Manifestacija "Bjelasica ne može da čeka" počinje sjutra u Bijelom Polju

Događaj je rekreativnog karaktera, s obzirom na to da je sva infrastruktura, počevši od putne, završno sa vodovodnom, značajno urušena jer radovi na valorizaciji Bjelasice nijesu nastavljeni, pa je organizator ove godine onemogućen u organizaciji trke, koja je proteklih godina bila međunarodnog karaktera

1453 pregleda 1 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Jadranka Ćetković
Sa pres konferencije, Foto: Jadranka Ćetković

Manifestacija “Bjelasica za sve - Bjelasica ne može da čeka” biće održana sjutra i preksjutra na bjelopoljskoj strani planine.

Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju pozvala je juče sve ljubitelje prirode da predstojećeg vikenda posjete planinu Bjelasicu i budu dio te manifestacije.

Direktor Marko Maslovarić istakao je značaj organizacije manifestacije kojom podsjećaju na značaj valorizacije potencijala Bjelasice za Bijelo Polje, ali i pružanje šanse svojim sugrađanima da upoznaju bjelopoljsku stranu Bjelasice i njene ljepote.

“Manifestacija rekreativnog karaktera jedina je realna opcija, s obzirom na to da je sva infrastruktura, počevši od putne, završno sa vodovodnom, značajno urušena jer radovi na valorizaciji Bjelasice nijesu nastavljeni, te je zub vremena učinio svoje, pa je sam organizator ove godine onemogućen u organizaciji trke, koja je proteklih godina bila međunarodnog karaktera”, kazao je Maslovarić. Upravo zbog toga, naglasio je on, poruka je upućena svima, jer Bjelasica ne može da čeka, i neophodno je da svi damo doprinos u konačnoj valorizaciji svih potencijala kako bi i Bijelo Polje svoj razvoj temeljilo na svojoj realnoj šansi.

Strukturu staze predstavio je vodič Dimitrije Dulović, koji je ukazao na potrebu organizacije ovakvog događaja, kako bi sugrađane edukovali za pravilno postupanje prilikom boravka na planini.

“Staza prolazi kroz dio koji je važio za nomadsku stazu, staru više od 100 godina, koju su koristili mještani kako bi izdizali na katun, a naročito je značajno što prolazi kroz stogodišnju šumu, koja svjedoči o prirodnim bogatstvima ovog kraja”, kazao je on.

Organizatori manifestacije “Bjelasica za sve - Bjelasica ne može da čeka” zahvalili su za podršku koju će naredna dva dana pružiti Služba zaštite i spašavanja Bijelo Polje, Vojska Crne Gore, Opština Bijelo Polje i Crveni Krst Crne Gore.

Bonus video: