U subotu u Komanima Svečana Skupština Fondacije "Sula Radov"

"Prepoznat još za života kao "crnogorski Sokrat" Sula Radov je postao simbol za etiku, kulturu, tradiciju i narodni duh Crnogoraca i ostao upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija", poručili su iz Fondacije "Sula Radov"

2031 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Svečana Skupština Fondacije "Sula Radov" održaće se u subotu 16. septembra godine u Komanima, uz prisustvo većeg broja gostiju i poštovalaca dijela i nasljeđa Sule Radova.

Iz Fondacije "Sula Radov" je saopšteno je u okviru službenog programa Svečane Skupštine Fondacije planirano da se učesnicima obrate prof. dr Branislav Radulović, predsjednik Skupštine Fondacije, prof. dr Miomir Jovanović, predsjednik Fondacije i dipl. prav. Cvetko Radulović, potpredsjednik Senata Fondacije.

Svečana skupština Fondacije 'Sula Radov'
Svečana skupština Fondacije "Sula Radov"foto: Fondacija Sula Radov

O Suli Radovom, kao narodnom pravedniku i mudracu, govoriće prof. dr Mladen Vukčević, univerzitetski profesor.

Fondacija "Sula Radov" osnovana je 21.6.2023. godine na Osnivačkoj Skupštini u Podgorici, sa ciljem očuvanja zaostavštine crnogorskog senatora, kapetana i mudraca Kostadina - Sule Radova Radulovića (1790 - 1872) te afirmacije i unapređenja istorijskih, kulturnih i prirodnih dobara njegovog zavičaja - Katunske nahije i Komana.

"Prepoznat još za života kao "crnogorski Sokrat" Sula Radov je postao simbol za etiku, kulturu, tradiciju i narodni duh Crnogoraca i ostao upamćen kao mudar čovjek, pravednik i narodni sudija", poručili su iz Fondacije "Sula Radov".

U okviru kulturno-umjetničkog programa, koji će pratiti održavanje Svečane Skupštine Fondacije, planirano je učešće Slobodana Marunovića, glumaca CNP, te nastup folklornog ansambla KIC-a "Budo Tomović" koji će izvesti splet igara iz stare Crne Gore.

U muzičkom dijelu programa nastupiće izvođači crnogorske pjesme Tanja Radulović Šeter i Dejan Škuletić, te Jasna Stijepović i Bozidar Radulovic, guslar. Program Svečane Skupštine i prateći kulturno-umjetnički program vodiće Brano Kadić.

Na Svečanu Skupštinu Fondacije "Sula Radov" pozovani su gradonačelnici tri grada - Cetinja, Podgorice i Danilovgrada, kao i ministri kulture i prosvjete. Skupštini će prisustvovati i predstavnici Udruženja Crnogoraca opštine Kula iz Vojvodine u Srbiji.

Kako je cilj Fondacije okupljanje i uključivanje većeg broja poštovaoca djela i nasljeđa Sule Radova, rukovodstvo Fondacije odlučilo je da se Svečana Skupština održi na tradicionalnom mjestu okupljanja Katunjana i Komana, pored spomen obilježja Suli u Dolovima, sa početkom u 11h, uz slobodan pristup za sve zainteresovane, kao i za medije.

Bonus video: