ASP uputila DRI više preporuka za sprovođenje revizija u narednoj godini

1689 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila je više preporuka Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) za sprovođenje revizija u narednoj godini, a u okviru javne rasprave, koja se danas završava, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

ASP je predložila da se DRI pozabavi raskidom hedžing aranžmana za kredit kojim se finansira dionica autoputa Smokovac Mateševo, čime je država od januara naredne godine ponovo izložena valutnom riziku, jer će sljedeću ratu plaćati u dolarima.

"Ministarstvo finansija proglasilo je „tajnim“ podatke o raskidu hedžing aranžmana, koji je donio bitnu uštedu u plaćanjima za dvije godine, tako da građani uopšte nemaju informacije zašto nije ispregovaran nastavak ovog aranžmana. U isto vrijeme, niko ne pominje kako će država u januaru naredne godine platiti sljedeću ratu i iz kojih izvora, kada je državna kasa "pri izdisaju", navodi se u saopštenju ASP-a.

ASP je predložila da DRI izvrši reviziju kreditnih zaduženja Ministarstva finansija tokom ove godine, a radi pokrivanja „rupa u budžetu“.

"Javnost je dobro upamtila kredit od 100 miliona eura, koji je ugovoren proljetos uz vrtoglavu kamatu od oko nevjerovatnih 10 odsto", dodaje se.

"DRI bi trebalo da se pozabavi i kupovim akcija od strane Vlade u nizu državnih preduzeća, poput Luke Bar, ili drugih privrednih subjekata (Montenegroberza, kupovine kroz stečaje, kao što je slučaj Kapital plaza u Podgorici ili propale pilane na Žabljaku)", piše u saopštenju.

ASP je predložila da DRI izvrši reviziju poslovanja EPCG Solara i Morskog dobra.

"Prva firma je osnovana na nejasnim ekonomskim parametrima, a Morsko dobro je došlo u orbitu interesovanja javnosti nakon kupovine trajekata za liniju Kamenari Lepetane, pa je potrebno utvrditi da li su ti poslovni poduhvati preduzeti u javnom interesu ili se privatni interes ugradio u državni", istakli su iz ASP-a.

Kako se navodi u saopštenju, predlozi ASP-a su revizija troškova i zakonitosti korišćenja Vladinog aviona, putni troškovi u zemlji i inostranstvu svih Vladinih ministarstava.

"Prednje iz razloga što državni organi na centralnom nivou troše ogromne iznose na službena putovanja, na koje se vode višebrojne delegacije, i kada postoji potreba za time, i kada nema potrebe, te se koristi svaka prilika da se pođe na puteve i uzmu dnevnice, a posljednji primjer je odlazak dvije delegacije u Njujork", dodaje se u saopštenju.

"ASP je DRI preporučila i provjeru ugovora o djelu u svim Vladinim ministarstvima, ali i izdatke za konsultantske usluge, jer se u oba slučaja većinski radi o skrivenim zapošljavanjima, koja su „prečica“ za izigravanje zakonskih propisa i uvođenje partijskog, a ne kompetentnog kadra u upravu, a koji propisi moraju da se primjenjuju kod zapošljavanja državnih službenika i namještenika", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: