Uprava policije: Naši službenici ne obezbjeđuju depo Višeg suda, nemaju pristup prostorijama i ključevima

"Poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata sudova vrše zaposleni u sudu ili tužilaštvu na poslovima obezbjeđenja ili pravna lica ovlašćena za obavljanje poslova zaštite i obezbjeđenja"

15120 pregleda 17 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud, Foto: Boris Pejovic
Zgrada u kojoj se nalazi Viši sud, Foto: Boris Pejovic

Službenici Uprave policije – Odsjeka za obezbjeđenje objekata i diplomatsko – konzularnih predstavništava, a koji su angažovani da unutar objekta stvore uslove za bezbjedan i nesmetan rad unutar zgrade Višeg suda, ne vrše obezbjeđenje depoa Višeg suda, niti imaju pristup prostorijama i ključevima od prostorija depoa, saopšteno je danas iz Uprave policije (UP).

Oni su reagovali povodom izjave funkcionera Pokreta Evropa sad (PES) Vasilija Čarapića koji je između ostalog rekao da bi, nakon otkrivanja tunela ispod zgrade Višeg suda u Podgorici, bilo jedino primjereno da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Nikola Terzić podnesu ostavke, te da se ne može ignorisati činjenica da je depo Višeg suda obezbjeđivala Uprava policije.

"Službenici Uprave policije, obezbjeđuju unutrašnjost pravosudnih organa u Njegoševoj ulici u Podgorici (u kojoj se nalaze prostorije Višeg suda, Vrhovni i Apelacioni sud Crne Gore), u cilju stvaranja nesmetanih uslova za rad i bezbjednog boravka štićenih ličnosti, prvenstveno iz razloga što je u toj zgradi sjedište Predsjednice Vrhovnog suda, koja je po Odluci Vlade Crne Gore štićena ličnost. Podsjećamo javnost da su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima iz opisa policijskih poslova izbrisane odredbe koje se odnose na obezbjeđivanje uslova za nesmetan rad sudova, državnog tužilaštva i održavanja reda u tim organima", ističe se u saopštenju UP.

Oni su dodali da je takođe, u smislu prelaznog zakonskog rješenja, članom 58 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je dodat i član 125b zakona, propisano da će: "Uslove za nesmetan rad sudova, državnog tužilaštva i održavanja reda u tim organima obezbjeđivati Policija do 1. jula 2015. godine".

"Napominjemo i da u posebnoj glavi Zakona o sudovima članovi 68-73 propisuju šta obuhvataju poslovi obezbjeđenja lica, imovine i objekata sudova, ko ih i na koji način obavlja, a takođe je i članom 95 ovog zakona propisano da će ti poslovi početi da se obavljaju od 1. jula 2015. godine", piše u saopštenju.

Iz UP su kazali da Zakon o državnom tužilaštvu, takođe reguliše poslove obezbjeđenja njihovih objekata i prostorija na način kako se obezbjeđuju i sudovi.

"Poslove obezbjeđenja lica, imovine i objekata sudova vrše zaposleni u sudu ili tužilaštvu na poslovima obezbjeđenja ili pravna lica ovlašćena za obavljanje poslova zaštite i obezbjeđenja. S obzirom na navedenu izmjenu normativnog okvira, Uprava policije je više puta inicirala sastanke u cilju implementacije zakonskih normi uz predloge da se prestane sa obezbjeđivanjem svih tužilačkih i pravosudnih organa na teritoriji Crne Gore, te da se u konačnom formira sudska policija shodno navedenim odredbama", rekli su iz UP.

Po njihovim riječima, iako su stvoreni zakonski preduslovi za formiranje sudske policije, nadležne institucije do danas nisu implementirale zakonske odredbe iz tačke 1, a Uprava policije nije prestala da fizičkim prisustvom unutar objekata i uz upotrebu tehničkih sredstava, samo obezbjeđuje uslove za nesmetan rad sudova i tužilaštava, kao organ čiji je osnovni posao zaštita života i lične bezbjednosti građana i imovine iako u propisima kojima se uređuju policijski poslovi, nije eksplicitno navedeno i obezbjeđivanje pravosudnih organa.

"Kao što je prethodno istaknuto službenici policije fizičkim prisustvom obezbjeđuju uslove za nesmetan rad sudova i tužilaštava na teritoriji Crne Gore (19 sudskih i 15 tužilačkih objekata na teritoriji Crne Gore). Na obavljanju ovih poslova i zadataka, koji se vrše sa ciljem obezbjeđenja uslova za rad u sudnicama i tužilaštvima, zaštite sudija i tužilaca i održavanja reda tokom suđenja, angažovano je oko 60 pripadnika Uprave policije", zaključuje se u saopštenju UP.

Bonus video: