NPCG: Povrijeđena vidra na putu između Vranjine i Virpazara, vozači smanjite brzinu

"Vidra je zakonom zaštićena vrsta. Ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje u odnosu na IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta"

7395 pregleda 13 komentar(a)
Povrijeđena vidra, Foto: NPCG
Povrijeđena vidra, Foto: NPCG

Služba za održavanje ambijentalne higijene i infrastrukture Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero tokom redovnih aktivnosti na terenu danas zatekla povrijeđenu vidru na putu između Vranjine i Virpazara.

To je objavljeno na zvaničnoj Fejsbuk stranici Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

"Brzom reakcijom i koordinacijom naših službi i stručne saradnice za zaštitu faune sisara Belme Šestović vidra je prebačena u veterinarsku ambulantu "Mont Vet" kako bi joj se u što kraćem roku pružila neophodna pomoć. Nadamo se pozitivnom ishodu liječenja kako bi ova mlada vodena ljepotica bila vraćena u svoje stanište", poručili su iz NPCG.

Oni apeluju na vozače da smanje brzinu na dijelu puta između Vranjine i Virpazara gdje vidre često prelaze iz jednog u drugi dio jezera.

"Vidra je zakonom zaštićena vrsta. Ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje u odnosu na IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta. Nalazi se na spisku Direktive o staništima, spisku Bernske i Bonske konvencije. U Crnoj Gori je zaštićena prema Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta ( Sl.list RCG br. 76/06)", kazali su iz NPCG.

Bonus video: