Jokić: Izostaju pravične presude, ugroženima i dalje jednako prijete

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma progres Bojana Jokić o napadima na marginalizovane grupe

10338 pregleda 39 reakcija 3 komentar(a)
Jokić, Foto: BORIS PEJOVIC
Jokić, Foto: BORIS PEJOVIC

Broj podnesenih prijava za govor mržnje prema pripadnicima LGBTI zajednice nije se povećao u odnosu na prethodne godine, ali ni smanjio, kaže predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum progres Bojana Jokić.

Iz te nevladine organizacije saopštili su da su do septembra Upravi policije podnijeli ukupno 114 prijava za govor mržnje upućen LGBTI osobama “u onlajn prostoru”.

Jokić ističe da su zabrinjavajući komentari na koje iz te organizacije nailaze tokom monitoringa društvenih mreža, a koji su upućeni marginalizovanim grupama.

“Nažalost, Progres nema dovoljno kapaciteta da bi podnosio prijave i za govor mržnje uopšteno, ali nam se nerijetko dešava da podnesemo prijavu i kada je diskriminacija, stigmatizacija i mržnja upućena nekoj drugoj grupaciji. Posebno nas zabrinjava govor mržnje upućen ženama, a naročito onim ženama koje su u javnoj sferi, jer su nerijetko izložene objektivizaciji, seksualizaciji i mizoginiji”, kazala je Jokićeva.

O saradnji sa nadležnim organima, konkretno Upravom policije, ona ističe da je na zadovoljavajućem nivou, ali da postoji prostor za napredak.

“... Međutim, većina zakonskih rješenja ne prati negativne pojave na društvenim mrežama, te samim tim izostaju i rezultati”, ocjenjuje predsjednica Upravnog odbora te organizacije.

Iz LGBT Foruma progresa podsjetili su da je njihov tim za monitoring u protekloj deceniji podnio više hiljada prijava Upravi policije.

“Time je postignut kontinuitet ukazivanja na govor mržnje kao negativan fenomen, koji je i dalje sveprisutan u Crnoj Gori. Upravo kontinuirani proces njegovog prijavljivanja koji je upućen LGBTI zajednici igra ključnu ulogu u borbi protiv diskrimancije i stvaranju sigurnog okruženja za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori”, kazali su iz te NVO.

Jokićeva napominje da uprkos tome što broj prijava govora mržnje nije velik, stvara se pogrešna slika manjka slučajeva diskriminacije.

“Kada bismo uporedili statistiku jedne Švedske u kontekstu presuda za diskriminaciju, govor mržnje, segregaciju i druge oblike ispoljavanja mržnje u javnom prostoru, došli bismo do saznanja da je broj presuda u Švedskoj neuporedivo veći od onih u Crnoj Gori, što bi impliciralo da je u Švedskoj mnogo više govora mržnje nego u Crnoj Gori, a takav zaključak je, naravno, sulud. Radi se o tome da se većina govora mržnje kod nas procesuira po Zakonu o javnom redu i miru, a ne prema Zakonu o zabrani diskriminacije kako je i predviđeno i time se u zvaničinim statistikama sudova stvara slika da u Crnoj Gori ima jako malo slučajeva govora mržnje, diskriminacije, segregacije i drugih oblika diskriminatornih ponašanja”, objašnjava ona.

Bojana Jokić kazala je “Vijestima” da se takav negativan trend “ne može pripisati samo jednoj instituciji, već tu postoji više faktora”.

“Sveukupan zaključak jeste da sistem ne fukcioniše kako je predviđeno, te da zbog toga izostaju rezultati i pravične presude, a sa druge strane se nesvjesno šalje poruka osobama koje promovišu mržnju na internetu, da će biti kažnjeni najblažom mogućom kaznom, ili neće uopšte. Što bih ja nazvala jednim vidom nesvjesnog odobravanja takve vrste ponašanja”, rekla je Bojana Jokić.

Bonus video: