Perović se sastala sa Italom: ASK uspostavlja tješnju saradnju sa OLAF-om

Predstavnici OLAF-a su istakli spremnost da konkretnijim potezima podrže rad Agencije, u čemu će pomoći i uspostavljanje direktnih kanala komunikacije

2510 pregleda 7 komentar(a)
Perović i Itala, Foto: ASK
Perović i Itala, Foto: ASK

Direktorica agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović sastala se sa visokom delegacijom Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF), koju je predvodio Vile Itala, generalni direktor ovog tijela, saopšteno je iz ASK-a.

"Sa posvećenošću širenju mreže međunarodnih partnera Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), direktorica Jelena Perović sa saradnicima se sastala sa visokom delegacijom Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF), koju je predvodio Vile Itala, generalni direktor ovog tijela koje je, kao operativno nezavisno, dio Evropske komisije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je sastanak je održan na inicijativu Itale, koji je na čelu OLAF-a od avgusta 2018. godine.

U saopštenju se navodi da su gosti ispoljili zanimanje za preventivni antikorupcijski pravni okvir u Crnoj Gori, u prvom redu za ulogu i nadležnosti Agencije, sa posebnim interesom za analizu propisa na rizike od korupcije.

"Direktorica Perović je predstavila aktivnosti institucije u primjeni ovog vrlo značajnog antikorupcijskog alata, kojim se doprinosu snaženju integriteta javne uprave. Pored toga, upoznala je delegaciju OLAF-a sa djelovanjem Agencije u drugim antikorupcijskim oblastima i detaljnije pojasnila određene radne procese, potcrtavajući značaj i uticaj ASK u sistemu vladavine prava", piše u saopštenju.

Predstavnici OLAF-a su istakli spremnost da konkretnijim potezima podrže rad Agencije, u čemu će pomoći i uspostavljanje direktnih kanala komunikacije.

OLAF je formiran 1999. godine, a njegova misija je, kako je navedeno na zvaničnom sajtu Evropske komisije, otkrivanje, istraživanje i sprečavanje prevara povezanih sa sredstvima Evropske unije.

Bonus video: