Odluka 20. septembra: Da li će Budva biti Evropska prijestonica kulture?

Delegacija Evropske unije je posjetila Budvu u sklopu zvaničnih aktivnosti finalne faze kandidature. Javnost je pozvana da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prati, uključi se i podrži crnogorsku kandidaturu koja je povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, ušla u finale

3932 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Delegacija EU u Budvi, Foto: Opština Budva
Delegacija EU u Budvi, Foto: Opština Budva

Delegacija Evropske unije je posjetila Budvu u sklopu zvaničnih aktivnosti finalne faze kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture".

Delegaciju EU je predvodio Sylvain Pasqua, vođa tima za koordinaciju Evropskih prestonica kulture iz Generalnog Direktorata za obrazovanje, omladinu, sport i kulturuEvropske komisije, a članovi su bili Hrvoje Laurenta, član EU panela nezavisnih kulturnih eksperata, Ana Margarida Mareguisa i Theophile Turboust, predstavnici EU Delegacije u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Opštine, domaćini su bili Nikola Jovanović, predsjednik Skupštine opštine Budva i Dušan Kaličanin, pokretač i koordinator kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prijestonica kulture".

Posjeti su prisustvovali i Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, Milena Mijović Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Iva Pavlović, rukovoditeljka Kancelarije za evropske integracije i saradnju, članovi tima kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture", predstavnici grupe građana iz svih opština Boke koja je pokrenula i vodi kandidaturu i brojni predstavnici kulturne, umjetničke i kreativne scene Budve i Boke.

Ministarka Maša Vlaović je kazala da je veoma zadovoljna posjetom delegacije Evropske komisije i time što je kandidatura "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture" uspješno predala finalnu aplikaciju.

“Ministarstvo kulture i medija snažno podržava crnogorsku kandidaturu, koja predstavlja veoma važan projekat, koji značajno unapređuje međunarodnu saradnju, strateško planiranje i inovacije u kulturi. Kandidatura stavlja kulturu u centar pažnje i prepoznaje je kao jedan od najvažnijih alata za pozitivnu transformaciju društva. Vjerujemo da Crna Gora ima snage, kvaliteta i hrabrosti za pobjedu u ovom prestižnom takmičenju", poručila je Vlaović.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović je kazao da je uspješno završena posjeta EU delegacije koja upravlja takmičenjem za Evropsku prestonicu kulture.

“To je još jedan veliki korak na putu ka finalu, još jedan veliki uspjeh kulturne scene i građana Budve i Boke, još jedan pozitivan pomak u razvoju kulture i EU integracija Crne Gore. Čitava naša kandidatura i ova posjeta EU je dokaz da je kvalitetna i stabilna realizacija velikih kulturnih projekata i pomaka moguća samo kroz snažno uključivanje građana i lokalne zajednice, prepoznavanje njihovih potreba, izazova i stremljenja, a kroz otvorenu i međusobno komplementarnu saradnju institucija i vaninstitucionalne kulturne i umjetničke scene koju vode i realizuju kreativni i stručni ljudi.

Zahvaljujemo se Predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, Predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i ministarki kulture i medija Maši Vlaović, pokretaču i koordinatoru kandidatire Dušanu Kaličaninu, timu kandidature, građanskim inicijativama i građanima Budve i Boke bez čijeg snažnog uključivanja i podrške ovaj uspjeh ne bi bio izvodljiv", kazao je Jovanović.

Pokretač i koordinator kandidature “Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture” Dušan Kaličanin kazao je da je veoma zadovoljan zvaničnom posjetom EU delegacije, ali i uključenošću i posvećenošću naših aktera kulturne i umjetničke scene, institucija, vaninstitucionalne scene i građana.

“Uspjeh ove posjete daje nam novi podsticaj, dodatnu energiju i inspiraciju za poslednji korak koji treba da napravimo na našem putu ka pobjedi u takmičenju za Evropsku prestonicu kulture. To je odbrana naše finalne aplikacije u Briselu 19. 9. 2023. godine. U ime tima kandidature "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture" zahvaljujem se Opštini Budva, opštinama Boke i svim pomenutim institucijama i vodećim ličnostima Crne Gore na kontinualnoj i iskrenoj podršci. Zahvalnost dugujemo i svim kulturnim i umjetničkim institucijama i vaninstitucionalnoj sceni, nevladinim organizacijama i pojedincima bez čije energije, želje, znanja i volje ova kandidatura i ulazak u finale ne bi bili mogući. Zbog te podrške, zbog probuđene energije Budve, Boke i Crne Gore vjerujemo u uspjeh i idemo na pobjedu u Briselu.”, kazao je Kaličanin.

Konačna odluka o nosiocu titule Evropske prestonice kulture za 2028. godinu biće javno saopštena u Briselu 20. septembra.

Javnost je pozvana da putem zvaničnog web sajta www.budvaboka2028.me prati, uključi se i podrži crnogorsku kandidaturu koja je povezujući stotine organizacija, pojedinaca i institucija iz zemlje i svijeta, ušla u finale i nalazi se na korak do pobjede.

Bonus video: