Mještani Mušovića Rijeke traže detaljna istraživanja projekta vodosnabdijevanja i osnježavanja ski-centara

Projekat je dugo rađen u tajnosti, pa ni nadležni u Kolašinu nemaju mnogo informacija o njemu. Imamo opravdane sumnje da su u procedurama preskočeni mnogi koraci, pa je, prema našim informacijama, potpisan ugovor sa izvođačem mjesecima prije nego što je bila javna rasprava o elaboratu

7218 pregleda 42 reakcija 9 komentar(a)
Rijeka Ljevaja, Foto: Dragana Šćepanović
Rijeka Ljevaja, Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici mještana Mušovića Rijeke ponovili su zahtjev nadležnima za relizaciju projekta vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450 da prije početka radova urade detaljna ispitivanja rijeke Ljevaje sa koje se uzima voda.

U tom selu kažu da neće dozvoliti nikave radove dok im ne budu prezentovani rezultati ispitivanja, koji, objašnjavaju, treba da se rade u dužem vremenskom roku i na objektivan i stručan način. Oni su podsjetili na, kako tvrde, neracionalnost i štetu koje će napraviti realizacija zamisli da se “voda vodi uz planinu”, kao i značaj hidrocentrale na Ljevaji, koja je jedna od najstarijih u Crnoj Gori.

Kako su predstavnici mještana kazali “Vijestima”, direktoru preduzeća Vodovod i kanalizacija Milošu Pekoviću prezentovali su svoje stavove. To su, tvrde, učinili nakon što su dobili nezvanične informacije da se sprema započinjanje radova. Upozoravaju i da elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu nije još dobio saglasnost nadležnog kolašinskog sekreterijata.

“Projekat je dugo rađen u tajnosti, pa ni nadležni u Kolašinu, stičemo utisak, nemaju mnogo informacija o njemu. Imamo opravdane sumnje da su u procedurama preskočeni mnogi koraci, pa je, prema našim informacijama, potpisan ugovor sa izvođačem mjesecima prije nego što je bila javna rasprava o elaboratu. Jedinstveni smo u ocjeni da je realizacijom tog projketa, onako kako je prvobitno zamišljen, na više načina ugrožen javni interes. Zahvalni smo direktoru Pekoviću što je, u domenu svojih mogućnosti i informacija koje ima, od kako je došao na funkciju učinio transprentnim proces”, kazali su, između ostalog, mještani.

Oni su pohvalili i, kako objašnjavaju, korektan i profesionalan odnos sekretara za zaštitu životne sredine Mila Glavičanina.

Komisija nadležnog kolašinskog Sekretarijata u maju je dala rok od pola godine obrađivaču Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat vodovodnog sistema za vodosnabdijevanje i osnježavanje ski-staza planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450 da napravi izmjene u tom dokumentu.

Nosioci projekata za vodosnabdijevanje i osnježavanje na Bjelasici su Uprava za kapitalne investicije i Opština Kolašin, javna rasprava o Elaboratu protekla je uz veliki broj primjedbi ekoloških aktivista, mještana, vlasnika imanja…

Tokom javne rasprave je poručeno i da treba utvrditi nadležnost državnih i lokalnih organa uprave prilikom sprovođenja procedura tog projekta.

Učesnici su skrenuli pažnjui na to da, kako tvrde, Elaboratu nedostaje jasna informacija o tome ko će da gazduje sistemom vodosnabdijevanja i osnježavanja planinskih centara, kao i da li će doći do rasta cijena komunalnih usluga vodosnabdijevanja za građane Kolašina.Tokom javne rasprave problematizovano je i dalje funkcionisanje mHE Mušovića Rijeka, koja koristi vodu rijeke Ljevaje, sa koje je planirano i uzimanje vode za vodosnabdijevanje i osnježavanje za objekte na Bjelasici.

Za vodosnabdijevanje objekata na Bjelasici i osnježavanje ski-staza predviđeno je zahvatanje 400 litara u sekundi sa izvora rijeke Ljevaje. Najveći dio vode, 260 litara, koristilo bi osnježavanju staza na privatnom i državnom ski-centru, 30 litara u sekundi predviđeno je za vodosnabdijevanje objekata na dva planinska centra, to jest hotele i vile, dok je 110 litara u sekundi namijenjeno za kasnije vodosnabdijevanje grada.

Bonus video: