Tomanović: Improvizovane tunele ovog tipa obično izvode radnici s iskustvom u građevinarstvu

"Ispod Podgorice postoji jedino kolektorska mreža, koja se zbog dimenzija ne može smatrati mrežom tunela"

70455 pregleda 310 reakcija 38 komentar(a)
Jedna od fotografija tunela koji je vodio do depoa Višeg suda, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Jedna od fotografija tunela koji je vodio do depoa Višeg suda, Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Za iskopavanje tunela do Višeg suda vjerovatno je bilo potrebno mjesec do dva rada, tvrdi inženjer građevine i profesor na Građevinskom fakultetu u Podgorici Zvonko Tomanović.

Iz depoa podgoričkog Višeg suda ukradeno je nekoliko pištolja, koji su dokazni materijal protiv šefova kavačkog kriminalnog klana, dok istražitelji tragaju za šest osoba, učesnika u obijanju

Postoji li mreža tunela ispod Podgorice?

Tomanović: Ispod Podgorice postoji jedino kolektorska mreža, koja se zbog dimenzija ne može smatrati mrežom tunela...Tlo ispod Podgorice uglavnom sačinjavaju nevezani i vezani šljunkovi i pjeskovi. U ovakvom geološkom materijalu postoje prirodne kaverne, pećine i mreža manjih nepovezanih podzemnih kanala koji su uglavnom nastali ispiranjem sitnog pijeska. Kanalizacioni kolektori su uglavnom dimenzija do dva metra u prečniku, i oni čine glavnu kolektorsku mrežu u koju se ulivaju cijevi manjeg prečnika. Ostalo su mjestimični - izdvojeni podzemni objekti, kao što su pješački prolazi, spojeni podrumi susjednih zgrada i sl.

Postoje li planovi na kojima se to može vidjeti?

Tomanović: Nažalost, u Crnoj Gori gotovo ne postoji katastar podzemnih instalacija i prostorija. U razvijenim zemljma ne samo da postoje katastri podzemnih prostorija, već se prave i posebni urbanistički planovi podzemlja, jer se podzemlje intenzivno koristi za podzemni saobraćaj, sportske dvorane, biblioteke, itd.

Prema slikama tunela koje su objavljene, koliko vremena smatrate da je trebalo za njegovo iskopavanje?

Tomanović: Improvizovane tunele ovog tipa obično izvode radnici s iskustvom u građevinarstvu. U zavisnosti od broja radnika koji su bili angažovani i stanja geološke sredine, vjerovatno je bilo potrebno od jednog do dva mjeseca za iskop ovakvog tunela, ako se radi o dužini 30 metara, kako se navodi u medijima.

Možete li da procijenite koje su mašine korišćene za kopanje?

Tomanović: Za ovakve radove se koriste laki alati, skraćene lopate i pijuci, a moguće i električne bušilice s pneumatskim čekićima. Otkopani materijal se obično izvlači kantama odgovarajuće veličine. U svakom slučaju, korišćeni su alati koji pri radu ne proizvode veliku buku.

Prema Vašoj procjeni, koliko je zemljišta moralo biti istovareno i koliko je osoblja bilo potrebno za to?

Tomanović: Detalji o prečniku tunela nisu poznati, pa je teško dati takvu procjenu. Vjerovatno između 20 i 30 kubnih metara (m3). S tim što u rastresitom stanju za odvoz ova količina može biti za oko 30 odsto veća. U zavisnosti od željenog napredovanja vjerovatno su se smjenjivale bar dvije ekipe od tri do četiri čovjeka.

Bonus video: