Nikšićki vatrogasci-spasioci će konačno dobiti dom kakav zaslužuju

Vatrogasni dom površine 2.500 kvadrata gradiće se na parceli od 5.000 metara kvadratnih, korisne površine oko 3.500 kvadrata, a vrijednost ukupnog projekta je 3,3 miliona eura

7933 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nikšićki vatrogasci-spasioci konačno će iz zgrade nekadašnjeg zatvora preseliti u dom kakav odavno zaslužuju. Gradnja doma, koji će se nalaziti pored kružnog toka, na uglu Bulevara 13. jul i Trebješke ulice, ozvaničili su polaganjem kamena temeljca predsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Opštine Marko Kovačević.

Vatrogasni dom površine 2.500 kvadrata gradiće se na parceli od 5.000 metara kvadratnih, korisne površine oko 3.500 kvadrata, a vrijednost ukupnog projekta je 3,3 miliona eura.

Abazović je kazao da ako je neko u Nikšiću zaslužio da dobije novi objekat, da su to vatrogasci-spasioci, ekipa koja je na ponos cijeloj Crnoj Gori i koja je učesnik brojnih akcija spašavanja širom države, ali i širom svijeta.

"Zbog toga od strane države imate neizmjerno poštovanje i Vlada Crne Gore će uvijek pružiti podršku opštini Nikšić i svim ostalim opštinama u cilju poboljšanja materijalnog statusa vatrogasaca-spasilaca i njihove infrastrukture", rekao je Abazović.

Istakao je izuzetno saradnju sa lokalnom upravom u Nikšiću, a vatrogascima-spaciocima i njihovim porodicama "dubok naklon za sve što su radili u prethodnom periodu i za sve što će raditi ubuduće".

Abazović
Abazovićfoto: Svetlana Mandić

"Neka izradnja novog doma bude početak ukupnog izdizanja vatrogasaca širom Crne Gore", kazao je Abazović i poželio im da imaju što manje posla, ali da je siguran da, kada bude trebalo, njihova intervencija u najkraćem roku neće izostati.

Posebno su zbog početka gradnje doma bili zadovoljni vatrogasci-spasioci i njihov komandir Slavko Tadić koji je kazao da je riječ o istorijskom danu za Vatrogasno-spasilačku jedinicu Nikšić.

"Posebno želim da istaknem rad lokalne uprave i saradnju sa Vatrogasno-spasilačkom jedinicom koja slobodno može da služi za primjer svim lokalnim zajednicama kako treba brinuti, obučavati i opremati svoje vatrogasce-spasioce. Svima smo za nauk. Dokaz svega toga je i ovaj dan za koji smo se mnogo i dočekali smo ga. Samim odnosom prema vatrogascima-spasiocima pokazujete i odnos prema građanima grada Nikšića, na čemu sam vam kao građanin zahvalan", kazao je Tadić.

Tadić
Tadićfoto: Svetlana Mandić

Zahvalost je uputio i kolegama, za sve što su uradili i rade.

"Čast mi je i ponos što sam dio vas. Znam koliko dijelimo ovo zadovoljstvo“, kazao je Tadić.

Prema riječima predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, Nikšić je u prethodne dvije godine postao veliko gradilište, a vatrogasni dom je najveći projekat koji započinju u ovom mandatu.

"Ova prva faza vrijedi nekih 700.000 eura i trebalo bi da se završi do marta. Nadam se da ćemo vrlo brzo stvoriti preduslove da u narednoj godini odmah počnemo i sa drugom fazom. Služba zaštite i spasavanja, kao najbolja služba u našem gradu, služba od koje zavise mnogi životi, zaslužuje da ima najbolje prostorije", rekao je Kovačević i dodao da je dom samo jedan u nizu projekata koji će započeti i završiti.

vatrogasni dom nikšić
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković kazao je da su konačno uvaženi rad, trud i zalaganje vatrogasaca.

"Vaša posvećenost i vaša žrtva svih prehodnih godina, koja nije možda bila cijenjena i tretirana na adekvatan način, sada na neki način dobija zahvalnost od strane Opštine i od strane države Crne Gore. Veliki trud i rad je uložen u ovaj projekat proteklih mjeseci. Čini mi se da smo i mi pokazali odnos prema Službi zaštite i spasavanja, odnos prema svemu onome što radite svih ovih godina i zajedno smo radili na ovom projektu kako bi on bio usklađen u največoj mjeri sa vašim potrebama ali i sa najvišim evropskim standardima. Najveća vrijednost su ljudski životi, najveća vrijednost je ona pomoć u najtežim trenucima koju vi pružate i ovo je naš odnos prema vama", poručio je Vuković

Ugovor o izvođenju radova sklopljen je između Opštine Nikšić i "L-Gradnje" DOO Nikšić, sa podugovaračima AD "Mehanizacija i programat" i "MontEnergo" DOO Nikšić.

Bonus video: