Ulcinj: Školski odbor OŠ "Maršal Tito" glasao protiv razrješenja uhapšene direktorice

Udruženje roditelja podsjeća da je sjednica Školskog odbora održana sinoć, da je trajala dva sata i da je za razrješenje bio samo predstavnik Roditeljskog savjeta Ardijan Mavrić

18731 pregleda 20 reakcija 13 komentar(a)
OŠ "Maršal Tito" u Ulcinju, Foto: Samir Adrović
OŠ "Maršal Tito" u Ulcinju, Foto: Samir Adrović

Udruženje roditelja OŠ "Maršal Tito" u Ulcinju pozvalo je ministra prosvjete Miomira Vojinovića da smijeni svoja dva člana Školskog odbora te ustanove koji su glasali protiv razrješenja direktorice Medine Čobe, uprkos suprotnom stavu Uprave za inspekcije poslove i kako je navedeno, tog ministarstva.

U pismu Vojinoviću, Udruženje podsjeća da je sjednica Školskog odbora održana sinoć, da je trajala dva sata i da je za razrješenje bio samo predstavnik Roditeljskog savjeta Ardijan Mavrić.

Ostala četiri člana ŠO koje je biralo ministarstvo i Nastavničko vijeće, bili su protiv smjene direktorice.

Čobi je u međuvremenu određen tužilački pritvor zbog sumnje da je preko Turističke agencije Dina Travel, čiji je osnivač, izvršila krivično djelo prevara.

Uhapšena je 12. septembra.

Ona je, kako se sumnja, prevarila više građana za preko 20 hiljada eura izdajući im samo fiktivne rezervacije za avio letove.

Iz Ministarstva prosvjete ranije su saopštili da je 5. septembra Upravi za inspekcijske poslove upućen zahtjev za inspekcijski nadzor u JU OŠ „Maršal Tito" u Ulcinju.

„Uprava za inspekcijske poslove je Ministarstvu prosvjete dostavila predlog za razrješenje direktorice Čobe koji je proslijeđen Školskom odboru na nadležno postupanje. Podsjetićemo da je od 1. maja Izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, utvrđeno da je izbor i razrješenje direktora ustanova u nadležnosti školskog, odnosno upravnog odbora", naveli su tada iz Ministarstva.

Uprava za inspekcijske poslove, tokom nadzora utvrdila je da Čoba nije imala pisanu saglasnost ministarstva za formiranje novih odjeljenja u VII, VIII i IX razredu. Odluka dirketorice, prethodno je izazvala bunt dijela roditelja koji su se protivili da njihova djeca u tom uzrastu budu izmještena u novoformirana odjeljenja.

Udruženje roditelja tvrdi da je dva člana koje bira Nastavničko vijeće na silu i nezakonit način postavila Čoba a da je jedan od dva člana ministarstva prosvjete u konfliktu interesa jer je istovremeno i odbornik u SO Ulcinj. Oni su pozvali i Agenciju za sprječavanje korupcije da shodno zakonu o konfliktu interesa utvrdi te nepravilnosti i reaguje u skladu sa važećim zakonskim propisima.

„Ministre Vojinoviću, šta još treba da se desi u JU OŠ "Maršal Tito" da bi neko reagovao i smijenio direktorku? Da li je Medina Čoba jača od zakona i inspekcije i šta je još potrebno da se desi u školikako bi neko reagovao", pitaju roditelji Vojinovića.

Bonus video: