve aktivnosti na korekciji manjih nepravilnosti u poslovanju, te se izuzetno ponosimo što u moru negativnih mišljenja, DRI naše poslovanje ocjenjuje pozitivno i daje nam vjetar u leđa da nastavimo sa fascinantnim rezultatima u poslovanju. Institut je, kao i do sada, otvoren prema javnosti i medijima za sve teme od interesa za javno zdravlje i njegovo poslovanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: