Tužilaštva i sudovi pored Doma za stare na Starom aerodromu

Vlada je juče na sjednici usvojila informaciju o potrebi izmještanja dijela pravosudnih organa

3279 pregleda 3 komentar(a)
Predložene parcele za zgrade pravosudnih organa, Foto: Geoportal
Predložene parcele za zgrade pravosudnih organa, Foto: Geoportal

Do kraja godine trebalo bi da počne realizacija projekta izgradnje nove zgrade u naselju Stari aerodrom u Podgorici, u kojoj bi bila smještena sva tužilaštva. Ta zgrada imaće osam spratova i nalazila bi se preko puta zgrade sudova, a u neposrednoj blizini i Doma za stare u istom naselju.

To se, pored ostalog, navodi u Informaciji o analizi stanja i potrebi rješavanja pitanja prostornih kapaciteta pravosuđa u Podgorici, posebno potreba državnih tužilaštava, koja je usvojena juče na sjednici Vlade.

“Očekujemo početak realizacije ovog projekta do kraja godine”, kazao je ministar pravde Marko Kovač.

U Informaciji se podsjeća da je inicijalnim dokumentom iz jula na Starom aerodromu predviđena izgradnja četiri suda - Osnovnog i Višeg u Podgorici, te Upravnog i Privrednog suda Crne Gore.

Parcela na kojoj je planirana izgradnja zgrade za četiri suda (UP34) nalazi se pored parcele gdje je već izgrađen Dom za stare, a pored nje, sa druge strane, nalazi se parcela koja je predložena za izgradnju buduće zgrade za tužilaštva (UP39).

U dokumentu koji je usvojen juče na Vladi, pored ostalog, navodi se da podaci o objektima pravosudnih organa pokazuju da su “postojeći kapaciteti nedovoljni i uočeni su brojni nedostaci u postojećim objektima”.

“Pravosudni organi svojim kapacitetima, i neprilagođenim objektima u pogledu bezbjednosti i pristupačnosti ne zadovoljavaju kriterijume za njihov rad i neophodno je njihovo izmještanje”, navodi se, pored ostalog, u Informaciji.

Predloženi dokument, kako se dodaje, “može da posluži kao koncept i predlog rješenja za izmještanje, dok će se precizniji, odnosno konačni gabariti i kapaciteti ukoliko se koncept usvoji, razrađivati i utvrditi nakon izrade Idejnih i Glavnih projekata novih objekata za smještaj pravosudnih organa”.

“Predlaže se rješenje koje će novim prostornim rasporedom dijela pravosudnih organa u dva nova objekta za sudove i jedan novi objekat za tužilaštva, stvoriti preko 2.000 kvadratnih metara slobodnog prostora u postojećim objektima za druge državne organe, a istovremeno racionalizovati prostor i omogućiti povećanje kapaciteta pravosudnih organa koji ostaju u postojećim objektima. Koncept planiranja objekata pravosuđa u ovoj fazi grupiše četiri suda u dvije zgrade na jednoj parceli (kako je definisano u prvoj informaciji), a sve tužilačke organe u zgradu koja se nalazi na susjednoj parceli”, piše u dokumentu.

U zgradi tužilaštva je, kako se dodaje, planirano smještanje Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog tužilaštva, zajedno sa Specijalnim policijskim odjeljenjem Uprave policije, Višeg tužilaštva u Podgorici, Osnovnog tužilaštva u Podgorici, Tužilačkog savjeta i Sekretarijata Tužilačkog savjeta.

Predložena je katastarska parcela UP 39 LN 5781, 7893/39 KO Podgorica III Podgorica - Stari aerodrom, kojom raspolaže Glavni grad Podgorica. Površina te parcele je 3.505,75 kvadrata i na njoj, kako se navodi, trenutno nema izgrađenih objekata.

U Informaciji se navodi i da je, da bi se mogla planirati izgradnja objekta na toj parceli, potrebno da se donese odluka o izradi Izmjene i dopune DUP-a Konik - Stari aerodrom III.

“Ministarstvo pravde je iniciralo izmjenu planskih dokumenata u cilju obezbjeđivanja uslova za realizaciju kompleksa pravosuđa na Starom aerodromu i očekuje se da će biti obuhvaćene izmjenama i dopunama Prostorno-urbanističkog plana, koje su u toku”, navode iz tog resora u Informaciji.

Dodaje se da je za izgradnju novih objekata koji bi objedinili tužilaštva potrebno pet do šest godina, “uključujući periode planiranja, projektovanja, dobijanja dozvola, izgradnje i stavljanja objekta u funkciju”.

Ukupna bruto potrebna površina nadzemnog objekta, kako se navodi, treba da bude oko 8.700 kvadrata. Za parkiranje 148 vozila u podzemnim garažama, piše u dokumentu, potrebno je obezbijediti parcelu površine oko 3.000 m2.

Procjena troška po kvadratnom metru novoizgrađenog objekta, kako piše u Informaciji, urađena je po cijenama na tržištu iz 2023. i iznosi 1.450 eura za kvadrat. Procjena troška za podzemnu garažu je oko 450 eura po kvadratnom metru.

Procjenjuje se da je za kompletnu realizaciju projekta neophodno obezbijediti oko 12 miliona eura.

“Kao i troškove upravljanja projektom, ukoliko projekat vodi neka međunarodna organizacija”, piše u dokumentu i dodaje se da u cijenu nije uračunata taksa za komunalno opremanje zemljišta.

Bonus video: